26.05.2024 ob 17:43
Deli članek
Poljaki proti odličnim Slovencem povsem nemočni

Slovenija Poljska /foto VolleyballWorld

 

Antalya (MOREL)- Slovenski odbojkarji so se na uvodnem turnirju elitne Lige narodov v Turčiji veselili še četrte zaporedne zmage. Naši fantje so z odlično igro odpravili aktualne evropske prvake Poljake, od katerih so bili boljši s 3:0 (20, 21, 18) ter si zagotovili pomembne točke v boju za olimpijske igre v Parizu.

Slovenija: Štern T. 20, Pajenk 5, Kozamernik 3, Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Štern Ž., Ropret 3, Urnaut 11, Čebulj 15, Mujanović, Kržič. Selektor: Gheorghe Cretu.

Poljska: Komenda, Bednorz 2, Sliwka 6, Lomacz 1, Hawryluk, Kochanowski 5, Semeniuk 10, Butryn 5, Szymura, Szalpuk 1, Boladz 7, Adamczyk, Jakubiszak, Poreba 8. Selektor: Nikola Grbić.

Slovenski odbojkarji so se po zmagah nad Nizozemsko, Francijo in Kanado za četrto zaporedno zmago na uvodnem turnirju elitne Lige narodov v turški Antalyji pomerili še z aktualnimi evropskimi prvaki Poljaki, s katerimi so se nazadnje srečali v polfinalu lanskega evropskega prvenstva, ko so bili boljši varovanci srbskega stratega Nikole Grbića, ki so bili pred tem po hudem boju in petih odigranih nizih uspešnejši tudi v VNL.

Slovenski selektor je v zasedbo vrnil Žigo Šterna, izven štirinajsterice pa je ostal Luka Marovt, ki je na včerajšnji tekmi proti Kanadi zabeležil reprezentančni debi. Dvoboj s Poljaki je romunski strokovnjak na naši klopi začel s podajalcem Gregorjem Ropretom, korektorjem Tončkom Šternom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, sprejemalcema Klemnom Čebuljem in Tinetom Urnautom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Ritem v prvem nizu so prek Pajenka in Čebulja z minimalno prednostjo ene točke pri 2:1 začeli narekovati naši odbojkarji, Čebulj je z blokom za 6:4 podvojil razliko, sledila pa je še napaka Boladza za 7:4. Čebulj in Štern sta z varanji in napadi našo vrsto pripeljala do 10:8, Urnaut pa je zatem po dobri obrambi Kovačiča izkoristil protinapad za prvo vodstvo Slovenije s tremi točkami. Pajenku je uspel as za 13:9 in odmor na zahtevo Grbića. Štern je bil še naprej nezaustavljiv v napadalnih akcijah, prispeval je tudi točko za 16:11, še eno je dodal Čebulj, poljska klop pa se je odločila za drugo prekinitev. A tudi po njej sta odlično napadala Čebulj in Štern (19:13), a nato so se Poljaki s tremi zaporednimi točkami na račun napake naših in bloka nevarno približali na 19:16. Cretu je takoj reagiral z odmorom. Ropret je v napadu uspešno zaposlil Pajenka, Štern je z močnim udarcem prebil blok tekmecev za 22:17, prvo zaključno žogo pri 24:19 pa je iz težkega položaja priigral Urnaut. Niz je z napako na servisu pri 25:20 v korist Slovenije zaključil Kochanowski.

Prva točka v drugem nizu je šla po zaslugi Čebulja v roke Sloveniji, Štern je prispeval as za 3:1, Pajenk napad za 4:3. Naš srednji bloker je z dobrim servisom zagotovil še protinapad Urnautu za 6:4. Grbić, ki je že v prvem nizu zamenjal korektorja Boladza in v igro poslal Burtyna, se je odločil še za menjavo prostega igralca ter s tem skušal izboljšati sprejem svoje zasedbe, ki so ji naši serverji povzročali precej težav. Poljaki so nato le uspeli zaustaviti napad naših in prek Kochanowskega izenačili na 7:7 in tudi na 8:8. Po dobrem servisu Kozamernika je Pajenk z napadom prednost spet povišal na dve točki (10:8), Štern je dosegel as za 12:9. Sledili so menjava Sliwke z Bednorzem, nov as Šterna za 13:9 in odmor na zahtevo Grbića. Urnaut je priboril točko z napadom za 14:11, zatem še za 16:13. Nato se je Slovencem nekoliko ustavilo v napadu, pri 18:17 je Cretu zato posegel po prekinitvi, po kateri so se njegovi varovanci zbrali ter si z dobro obrambo Urnauta zagotovili protinapad, ki ga je zaključil Štern (19:16). Prodorni slovenski korektor je bil uspešen še enkrat, po še eni dobri obrambi, tokrat Kovačiča, pa je Čebulj s protinapadom Grbića prisilil, da je svoje igralce poklical na posvet. V poljski vrsti so sledile še menjave, a so naši vseeno ohranjali prednost (22:18) ter si pri 24:21 z napadom Šterna priigrali prvo zaključno žogo, ki jo je takoj izkoristil Urnaut in Slovenijo povedel v vodstvo z 2:0 v nizih.

Tudi v tretjem nizu so si naši odbojkarji z borbeno igro v obrambi zagotovili vodstvo z 2:0, po treh zaporednih točkah nasprotnikov je na 3:3 z napadom poravnal Štern, Čebulj pa je s protinapadom po obrambi Kovačiča poskrbel za 4. točko. Bednorz je dvakrat dobro serviral in z asom Poljsko popeljal do 7:5, Urnaut in Kozamernik sta z napadi skrbela, da se razlika ni povišala, Čebulj pa je bil zaslužen za izenačenje na 9:9. Po napaki Semeniuka so Slovenci spet vodili (10:9). Še naprej v napadu odlični Štern je našo zasedbo zadržal v ospredju, as Čebulja za 13:11 pa je Grbića prisili v prvi odmor. Dober blok je našim omogočil še en protinapad in tudi tega je za izkoristil Štern, Kozamernik pa je blokiral za 16:13. As Ropreta takoj zatem je pomenil že štiri točke naskoka za Slovenijo in reakcijo poljske klopi. V napadih so bili v nadaljevanju uspešni še Urnaut, Kozamernik in Čebulj, ki so našo vrsto v končnico niza popeljali s štirimi točkami naskoka (21:17). Usodo Poljakov je z asom za 23:17 praktično že zapečatil Štern. Borbenega Kovačiča, ki je pri reševanju žoge udaril ob zaslon, je zamenjal Urban Toman, Čebulj pa je z napadom poskrbel za zaključno žogo pri 24:18 in za konec vknjižil še as za zmago s 25:18.

Slovenski odbojkarji so uvodni turnir elitne Lige narodov tako zaključili z zmagami nad Nizozemsko, Francijo in Kanado ter še posebej pomembno zmago nad Poljsko, ki jim je na svetovni lestvici in v boju za uvrstitev na olimpijske igre prinesla dragocenih 15,79 točk. Drugi turnir našo izbrano vrsto čaka na Japonskem, kamor bodo iz Turčije odpotovali v sredo. V Fukuoki se bodo med 5. in 9. junijem pomerili s Turki, Brazilci, Japonci in Bolgari.

Izjave po tekmi:

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: „Zelo sem vesel, da smo uspeli nabrati čim več točk na tem prvem turnirju, danes zares odlično odigrali in zaključili z zmago. Zelo sem vesel, da smo napredovali v kvaliteti igre tekom turnirja, kar sem že predhodno rekel, da bo zelo pomembno. Zdaj se bomo skušali čim bolj spočiti in se fokusirati na naslednji turnir na Japonskem.“

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije: „Turnir v Antalyji zaključujemo s štirimi zmagami in danes proti Poljakom menim, da smo igrali zelo dobro odbojko. Od samega začetka pa do konca tekme smo raven naše igre držali zelo visoko. Lahko se nadejamo novih dobrih tekem in glede naslednjega turnirja na Japonskem sem zelo pozitiven. Ne bo nam lahko, a ravno s to pozitivnostjo in dobro energijo odhajamo tja.“

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: »Po tem prvem tednu s štirimi tekmami je misli veliko, še posebej po tej tekmi. Najpomembnejši je bil odnos igralcev na teh prvih tekmah po lanskih kvalifikacijah za olimpijske igre. Zares cenim vse, kar so naredili v zadnjih treh tednih. Ni bilo lahko, pritisk je enak, kot je bil lansko sezono že od samega začetka. Vsak lahko vidi, da se za vsako točko borimo z enakimi čustvenim nabojem in predanostjo. Vsak lahko vidi, da igramo za cilj našega življenja in to je bilo v kar nekaj trenutkih v tem prvem tednu odločilno. A nič še ni narejenega, še vedno imamo veliko pred seboj. Še vedno je pred nami osem tekem in veliko dela, še posebej, ker vemo, da je vsaka tekma drugačna, da so tu še potovanja, drugačni pogoji in tako naprej. Moramo poskrbeti za regeneracijo, za naše zdravje in misli že usmeriti k našemu naslednjemu nasprotniku na Japonskem, Turčiji. Rad bi čestital ekipi, svojemu štabu in tudi neverjetnim navijačem, ki so prišli celo sem in to je bil danes velik bonus za nas.«

To je sporočila Ana Oblak. (konec)