16.09.2023 ob 23:35
Deli članek
Slovenke za uvod izgubile s Poljakinjami

Lodž (MOREL)- Slovenske odbojkarice so morale na uvodni tekmi kvalifikacij za olimpijske igre v Parizu priznati premoč favoriziranim Poljakinjam, ki so bile boljše s 3:0 (18, 15, 22). Drugi obračun naša dekleta čaka v nedeljo, ko se bodo ob 20.45 srečala z Italijankami.

Poljska: Stenzel, Korneluk 12, Witkowska, Galkowska, Stysiak 18, Fedusio, Lukasik 9, Szczyglowska, Wolosz 2, Czyrnianska, Wenerska, Pacak 6, Rozanski 14, Jurczyk. Selektor: Stefano Lavarini.

Slovenija: Mlakar, Pogačar 2, Pucelj 8, Lorber Fijok 11, Zatković 9, Šiftar, Najdič 1, Velikonja Grbac 3, Milošič 1, Mazej, Planinšec 5, Kukman, Banko, Ramić. Selektor: Marco Bonitta.

Slovenske in poljske odbojkarice so se srečale že na evropskem prvenstvu v Belgiji, pričakovano so bile uspešnejše varovanke Stefana Lavarinija, bronaste iz letošnje svetovne lige narodov. Slovenski strateg Marco Bonitta je obračun v Atlas Areni v Lodžu začel s podajalko Saro Najdič, korektorico Evo Zatković, sprejemalkama Loreno Lorber Fijok in Mašo Pucelj, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Mirto Velikonja Grbac ter prosto igralko Anjo Mazej.

Na servis Woloszeve so poljske odbojkarice na krilih glasnih navijačev hitro prišle do vodstva s 3:1, z napadi prodorne korektorice Stysiakove pa tudi s 5:2. Pucljeva je znižala na 4:7, Velikonja Grbac pa na 5:8. Lorena Lorber Fijok je poskrbela, da so Slovenke sledile gostiteljicam, ki so si večjo prednost z blokom Kornelukove priigrale pri 11:7 ter našo klop prisilile v prvi odmor. Kornelukova je še enkrat zaustavila Zatkovićevo za 14:7, poljski niz pa je z močnim napadom prekinila Pucljeva, ki je prispevala tudi točko za 9:15. Naša dekleta so se približala tudi na 11:16, nato pa po dobri obrambi Mazejeve niso izkoristila protinapada. Bonitta je takoj zatem zahteval drugi odmor, po njem je dobro napadla Zatkovićeva. Rozanskijeva je Poljakinje v končnico popeljala s šestimi točkami naskoka (20:14). Pri 22:15 je Lorber Fijokova najprej izkoristila napad, nato dosegla še as, Lavarini je reagiral z odmorom, ki mu je sledila napaka Stysiakove. Prvo zaključno žogo pri 24:17 je izničila Zatkovićeva, Poljakinje so po dobri potezi podajalke Woloszeve slavile s 25:18.

Prva točka v drugem nizu je pripadla Slovenkam, nato so bile z dobro igro ob mreži boljše gostiteljice, ki so si priigrale tri zaporedne točke. Z napadom in blokom sta vrnili Pucljeva in Zatkovićeva, Velikonja Grbac pa je z blokom ustavila Stysiakovo ter poskrbela za izenačenje na 4:4. Naša dekleta so prek Pucljeve in Zatkovićeve uspela slediti favoriziranim nasprotnicam, ki so po bloku Kornelukove na dve točki razlike pobegnile pri 10:8. Planinščevi je uspel blok za 9:12, zatem še varanje za 10:13. Bonitta je nato iz igre potegnil Najdičevo, priložnost je dobila Pogačarjeva. V nadaljevanju je Poljakinjam uspelo povečati razliko, predvsem na račun dobre obrambe in protinapadov, povedle so z 18:12. Slovenke so se še naprej borile, a as Packove je pomenil, da so gostiteljice končnico niza začele z velikim naskokom (20:13). Bonitta se je odločil za prekinitev, sledil ji je blok Lorber Fijokove. V igro se je vrnila Najdičeva. Planinščeva je napadla za 15:23, napaka naših na servisu pa je Poljski prinesla zaključno žogo, ki jo je z blokom izkoristila Lukasikova.

Lorber Fijokova je z napadom in asom poskrbela za vodstvo Slovenije z 2:1 v tretjem nizu, Pucljeva je vknjižila točko za 4:3 v korist naše vrste ter tudi za 5:4. Poljakinje so prvič povedle pri 7:6, po dobrem servisu Voloszove in bloku Rozanskijeve pa z 10:7. Nalet je prekinila Zatkovićeva. Pri 13:10 v korist domačink je slovenski strateg namesto Najdičeve v igro spet poslal Pogačarjevo, na igrišče je prvič prišla tudi Nika Milošič. Lavarini je vztrajal s svojo udarno zasedbo, ki je zopet uspela zaustaviti napade naših deklet ter s protinapadoma Packove in Rozanskijeve ušla na 17:12. Mlade Slovenke so se še naprej borile, Poljakinjam pa se ni uspelo oddaljiti za več kot pet točk. Šele po dveh zaporednih blokih Kornelukove, ki ji je delo z neugodnimi servisi olajšala Fedusio, se je razlika povečala (22:15). Milošičevi je uspel blok za 17:23, Stysikova pa je napadla za prvo zaključno žogo pri 24:17. Naša dekleta so na servis Pucljeve, ki je bila odlična tudi v obrambi, prek protinapadov Lorber Fijokove in Pogačarjeve nanizala kar štiri zaporedne točke, pri 24:21 je Lavarini moral reagirati z odmorom. Sledila je še ena točka Lorber Fijokove, tej pa vendarle zmaga Poljakinj s 25:22.

Slovenske odbojkarice bodo drugo tekmo kvalifikacij za olimpijske igre v Lodžu igrale že v nedeljo, ko jih ob 20.45 uri čaka obračun s še eno ekipo s svetovnega vrha, Italijo.

Maša Pucelj, reprezentantka Slovenije: »Sicer smo izgubile s 3:0, a mislim, da smo prikazale dobro igro, glede na to, da so Poljakinje res dobra ekipa. Kljub dobri igri nam vseeno ni šlo. Poljakinje so imele tudi veliko podporo s tribun, me malo manjšo. Bila je zelo lepa izkušnja. Že jutri igramo proti Italiji. Mislim, da bo napeta tekma. Potrudile se bomo po naših najboljših močeh in prikazale dobro igro.«

Eva Pogačar, reprezentantka Slovenije: »Zaključile smo tekmo s Poljsko, izkušnja je bila zelo lepa, sploh ker je bil tudi zelo veliko ljudi, ki so zelo glasno navijalo. Zdi se mi, da te to kar potegne v tekmo. Poznalo se je, da so imele Poljakinje veliko podpore, me malo manj. A borile smo se po najboljših močeh, še vseeno je to ena najboljših reprezentanc na svetu Nimamo si česa očitati in lahko gremo z dvignjeno glavo v nove tekme. Jutri nas čak Italija in tudi proti Italiji večina še ni igrala, tako da se veselimo jutrišnje tekme.«

To je sporočila Ana Oblak. (konec)