10.11.2023 ob 10:38
Deli članek
Slovenke v Egipt po vozovnico za POI

naša dekleta/Foto: ParaVolley Europe

Ljubjana (MOREL)- Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je odpotovala v Kairo, kjer jo v nedeljo čaka uvodna tekma svetovnega pokala. Naša dekleta bodo v Egiptu lovila tudi vozovnico za nastop na paralimpijskih igrah v Parizu. Na paralimpijske igre, na katerih se bo v boj za zlato odličje podalo osem reprezentanc, so se že uvrstile Francija, Brazilija, Italija, ZDA in Kitajska. Eno mesto na paralimpijskem turnirju v Parizu bodo zapolnile afriške prvakinje, Slovenke pa imajo možnost, da si nastop priigrajo na svetovnem pokalu v Egiptu ali pa prihodnje leto na zadnjem kvalifikacijskem turnirju na Kitajskem.

Na svetovnem pokalu v Kairu bomo sicer spremljali nastope desetih reprezentanc, ki bodo razdeljene v dve tekmovalni skupini. V prvi bodo igrali Egipt, Kitajska, Ruanda, Nemčija in Mongolija, v drugi se bodo merile Kanada, Brazilija, Slovenija, Ukrajina in Nizozemska.

Slovenkam, sicer aktualnim evropskim podprvakinjam, razporeditev v tekmovalne skupine ni bila naklonjena, svoj nastop v Egiptu pa bodo začele z nedeljskim obračunom z Ukrajino, v soboto se bodo srečale z Nizozemsko, v nedeljo pa s Kanado in Brazilijo. „Najprej nas čaka skupinski del tekmovanja, ki pa bo glede na razporeditev reprezentanc kar nekoliko nenavaden. V isti skupini namreč igrajo svetovne prvakinje Brazilke, svetovne podprvakinje Kanadčanke ter Slovenke kot četrtouvrščena reprezentanca z zadnjega svetovnega prvenstva. Nosilec skupine A je Egipt, s čimer se celoten sistem podre, saj nikakor ne sodi v krog favoritov. V naši skupini je še Nizozemska, ki ima zelo kakovostno reprezentanco, tu pa je tudi naša stara znanka Ukrajina. Ne glede na vse to bomo skušali iztržiti čim več. Uvrstitev v izločilne boje ne sme biti vprašljiva, v nadaljevanju pa upamo, da bomo prav mi osvojili tisto edino mesto, ki vodi na paralimpjske igre,“ je dejal Simon Božič.

Slovenski selektor je še razkril, da reprezentanca v Egipt ni odpotovala v najmočnejši zasedbi, saj je kariero po evropskem prvenstvu zaključila Senta Jeler, Klara Vrabič pa bo svetovni pokal izpustila zaradi poškodbe, z ekipo ne bo tudi mlade Vesne Pogačar. Odsotnost omenjenih odbojkaric obžaluje tudi kapetanka Lena Gabršček: „Na žalost v Egipt odhajamo s precej okrnjeno ekipo. Igrali bomo brez dveh igralk iz prve postave na zadnjem evropskem prvenstvu v Italiji. To bo otežilo delo ekipi, ki bo nastopila v Kairu. Posledično se menjata sistem igre in postavitev. Imele bomo težko delo, cilj ostaja enak: na vsaki tekmi zmagati in dati vse od sebe. Je pa dejstvo, da so okoliščine otežene in bo delo dosti težje, kot smo sprva predvidevale.“

V četrtfinale se bodo uvrstile najboljše štiri reprezentance iz vsake skupine, na uvrstitev v izločilne boje pa računajo tudi v našem taboru, v katerem pa se soočajo s kar nekaj težavami.

Reprezentanca Slovenije: Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Mira Jakin, Barbara Kocmur, Jana Ferjan, Tija Vrhovnik, Danica Gošnak.

Tekme reprezentance Slovenije:

12. 11. 2023, Slovenija – Ukrajina (15.30)

13. 11. 2023, Slovenija – Nizozemska (11.30)

14. 11. 2023, Slovenija – Kanada (10.30) in Slovenija – Brazilija (19.00)

To je sporočila Ana Oblak. (konec)