05.09.2023 ob 23:58
Deli članek
Slovenija brezhibno skozi skupinski del

Varna (MOREL)- Slovenska odbojkarska reprezentanca na evropskem prvenstvu še naprej navdušuje. Tudi po peti tekmi ostaja neporažena. S 3:0 (29, 22, 30) je bila boljša od Bolgarije in potrdila prvo mesto v skupini B. V osmini finala jo konec tedna čaka dvoboj s Turčijo. Na evropskem prvenstvu v odbojki se je končal prvi del tekmovanja. Slovenska reprezentanca ga je opravila z odliko, potem ko je v Varni ugnala Ukrajino (3:1), Finsko (3:0), Španijo (3:0), Hrvaško (3:0) in nazadnje še sogostiteljico letošnjega dogajanja, Bolgarijo.

Z izkupičkom 5-0 so slovenski odbojkarji v 10. nastopu med evropsko elito postavili nov mejnik, saj prvič v zgodovini skupinski del zaključujejo nepremagani in se v končnico podajajo z najvišjega mesta. Slednjega so si sicer v skupini B zagotovili že s ponedeljkovo zmago proti južnim sosedom.

V nadaljevanju tekmovanja Slovenijo čakajo izločilni boji. Osmina finala, prva stopnička končnice evropskega prvenstva ji prinaša dvoboj s Turčijo, ki je v torek v Tel Avivu na odločilni tekmi za 4. mesto v skupini D s 3:0 (23, 13, 17) premagala Izrael. Obračun bo v petek ali soboto na sporedu v Varni.

Četudi je slovenska izbrana vrsta z izjemnimi predstavami že predhodno dosegla zastavljeni cilj, na tekmi z Bolgarijo ničesar ni želela prepuščati naključju. Kot so v taboru slednje že večkrat poudarili, jih na vsakem preizkusu evropskega prvenstva zanima le zmaga, saj prav vsak prinaša ali odvzema točke na svetovni jakostni lestvici, ki bo poleti prihodnje leto podelila zadnjih pet vozovnic na olimpijske igre ekipam, ki si mesta v Parizu ne bodo zagotovile na kvalifikacijskih turnirjih čez slab mesec dni.

Selektor Gheroghe Cretu je tako uvodoma, kot že na prejšnjih štirih tekmah, na igrišče poslal najboljšo slovensko postavo. Sprejemalski mesti sta zasedla Tine Urnaut in Klemen Čebulj, medtem ko se je Rok Možič, kot je na tem prvenstvu že v navadi, preselil na korektorsko mesto. Ob njih so zaigrali še podajalec Gregor Ropret, srednji bloker Alen Pajenk in prosti igralec Jani Kovačič.

Uvodni niz je postregel z izjemno igro na obeh straneh. Na uvodu so bili po zaslugi izvrstne igre v bloku boljši Bolgari, ki so najprej povedli s 3:0, po asu Martina Atanasova pa s 5:1. A za tem so Slovenci strnili vrste, s prihodom Možiča za zadnjo črto pa tudi ujeli priključek. Slovenski sprejemalec na korektorskem mestu je najprej z dvema odličnima servisoma znižal na 4:5, za tem pa dosegel še točko iz nasprotnega napada. Ekipi sta bili poravnani vse do 9:9, nato pa je bolgarski napaki v napadu Urnaut dodal asa in tekmece poslal na polminutni odmor.

Slovenija je v nadaljevanju po uspešnem napadu in asu Možiča povedla tudi za tri točke (14:11), a to ni strlo bolgarskega oreha. Z dobrim servisom Iliye Petkova so se sogostitelji letošnjega prvenstva najprej približali na 13:14, do vodstva pa jih je z dvema odličnima servisoma za 16:15 popeljal zvezdnik Tvestan Sokolov, ki v Ligi narodov, v kateri je bila Bolgarija v Nagoji od Slovenije boljša s 3:0, ni nastopal.

A tudi slovenske vrste to ni strlo. Z uspešnimi napadi je sledila tekmecem in v ospredje znova skočila na začetku končnice. Tedaj je bil iz napada uspešen Čebulj, Možič pa je za 21:20 dodal že tretjega asa in bolgarsko klop prisilil v nov posvet. Po izenačenju na 22:22 je selektor Cretu segel po prvi menjavi in igro v bloku okrepil z 19-letnim Nikom Mujanovićem. Ta se mu je takoj oddolžil s točko na mreži, a to je bil le uvod v podaljšano igro. V njej sta ekipi točki izmenično dosegali točke, slovenski potrpežljivost in vztrajnost pa sta bili na koncu vendarle poplačani. Urnaut je z napadom poskrbel za vodstvo s 30:29, bolgarski napad pa je za tem pred polno palačo kulture in športa v Varni zaman iskal dotik trojnega slovenskega bloka.

Izenačena sta bila tudi preostala niza. V drugem je raven slovenskega servisa nekoliko padla, a so s silno borbenostjo Slovenci uspešno sledili tekmecem, njihovo napako pri servisu in dveh zaporednih napadih pa izkoristili za skok v vodstvo z 11:9. Po polminutnem odmoru se je bolgarska izbrana vrsta z uspešnim blokom uspela prebiti do izenačenja na 14:14 in na posvet poslala slovensko ekipo.

Rezultat so Bolgari z uspešnim napadom nato poravnali še na 16:16, sledil pa je odličen odgovor slovenskih odbojkarjev. Uspešen zaključek Možiča, učinkovit protinapad Čebulja po odlično obrambni reakciji Ropreta ter pozornost Pajenka na mreži po slabem sprejemu tekmecev so poskrbeli za vodstvo z 19:16. Bolgarija je nemudoma segla po novem odmoru, a se ji vse do konca bližje kot na dve točki zaostanka ni uspelo približati. Slovenija je izkoristila drugo zaključno žogo za 25:22.

Če je bil prvi niz izjemno napet, se je še hujši triler odvil v tretjem delu tekme, ko so Slovenci ubranili sedem zaključnih žog Bolgarov, sami pa na drugi strani izkoristili že prvo. Ko je pri 15:12 z uspešnim nasprotnim napadom Čebulja Slovenija postala prva izmed ekip, ki je povedla za več kot dve točki, je bolgarska klop prvič segla po odmoru. Slovenija je za tem vodila še s 17:15, nato pa so tekmeci preko Nikolaya Koleva, Atanasova in Georgija Seganova dosegli tri zaporedne točke. Po slovenski napaki pri servisu je bolgarska prednost narasla na 21:19, a sta uspešen napad Čebulja in bolgarska napaka v napadu izid poravnala na 21:21.

Vse do 27:26 so bili nato gostitelji pol koraka pred Slovenci, a so si ti z novo izjemno borbo vseskozi priborili izenačenje. Po nekoliko slabšem sprejemu je Čebulj iz težkega položaja mimo trojnega bloka poslal žogo v polje za izenačenje na 30:30, v ospredje je z asom slovensko reprezentanco popeljal Urnaut, po novi uspešni obrambi pa je iz nasprotnega napada blok tekmecev za zmago ukanil Čebulj.

Pri Sloveniji je tekmo z 22 točkami in 66-odstotnim napadom končal Možič. Prvih deset točk je zbral že v prvem nizu. S 14 točkami mu je sledil Urnaut, 12 jih je dodal Čebulj.

BOLGARIJA : SLOVENIJA 3:0 (29, 22, 30)
Bolgarija:
Bratoev, Kolev 6, Atanasov 12, Gotsev, Asparuhov, Seganov 1, Grozdanov 3, Salparov, Penchev, Sokolov 23, Karyagin, Dobrev, Nikolov 13, Petkov 1.
Slovenija: Pajenk 7, Planinšič, Kozamernik 4, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern, Ropret 1, Urnaut 14, Čebulj 12, Možič 22, Mujanović 1.

To je sporočil Aljaž Močnik. (konec)