27.06.2024 ob 22:26
Deli članek
Slovenci po rednem delu VNL odlični tudi posamično

Lodž (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je redni del elitne Lige narodov zaključila na vrhu razvrstitve in se v petek v Lodžu podaja v boj za odličja. Naši fantje so na 12 tekmah nanizali kar 11 zmag, zelo visoko pa jih najdemo tudi na posamičnih statističnih lestvicah. 

Slovenci so zadnji turnir rednega dela VNL odigrali pred domačimi navijači v Ljubljani in nanizali štiri zaporedne zmage nad Argentino, Kubo, Italijo in Srbijo, si priigrali tako želen nastop na olimpijskih igrah in tudi prvo mesto v Ligi narodov. Dobre predstave naše izbrane vrste se odražajo tudi na statističnih lestvicah, na katerih med deseterico najuspešnejših posameznikov najdemo prakično vse naše odbojkarje.

Še naprej izstopa naš odlični korektor Tonček Štern, ki po številu zbranih točk (258) zaostaja le za prodornim Nizozemcem Nimirjem (284), na 3. mestu pa je Kanadčan Maar (211). Med prvo deseterico se je uvrstil še Klemen Čebulj, ki je na treh turnirjih zbral 176 točk. Oba slovenska reprezentanta najdemo tudi med prvo deseterico na lestvici najboljših napadalcev. Na njej prav tako vodi Nimir (235 točk) pred Šternom (212) in Maarom (182). Čebulj s 144 točkami zaseda 8. mesto.

Gregor Ropret prepričljivo zaseda vrh lestvice najboljših podajalcev, zbral je namreč kar 302 uspešni podaji. Sledijo mu Kanadčan Herr z 280 podajami ter Bolgar Nikolov in Argentinec De Cecco, ki sta v statistiko vpisala po 276 uspešnih podaj.

V obrambnih akcijah je še naprej izjemen naš prosti igralec Jani Kovačič, ki z 91 uspešnimi obrambami zaseda 2. mesto v razvrstitvi, na prvem je Argentinec Danani (113 obramb), tretji pa je Francoz Grebennikov s 87 obrambami. Kovačič zaseda tudi 2. mesto na lestvici najboljših sprejemalcev, pred njim je le Iranec Arman, Čebulj pa si s Kubancem Romanom Garcio deli visoko 3. mesto.

Na lestvici najboljših blokerjev najdemo dva naša reprezentanta, Jana Kozamernika, ki je vknjižil 23 blokov in zaseda 6. mesto ter Šterna, ki je z 19 bloki na 10. mestu. Vodi Argentinec Loser z 32 bloki, 30 jih je dosegel Brazilec Flavio, tretji pa je Bolgar Grozdanov z 29 bloki.

Med najboljšimi serverji je kar pet Slovencev. Prvo mesto na lestvici je tudi v tem elementu pripadlo Nimirju s 40 asi, Štern je nanizal 27 asov in je drugi, tretji pa je Srb Luburić s 24 asi. Na 4. mestu najdemo Ropreta (17 asov), na 5. mestu Čebulja (16 asov), Kozamernik pa je z 12 asi na 8. mestu. Tine Urnaut z 10 asi zaseda 10. mesto.

Novo priložnost za dokazovanje bodo naši odbojkarji imeli že v petek, ko jih v Lodžu na Poljskem čaka polfinale zaključnega turnirja Lige narodov proti Argentini. To je sporočila Ana Oblak. (konec)