05.12.2023 ob 11:53
Deli članek
Sillah od leta 2025 za Slovenijo

Fatoumatta Sillah/ foto Aleš Oblak

Ljubljana (MOREL)- Gambijska odbojkarica Fatoumatta Sillah bo odslej lahko igrala za slovensko izbrano vrsto. Mednarodna odbojkarska zveza je po številnih zapletih vendarle odobrila njen prestop, 21-letnico pa bomo v slovenskem dresu lahko prvič spremljali po 12. juniju 2025.

Mlada gambijska odbojkarica, rojena v Brikami, je prve prave odbojkarske korake naredila prav v Sloveniji, kamor je kot izredno nadarjena 16-letnica prišla pred petimi leti. V slovenskem državnem prvenstvu smo jo najprej spremljali v vrstah novogoriškega GEN-I Volleyja, zatem pa še v dresu aktualnega slovenskega prvaka Calcit Volleyja. Pred sezono 2023/24 jo je pot zanesla na Madžarsko, k tamkajšnjemu Vasasu Obuda.

Sillah se je pripravam slovenske izbrane vrste prvič priključila leta 2022, saj je že vse kazalo na to, da ji bo Mednarodna odbojkarska zveza podelila pravico do nastopanja za Slovenijo. Po številnih zapletih se to ni zgodilo, pri Odbojkarski zvezi Sloveniji pa so kljub temu vztrajali in zdaj vendarle dosegli, da bomo odlično odbojkarico od 12. junija 2025 naprej lahko spremljali v slovenskem dresu.

„Veseli smo, da bomo Neneh dobili v to mlado ekipo, ki jo sestavljamo za prihodnost in s katero bomo skušali posegati po čim višjih mestih. Po eni strani mi je žal, da se je datum, od katerega bo lahko igrala za slovensko reprezentanco, toliko odmaknil, a glede na njeno mladost ni še nič zamujenega. V tem vmesnem času bomo skušali zagotoviti čim boljše pogoje za njen nemoten razvoj,“ je dejal predsednik OZS Metod Ropret.

Z odločitvijo FIVB je zadovoljna tudi Sillah: „Zelo sem vesela, da je postopek končno zaključen, saj je vse skupaj trajalo več kot dve leti. Zelo sem hvaležna Odbojkarski zvezi Slovenije in svojemu zastopniku, da so vseskozi vztrajali in da nam je uspelo doseči to, kar smo si želeli. Mi je pa zelo žal, da naslednje poletje še vedno ne bom mogla igrati za Slovenijo. Slovensko reprezentanco sicer ves čas spremljam, v njej imam tudi dobre prijateljice. Zares se veselim, da bom lahko zaigrala skupaj z njimi in prispevati svoj delež k čim boljšim rezultatom.“ To je sporočila Ana Oblak. (konec)