15.04.2023 ob 23:34
Deli članek
Prva tekma finalne serije Ljubljančanom

Ljubljana (MOREL)– ACH Volley – Calcit Volley 3:0 (20, 16, 19), Dvorana Tivoli, gledalcev 150, sodnika: Novak, Tomec.

ACH Volley: Mejal, Šket, Mašulović, Todorović 1, Bošnjak, Koncilja 7, Šestan 12, Kovačič (L), Gjorgiev 16, Videčnik 6, Kök, Šen 10. Trener: Radovan Gačič.

Calcit Volley: Planinšič 1, Mujanović 3, Vinkovič 5, Lazar, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 5, Sosa Sierra 11, Mitrašinović, Aponza 4, Pavlović 6. Trener: Jurij Žavbi.

Že kar po tradiciji se v finalu končnice državnega prvenstva srečujejo ljubljanski in kamniški odbojkarji in tako je tudi v letošnji sezoni. V njej sta ACH Volley in Calcit Volley že odigrala dve finalni tekmi, obe, tako v pokalu Slovenije kot v srednjeevropski ligi pa so dobili Ljubljančani. Varovanci Radovana Gačiča so dobili tudi preostale štiri letošnje medsebojne tekme, toda prav na vseh so bili tudi Kamničani blizu zmage, vendar v ključnih trenutkih tekme niso bili dovolj zbrani. Še najdlje so bili od zmage oddaljeni v prvi finalni tekmi končnice, v kateri so bili od svojih nasprotnikov slabši v vseh elementih igre.

Po treh zaporednih točkah Luisa Sosa Sierre so Kamničani prišli do prvega vodstva v prvem nizu (3:2), vendar so Ljubljančani na servis Danijela Koncilje, ki je dosegel tudi asa, in točki Matica Videčnika povedli s 6:3. V še večjih težavah so bili gostje po dveh zaporednih asih Klemna Šena in vodstvu ACH Volleyja z 12:5. Jurij Žavbi je vzel še svoj drugi polminutni odmor, s katerim je vsaj za trenutek zaustavil nalet domače ekipe. Kamničani so po napaki Ljubljančanov prišli na tri točke zaostanka (10:13), toda po uspešnem napadu Nikole Gjorgieva so spet zaostajali za šest točk (13:19). Kapetan Ljubljančanov je izkoristil četrto zaključno žogo svoje ekipe.

Tudi v drugi niz so bolje začeli Ljubljančani, ki so v svojih vrstah imeli več razpoloženih igralcev in po napaki gostov prišli do treh točk prednosti (6:3), po novem napadu Gjorgieva do štirih (9:5). Težave gostov na sprejemu so se nadaljevale, kajti po asu Matica Videčnika in dveh lastnih napakah so za domačo ekipo zaostajali že za sedem točk (8:15). Ob neučinkoviti igri Kamničanov v napadu, je bil niz odločen po novi seriji odličnih servisov Koncilje in ljubljanskemu vodstvu z 21:11. Zadnjo točko za ACH Volley je v drugem nizu dosegel Filip Šestan.

V tretjem nizu je Žavbi nekoliko spremenil začetno postavo. Na mestu korektorja je zaigral Sosa Sierra, ki ga j ena sprejemu zamenjal Dino Vinkovič in prav po njegovi točki so Kamničani po dolgem času prvič vodili (7:6). Kamničani so po točki Uroša Pavlovića še vodili z 10:9, z delnim izidom 6:0 pa so Ljubljančani povedli s 15:10. Od tega so polovico točk osvojili po lastnih napakah gostov, ki so še naprej imeli težave z učinkovitostjo v napadu in premalo prodornim servisom. Tekma je bila s tem bolj ali manj odločena, kajti po bloku Koncilje so Kamničani zaostajali za osem točk (14:22), ljubljanski bloker pa je z asom dosegel tudi zadnjo točko na tekmi.

Izjavi po tekmi

Radovan Gačič, trener ACH Volleyja: "V tem trenutku se približujemo igri, ki smo jo igrali v ligi prvakov in upam, da bomo v tem smislu tudi nadaljevali. Danes je Calcit poskušal vse v smislu različnih postavitev, rotiranj igralcev, zato se je bilo težko vsakih deset, petnajst točk prilagoditi njihovi igri. Veseli me, da smo bili v tem uspešni in ne glede na to, kdo je bil na drugi strani, smo odreagirali tako, kot je treba in se nismo pustili zmesti. Vendar to pomeni samo 1:0 v zmagah in naredili bomo vse, da bo tako tudi v sredo v Kamniku."

Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: "Ni treba biti kakšen odbojkarski strokovnjak, da bi ugotovili, da smo danes igrali slabo. V tem trenutku lahko samo obljubim, da bomo v sredo prikazali boljšo igro. Ne bi iskal izgovorov za našo slabo igro v tem, da smo v sredo igrali odločilno tekmo z Mariborčani, medtem ko se je ACH lahko v miru pripravljal na finalno serijo, kajti vseeno smo imeli tri dni časa. Ljubljančani so bili boljši v vseh elementih igre od nas, pritisnili so s servisom, saj je ACH ena redkih ekip, ki ima v svoji ekipi veliko skok serverjev, česar nismo navajeni, na drugi strani imami mi koga manj. Tu je bila že prva razlika, ampak ne glede na vse, bi morali prikazati boljšo igro."

To je sporočil Miha Štamcar. (konec)