05.09.2023 ob 21:33
Deli članek
Predsednik evropske odbojkarske zveze Aleksandar Boričić se poslavlja

Bruselj (MOREL)- Bruselj je minuli konec tedna gostil finale evropskega prvenstva za ženske, v katerem so slavile Turkinje. V belgijski prestolnici je hkrati potekal tudi letni kongres Evropske odbojkarske konfederacije (CEV). CEV že skozi drugi mandat uspešno vodi Srb Aleksandar Boričić, ki se s prihodnjim letom poslavlja od predsedniške funkcije. Priložnost za povzetek svojega preteklega dela je izkoristil že v Bruslju: “Rad bi se zahvalil vsem, ki so mi izkazali zaupanje in mi ponudili priložnost, da vodim evropsko odbojkarsko družino. Ponosen sem, da lahko rečem, da je naš šport v precej boljšem položaju kot je bil pred nekaj leti, za kar bi se rad zahvalil svojim kolegom iz predsedstva, vsem zaposlenim v naših pisarnah v Luksemburgu in seveda tudi vsem vam na čelu nacionalnih zvez. A kljub vsemu, kar smo dosegli, se ne smemo zaustaviti, ampak nadaljevati s trdim delom in stremeti k nadaljnjemu napredku.”

Skupščina v Bruslju je bila priložnost za pregled dosežkov evropske odbojke kot tudi za postavitev temeljev za prihodnja leta. Skupščina je sprejela petletni strateški načrt, ki opredeljuje ključne vrednote in jasne cilje, za katere si je treba prizadevati. Obenem spodbuja nenehno vlaganje v šport, uvaja centralizirano podatkovno platformo, ki omogoča sprejemanje odločitev, ki temeljijo na podatkih, obenem pa strategija predvideva še osredotočenost na inovacije, trajnost in stalen napredek.

Delegati, ki so spremljali skupščino, so potrdili tudi finančno poročilo za preteklo obdobje in finančni načrt za leto 2024 ter tudi vrsto sprememb v statutu CEV. Že tradicionalno sta svoje delo predstavili dve članici evropske zveze, Avstrija in Luksemburg, ki se lahko pohvalita z velikim napredkom na področju odbojke na mivki in odbojke na splošno.

V Bruslju so se odvijali še sestanki conskih združenj, med njimi srednjeevropskega MEVZA, v okviru katerega deluje Slovenija. Beseda je tekla o razvoju tekmovanj na reprezentančni in tudi klubski ravni ter načrtih in aktivnostih za prihodnje.

“Kongres je znova ponudil možnost za izmenjavo mnenj in novih idej ter pobud zvez udeleženk. Dejstvo je, da odbojka kot panoga potrebuje kontinuiran razvoj na vseh področjih. Lahko rečem, da je evropska zveza vodilna v svetu, tako v rezultatskem smislu, saj evropske reprezentance kontinuirano posegajo po najvišjih mestih na tekmovanjih FIVB, kot tudi glede tehnološke podpore, ki je danes osnova za uspešno delovanje in razvoj. Vsekakor bo naslednje leto, ki bo volilno, ključno za nadaljnji razvoj tega športa. Ena glavnih nalog bo zagotovo zagotovitev stabilnega finančnega poslovanja, ki bo omogočal podporo tudi nacionalnim zvezam, skrb za tekmovanja mlajših selekcij in nadaljnji razvoj in promocijo produktov, kot sta elitna liga prvakov in EuroVolley,” je po povratku iz Belgije dejal generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije Gregor Humerca.

Naslednji kongres evropske zveze bo 24. avgusta prihodnje leto v Neaplju, kjer se bodo odvijale tudi volitve za novega predsednika, predsedstvo ter organe krovne odbojkarske organizacije. To je sporočila Ana Oblak. (konec)