02.09.2023 ob 22:03
Deli članek
Prepričljiva zmaga proti Španiji

 

Varna (MOREL)- Na evropskem prvenstvu so se slovenski odbojkarji prebili do nove zmage, najbolj prepričljive dosedanjem delu tekmovanja. S 3:0 (19, 15, 15) so bili boljši od Španije in tako napravili velik korak proti uvrstitvi v osmino finala.

SLOVENIJA : ŠPANIJA 3:0 (19, 15, 15)
Slovenija
: Pajenk 7, Planinšič, Kozamernik 1, Toman, Bračko 1, Štalekar 4, Koncilja 2, Kovačič, Štern, Ropret, Urnaut 14, Čebulj 17, Možič 8, Mujanović 1.
Španija: Almansa, Rodriguez Perez 6, Ruiz, Ramon Ferragut 8, Ruiz Posadas, Diedhiou 2, Villena 2, Fornes 5, Iribarne, Gimeno Rubio 4, Martin, Sanchez, Ribas Brockert 5, Larranaga Ledo.

Pred slovensko reprezentanco je prosta nedelja, v začetku tedna pa sledita še zadnji tekmi v skupini B. V ponedeljek se bo najprej pomerila s Hrvaško, dan za tem še z Bolgarijo. Obe se bosta začeli ob 19.30.

V dvoboj s Španci, ki so v uvodnem krogu presenetili sogostitelje letošnjega prvenstva Bolgare, so se Slovenci vnovič podali z najmočnejšo postavo. Selektor Gheorghe Cretu je na igrišče poslal sprejemalce Tineta Urnauta, Klemna Čebulja in Roka Možiča, pri čemer je slednji zasedel mesto korektorja, podajalca Gregorja Ropreta, srednjega blokerja Jana Kozamernika ter prostega igralca Janija Kovačiča, ki se je menjal z Alenom Pajenkom.

Slovenci so takoj na uvodu pokazali, da jih zanima le zmaga. Z dobrim sodelovanjem bloka in obrambe so si hitro priigrali lepo prednost. Potem ko je bil Pajenk pozoren na mreži in povišal na 8:4, je španska klop segla po polminutnem odmoru. Španci so za tem zaigrali bolje, se v nadaljevanju nekajkrat približali na točko zaostanka (8:9, 9:10, 10:11), a brez izenačenja ostali brez pike na i. Po bloku Pajenka in posredovanju Možiča na mreži je slovenska prednost znova narasla na štiri točke (15:11), špancem pa nato Slovencev do konca prvega dela tekme več ni uspelo ogroziti. Dobili so ga s 25:19.

V drugem nizu so Slovenci nadaljevali z odlično igro, selektor pa je kmalu na igrišče poslal tudi odbojkarje s klopi. Prvi med njimi je bil Šašo Štalekar, ki je s soigralci Slovenijo popeljal do vodstva s 15:7, ki je Špance poslalo na posvet. Za tem so do konca niza pri Sloveniji na igrišče vstopili še Nik Mujanović, Danijel Koncilja in Uroš Planinšič in zadržali visoko raven igre. Ob glasnem vzpodbujanju slovenskih navijačev so niz zaključili s 25:15.

Z istim izidom se je zaključil tudi tretji niz, a je bila slovenska pot do tam veliko bolj trnjeva kot poprej. Španci so zaigrali na vse ali nič. Pri zaostanku z 11:9 je slovenska klop segla po odmoru, po katerem je sledil popoln zasuk. Po zaslugi odličnega serviranja Urnauta, ki je tedaj dosegel tudi dva asa, je Slovenija dosegla naslednjih petk točk. Španci so se nato še približali na 14:15, a proti razpoloženi slovenski obrambi do konca tekme dosegli le še točko.

Pri Sloveniji je 17 točk dosegel Čebulj, tri manj je dodal kapetan Tine Urnaut.

»Že od prve točke smo igrali po najboljših močeh. Vidi se, da smo prišli v tekmovalni ritem. Tudi Španci niso začeli s prvo postavo, saj je njihov selektor nekaj igralcev menjal. Zagotovo je tudi to pripomoglo, da smo bili za odtenek bolj samozavestni. Španci so prvo tekmo prvenstva proti Bolgarom odigrali odlično, nato pa proti Hrvaški že nekoliko slabše. Tokrat niso bili na naši ravni. Zelo sem vesel te zmage. Sedaj se moramo čim prej regenerirati in pripraviti na nove tekme,« je po tekmi dejal Kovačič, eden ključnih mož v obrambni igri Slovenije.

»Tekme ni odločila le ena stvar, bilo jih je več. Dobro smo izpolnjevali dogovore iz sestankov. Dobri smo bili pri unovčevanju lahkih žog, vršili pritisk na servisu ter bili dobri v bloku in obrambi. To nas je vodilo do novega uspeha. Sam sem vesel za priložnost, a vem, da sem sposoben odigrati še veliko bolje,« je dodal Mujanović.

»Raven igre je potrebno dvigovati z vsako naslednjo tekmo. Ne gre pričakovati, da boš najboljše igral že na začetku prvenstva. Ekipe, ki so v pogonu celotno poletje, morajo znova ujeti ritem. Na tekmi proti Španiji je bilo dobro dejstvo, da ob vstopu igralcev s klopi nismo spustili ravni igre,« je po najboljši dosedanji predstavi na prvenstvu stare celine misli strnil Cretu.

Slovenija je po soboti ostala edina ekipa v skupini B, ki še ni doživela poraza. Po treh tekmah je z devetimi točkami zanesljivo na vrhu razpredelnice. Sledi ji Hrvaška s petimi točkami, tri je do nedeljske tekme z Ukrajino (1 točka) zbrala Bolgarija, prav toliko jih imata Finska in Španija. V osmino finala bodo napredovale najboljše štiri reprezentance.

To je sporočil Aljaž Močnik.(konec)