01.05.2023 ob 18:30
Deli članek
Pajenk in Štern v Grčiji do naslova prvakov

Olimpiakos/Foto: Olympiacos SFP

 

Ljubljana (MOREL)- Slovenska reprezentanta Alen Pajenk in Tonček Štern sta se minuli vikend veselila zmage v grškem prvenstvu. Sašo Štalekar in Dejan Vinčić se v Nemčiji podajata v boj za naslov, Jan Kozamernik in Klemen Čebulj pa v poljskem prvenstvu lovita bron, enako kot Selena Leban na Madžarskem.

Minuli konec tedna se je zaključilo grško odbojkarsko prvenstvo, naslov državnega prvaka pa si je priigral Olimpiakos. Velik delež k novemu uspehu grškega velikana, ki se je v tej sezoni veselil tudi zmage v evropskem pokalu Challenge, sta prispevala slovenska reprezentanta Alen Pajenk in Tonček Štern. Naša odbojkarja sta se izkazala tudi na zadnji tekmi končnice v gosteh pri večnemu tekmecu Panathinaikosu, na kateri je Pajenk dosegel 15 točk, Štern pa je k zmagi dodal 11 točk.

Na Poljskem se bosta Klemen Čebulj in Jan Kozamernik borila za bronasto odličje. Njuna Asseco Resovia, sicer najboljša ekipa rednega dela državnega prvenstva, v polfinalu ni bila kos aktualnemu klubskemu evropskemu prvaku, ekipi Grupa Azoty Zaksa, ki je na odločilni tretji tekmi slavila s 3:2. Resovia si bo končno tretje mesto skušala priigrati na obračunih z ekipo Aluron CMC Warta Zawiercie, ki je v polfinalu klonila z Jastrzebski Wegielom.

V italijanskem prvenstvu je WithU Verona zaključila z nastopi. V ligi, v kateri se je osem ekip borilo za uvrstitev v polfinale oz. v boj za končno 5. mesto, je morala Verona s 3:1 priznati premoč Valsa Group Modeni, slovenski sprejemalec Rok Možič pa je sezono v dresu Verone, za katero bo igral tudi v prihodnji sezoni, zaključil s 14 točkami. Se pa v boj za 5. mesto, kar je sicer daleč od pričakovanj kluba za to sezono, podaja Sir Safety Susa Perugia, ki je na zadnji tekmi s 3:1 izgubila s Pallavolo Padovo. Gregor Ropret pri Perugii tokrat ni dobil veliko priložnosti za dokazovanje. Za naslov italijanskih prvakov se bosta sicer udarila Itas Trentino, ki je v polfinalu izločil Vero Volley Monzo in Cucine Lube Civitanova, ki je bila uspešnejša od Gas Sales Bluenergy Piacenze.

V Nemčiji se veliki finale državnega prvenstva med ekipama BR Volleys in VfB Friedrichshafen začenja danes, v njem pa bomo spremljali dva slovenska reprezentanta. Barve Berlinčanov bo branil Sašo Štalekar, na drugi strani mreže pa bo stal Dejan Vinčić. Za Žigo Šterna, ki je v tej sezoni uspešno branil barve Friedrichshafna, je sezona zaradi predpisanega počitka po poškodbi že končana.

Na Madžarskem je državno prvenstvo prav tako v zaključni fazi, Fatum Nyiregyhaza Selene Leban pa se še naprej bori za bronasto odličje. Naša reprezentančna sprejemalka je tudi drugo tekmo malega finala proti Szent Benedeku odigrala na visoki ravni in z 22 doseženimi točkami pripomogla k zmagi s 3:2, s katero je Fatum serijo za končno tretje mesto izenačil na 1:1.

V Turčiji slovensko reprezentantko Sašo Planinšec čakajo še obračuni za končno 5. mesto v državnem prvenstvu. Naša srednja blokerka se bo z Aydinom najprej pomerila z Galatasarayem Sigorto, prva tekma bo 3. maja.

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)