10.06.2024 ob 15:30
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Slovenska ženska izbrana vrsta v odbojki na mivki ostaja v boju za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Naša dekleta so dobila priložnost, da kot ena od najbolje uvrščenih reprezentanc v 2. krogu kvalifikacij nastopijo tudi v velikem finalu Pokala narodov v Latviji.

Slovenske odbojkarice na mivki Tjaša Kotnik, Tajda Lovšin, Maja Marolt in Živa Javornik so kvalifikacije za olimpijske igre letos igrale že v okviru 2. kroga Pokala narodov v Litvi. V Vilni so z odliko opravile prvi del tekmovanja ter se po zmagah nad Slovaško, Avstrijo in Estonijo uvrstile v finale. V njem so bile nato boljše Avstrijke, naša dekleta pa so osvojila 2. mesto.

A tudi to je bilo dovolj, da bomo slovensko reprezentanco spremljali v finalu Pokala narodov, v okviru katerega bo najboljši izbrani vrsti na voljo še zadnja vozovnica za olimpijski turnir v Parizu. Z Evropske odbojkarske konfederacije (CEV) so namreč danes sporočili, da Slovenkam zaradi dodatnih kvot na račun že uvrščenih ekip na olimpijske igre in uvrstitve na evropski lestvici pripada mesto na finalnem turnirju CEV Nations Cup. Slednjega bo med 13. in 15. junijem gostila Latvija.

V našem taboru so se potrditve nastopa v Jurmali, ki so ga glede na razplet zadnjih turnirjev svetovne serije potiho tudi pričakovali, zelo razveselili. »Po porazu v finalu tekmovanja v Litvi in potem, ko se je neposredno v finale uvrstila Avstrija, smo bile precej razočarane. Kmalu zatem smo sicer izvedele, da še obstaja manjša možnost, da se še uvrstimo med 12 reprezentanc, ki bodo nastopile v Latviji. Tudi zato smo še naprej zavzeto trenirale in se pripravljale ter čakale na to priložnost, ki smo jo zdaj dobile in smo je zelo vesele,« je dejala Tjaša Kotnik.

V Latviji se bodo ob domačinkah v boj za edino preostalo olimpijsko vozovnico tako podale še reprezentance Avstrije, Finske, Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Poljske, Španije, Švice, Ukrajine in Slovenije. Slovenke še ne vedo, kdo bodo njihove tekmice v 1. krogu turnirja, a po besedah Kotnikove večino ekip precej dobro poznajo: »Menim, da se z vsemi reprezentancami lahko enakovredno kosamo. S Tajdo sva vse te ekipe v preteklosti že premagovali, poznava jih precej dobro in prepričana sem, da dejansko imamo možnosti za zmago. Mislim, da sva zelo dobro pripravljeni in tudi Maja in Živa igrata na visoki ravni. To je le še dodatna moč naše reprezentance, ki jo želimo čim bolje izkoristiti. Komaj že čakamo, da se vse skupaj začne.«

Nastope najboljših odbojkaric na mivki bomo od 13. junija naprej spremljali na plaži Majori v Jurmali, kjer se bodo za nastop na olimpijskih igrah borili tudi odbojkarji. Med njimi, žal, ne bo Slovencev. Jan Pokeršnik in Nejc Zemljak ter Danijel Pokeršnik in Klemen Šen so se namreč v 2. krogu kvalifikacij v Hamburgu sicer uspeli prebiti vse do finala, nato pa izgubili z gostitelji Nemci, a sta dodatni mesti v finalu glede na kvote in evropsko lestvico pripadli Belgiji in Poljski. To je sporočila Ana Oblak. (konec)