13.06.2024 ob 20:55
Deli članek
Slovenkam v Latviji ni uspel veliki met

Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin ter Živa Javornik in Maja Marolt

 

Jurmala (MOREL)- Slovenske odbojkarice na mivki Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin ter Živa Javornik in Maja Marolt na finalu Pokala narodov v Latviji niso bile kos Avstrijkam in Italijankam. S tem so naša dekleta zaključila z nastopi in se, žal, niso uvrstila na olimpijske igre v Parizu.

Slovenske odbojkarice na mivki smo v letošnjem letu v Pokalu narodov, ki poteka pod okriljem Evropske odbojkarske konfederacije in najboljšo reprezentanco popelje do nastopa na olimpijskih igrah v Parizu, najprej spremljali v Litvi. Tam so naša dekleta igrala na visoki ravni in se brez poraza prebila vse do finala, nato pa klonila z izbrano vrsto Avstrije, ki si je kot edina priigrala nastop na finalnem turnirju v Jurmali.

Stanje na olimpijski lestvici in že osvojene olimpijske kvote so slovenski izbrani vrsti zagotovile drugo priložnost, kot drugouvrščena reprezentanca se je namreč prebila med 12 najboljših ekip v tekmovanju. Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin ter Živa Javornik in Maja Marolt so na finalu v latvijski Jurmali nastopile v skupini B, skupaj z Avstrijo in Italijo.

Slovenke so se najprej srečale z Avstrijkami. Na prvi tekmi je bila naveza Schuetzenhoefer in Plesiutschnig prepričljivo, z 21:8 in 21:13, boljša od Javornikove in Maroltove, Kotnikova in Lovšinova pa sta proti prvi avstrijski zasedbi Klinger/Klinger klonili z 19:21 in 15:21. Na drugi tekmi so v našem taboru računali na zmago, a smo že na prvi tekmi spremljali hud boj Javornikove in Maroltove z Italijankama Orsi Toth in Bianchi, ki sta na koncu slavili po treh nizih, z 21:11, 20:22 in 15:7. Zatem sta na mivko stopili še Kotnikova in Lovšinova, a nista bili kos dvojici Bianchin/Scampoli, ki je prišla do zmage z 21:19 in 21:14.

»Naša skupina je bila daleč od tega, da bi bila lahka. Avstrijke poznamo že iz prejšnjega kroga v Litvi, kjer smo jih najprej premagali, nato pa v finalu izgubili. Na žalost smo izgubili tudi danes. Dekleta so se potrudila, dala vse od sebe, a so bile Avstrijke tokrat bolj spretne in boljše. Sledila je tekma z Italijankami, na kateri smo računali na zmago. Na prvi tekmi sta se Maja in Živa zares borili, v tretjem nizu je zelo malo zmanjkalo, da bi stvar lahko šla čisto v drugo smer. Tjaša in Tajda ne morem reči, da sta bili slabši od tekmic, ampak mislim, da je tu veter odigral svojo vlogo in v teh pogojih sta bili Italijanki enostavno boljši,« je o nastopih naših odbojkaric na mivki v Jurmali dejal Tadej Boženk.

Slovenski selektor je ocenil tudi letošnjo reprezentančno sezono: »Letošnje tekmovanje v Pokalu narodov lahko ocenim z odliko. Fantom se za las ni uspelo uvrstiti v finale, da bi tu imeli tako moško kot žensko reprezentanco, kar bi bil uspeh. To nam je doslej uspelo le enkrat, in sicer v boju za nastop na prejšnjih olimpijskih igrah. Letos nam je to na žalost za las ušlo iz rok, a mislim, da so fantje v Nemčiji prikazali zelo dobro igro ter izgubili le z Nemci. Zaslužili bi si nastop tu v Jurmali. Dekleta pa lahko le pohvalim in se jim zahvalim za čas, ki ga vlagajo in se marsičemu odrekajo. Nismo morda toliko profesionalni kot so druge reprezentance, to se pozna. Še vedno namreč čakamo na to, da bi imeli profesionalne pare, ki bi čas namenjali samo odbojki na mivki. A ne glede na vse mislim, da smo Slovenci naredili korak bližje k temu, da bomo kdaj imeli profesionalno reprezentanco.« To je sporočila Ana Oblak. (konec)