19.09.2023 ob 23:23
Deli članek
Slovenke odščipnile niz olimpijskim prvakinjam

 

Lodž (MOREL)- Slovenske odbojkarice so na tretji tekmi kvalifikacij za olimpijske igre z 1:3 (13, 13, -20, 13) izgubile z olimpijskimi prvakinjami Američankami, a so favorizirnam tekmicam odščipnile niz. Že v sredo naša dekleta čaka nov obračun, v Lodžu se bodo pomerile z Nemkami.

Slovenija: Mlakar, Pogačar 5, Pucelj 10, Lorber Fijok, Zatković 7, Šiftar 14, Najdič, Velikonja Grbac, Milošič 8, Mazej, Planinšec 3, Kukman, Banko, Ramić. Selektor: Marco Bonitta.

ZDA: Wong-Orantes, Frantti 5, Hentz, Carlini 4, Larson 7, Drews 12, Thompson 4, Washington 5, Rettke 4, Plummer 9, Robinson 9, Ogbogu 9, Skinner, Evans 1. Selektor: Karch Kiraly.

Slovenske odbojkarice so v Lodžu, ki gosti kvalifikacije za olimpijske igre v okviru skupine C, odigrale svoj tretji obračun. Po pričakovanih porazih s Poljsko in Italijo so našim dekletom nasproti stale še aktualne olimpijske prvakinje Američanke. Slovenski selektor Marco Bonitta je v ogenj poslal nekoliko premešano zasedbo, tekmo so namreč začele podajalka Eva Pogačar, korektorica Eva Zatković, sprejemalki Mija Šiftar in Maša Pucelj, srednji blokerki Saša Planinšec in Nika Milošič ter prosta igralka Anja Mazej.

Ameriški strateg Karch Kiraly ni želel ničesar prepuščati naključju in srečanje odprl z udarno zasedbo. Ta je izkoristila nesproščenost Slovenk in takoj povedla s 6:2, Bonitta pa se je posledično odločil za odmor. Nekaj zmede v naši vrsti je tekmicam omogočilo še dodatno točko, nato pa so naša dekleta zelo dobro igrala v obrambi, Šiftarjeva je napadla za 5:8, Pogačarjeva varala za 6:9, še eno točko z napadom za 7:11 pa je dodala Pucljeva. Na servis Ogbogujeve so Američanke z dobro igro v bloku ušle na 14:7, slovenska klop pa je zahtevala novo prekinitev. Ta je nekoliko sprostila Slovenke, na čelu z Milošičevo, ki je najprej napadla, zatem še blokirala za 9:14. A tekmice so zatem nanizale dva zaporedna bloka in prednost znova povečale, njihov nalet pa je z napadom na kratko zaustavila Zatkovićeva. Sledil je še blok Šiftarjeve, Planiniščeva pa je varala za 12:19. Američanke so še naprej narekovale visok ritem igre ter si prek Thompsonove zagotovile miren zaključek niza (22:12). Pucljeva je z močnim napadom Sloveniji še zagotovila 13. točko, Američanke pa so si s še enim blokom zagotovile zmago s 25:13.

Po zaslugi dobre obrambe in protinapadov Robinsonove so aktualne olimpijske prvakinje, ki so še naprej igrale v udarni postavi, tudi v drugem nizu hitro prišle do vodstva s 5:1. Šiftarjeva je nato z blokom ustavila Thompsonovo, vendar pa so Slovenke preveč grešile na servisu, da bi lahko razliko znižale. Še posebej, ker je ameriška podajalka Carlinijeva dobro delila žoge svojim napadalkam, v tem delu tekme predvsem Larsonovi. Na drugi strani mreže so imela naša dekleta kar nekaj težav s sprejemom in zaključki v napadih, pri 5:11 je Bonitta prvič reagiral z odmorom. A po njem so Američanke še stopnjevale ritem in na servis Robinsonove pripravile novo serijo točk, prekinila se je s točko Zatkovićeve za 8:15. Planinščevi je po dobri podaji Pogačarjeve, ki je nekoliko pred tem vknjižila še blok, uspel še en napad, so Slovenke kljub temu že zaostajale z 9:18. Američanke, ki so bile bolj zbrane, so povedle z 20:11, Karch Kiraly pa je priložnost za igro vendarle ponudil nekaterim svojim odbojkaricam s klopi. Milošičeva je dosegla točko za 12:22, prvo zaključno žogo pa so tekmice imele pri 24:13 in jo po novi napaki Slovenk tudi takoj izkoristile.

V tretjem nizu so Slovenke začele odločno in po napadih Šiftarjeve povedle z 2:1 in 3:2. Mlada slovenska sprejemalka je nanizala še dve točki za 5:5. Evansova je z asom za 8:6 svojo reprezentanco prvič popeljala do dveh točk naskoka, Bonitta se je odločil za odmor. Američanke so še naprej močno napadale, s točko za 7:10 je vrnila Pucljeva, žal pa so naša dekleta še naprej veliko grešila izza servisne črte. Milošičeva je blokirala za 9:11, Zatkovićeva napadla za 10:13. Po še eni točki naših deklet so se nasprotnice zbrale, na servis Drewsove in z dobrim blokom Ogbogujeve pobegnile na 15:11. V nadaljevanju se je Mazejeva izkazala z dvema obrambama, Pogačarjeva pa je dobro našla Pucljevo in Šiftarjevo, slednja je z asom znižala na 15:16, kar je ameriškega stratega prisililo v njegov prvi odmor na tekmi. Po napaki Franttijeve je bil izid poravnan na 16. točki, Pucljeva je Slovenijo popeljala v vodstvo s 17:16, Pogačarjeva ga je z blokom povišala na 18:16. Po novi prekinitvi na zahtevo ameriške klopi je sledil še as Šiftarjeve za 19:16, po izenačenju na 19:19 pa je Pucljeva poskrbela za nov preobrat (20:19). Milošičeva je dodala blok, po napaki Plummerjeve pa je prednost Slovenk znašala že tri točke (22:19). Slovenke so se v obrambi zares borile, Milošičeva je ustavila napad Franttijeve za 24:20, dober servis Pogačarjeve pa je pomenil zmago s 25:20.

Karch Kiraly je v igro vrnil podajalko Carlinijevo in sprejemalko Plummerjevo, ki je bila najbolj zaslužna, da si je njena vrsta po neizkoriščenih napadih Slovenije zagotovila vodstvo s 5:1. Serijo točk je prekinila Zatkovićeva, vendar je bil pri 2:8 Bonitta primoran vzeti pol minute odmora. Po njem sta sledili dve slovenski točki, vendar so Američanke prek nezaustavljive Drewsove vrnile z enako mero ter še povečale razliko. Planinščeva je varala za 6:12, Milošičeva blokirala za 8:14, a je prodorna Robinsonova skrbela za zaključke Američank. Na drugi strani je Šiftarjeva močno napadla za 10:17, a je as Franttijeve pomenil, da so aktualne olimpijske prvakinje končnico pri 20:10 začele z desetimi točkami naskoka. Washingotnova je bila zaslužna za točki za vodstvo s 23:13, Ogbogujeva pa je zaključila niz pri 25:13 za zmago s 3:1.

Slovenske odbojkarice ne bodo imele veliko časa za počitek, saj jih v Atlas Areni v Lodžu že v sredo čaka nov obračun. Ob 20.30 se bodo pomerile z Nemkami, ki so nazadnje s 3:2 odpravile Južnokorejke.

Marco Bonitta, selektor Slovenije: »Danes je naša mlada reprezentanca igrala zelo ekipno. Vesel sem, da smo igro držali do konca. Še posebej dobro je bilo v tretjem nizu, v katerem so tekmice igrale z drugo postavo. Dosegli smo cilj, ki smo si ga zadali, torej osvojiti niz. Dobili smo prvi niz v teh kvalifikacijah. Kako bo jutri, bomo videli. Nemčija ni tako močna ekipa kot ZDA, a igrati bomo morali bolje.«

Nika Milošič, reprezentantka Slovenije: »Današnjo tekmo smo začele zelo zategnjeno oz. nesproščeno. Naredile smo preveč lastnih napak, zgrešile preveč servisov. V tretjem setu smo delale manj napak, Američanke pa toliko več in nam s tem omogočile, da smo zmagale. A svoje smo v tretjem setu opravile. V četrtem nizu nam je igra spet padla, spet smo naredile preveč napak, predvsem na servisu ter v obrambi in bloku. Menim, da smo pokazale določen nivo igre, a mislim, da lahko igramo bolje, še posebej v določenih trenutkih. Jutri nas čaka še tekma proti Nemkam, ki ne bo lahka. Morali bomo biti zbrani, držati blok in obrambo. Morali se bomo držati sistema, za katerega se bomo dogovorili, zagotovo pa nas čaka težka tekma.«

Mija Šiftar, reprezentantka Slovenije: »Mislim, da smo ne glede na to, da smo izgubile s 3:1, tekmo odigrale kar solidno. Na rezultatu se to sicer ne vidi ravno, razen v tretjem nizu, ki smo ga res odigrale kot ekipa. Sicer smo tudi ostali del tekme odigrale kot ekipa in to je še posebej pomembno za tekme za naprej, ki bodo lažje in ki jih imamo namen zmagati. Mislim, da smo lahko zadovoljne s tekmo. Jutri pa proti Nemkam, dale bomo vse od sebe. Pomembno je, da igramo kot ekipa, se borimo za vsako žogo in da upoštevamo tisto, kar se dogovorimo, ko se pripravljamo na tekmo.«

To je sporočila Ana Oblak. (konec)