04.09.2023 ob 13:45
Deli članek
Slovenske odbojkarice začele s pripravami

 

Ljubljana (MOREL)- Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je začela s pripravami na kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu, ki jih bo med 16. in 24. septembrom gostil Lodž. Naša dekleta, ki se bodo v boj za nastop na olimpijskem turnirju podala prvič, bodo glavnino treningov opravila v Raveni. Slovenske odbojkarice so reprezentančno sezono odprle z nastopom na evropskem prvenstvu, na katerem so odigrale pet obračunov in v težki skupini A v Gentu v boju s Poljsko, Srbijo, Belgijo, Madžarsko in Ukrajino vknjižile eno zmago ter tekmovanje zaključile na 20. mestu.

Po vrnitvi v domovino je selektor Marco Bonitta dekletom namenil deset prostih dni, naša izbrana vrsta pa se je zdaj znova zbrala na pripravah, tokrat v Raveni. Pred odhodom v Italijo je pomočnik selektorja Andrej Flajs povedal: »Na evropskem prvenstvu smo si želeli ostati dva, tri dni dlje, tako da nas je ta malce daljši premor nekoliko presenetil. Verjamem, da so se dekleta uspela spočiti, da so opravila individualno delo v fitnesu in s tem, ko se se pridružila svojim klubom, uspela ohraniti formo. Zdaj so na vrsti desetdnevne priprave v Raveni, kjer se bomo pripravili na olimpijske kvalifikacije, na zadevo, ki je za slovensko žensko reprezentanco nova. Srečanja s sedmimi vrhunskimi ekipami bodo zelo dobra priložnost, da se še kaj novega naučimo.«

V boj za nastop na olimpijskih igrah v Parizu se bodo naše odbojkarice podale v skupini C, skupaj s še sedmimi reprezentancami, s favoriziranimi Poljsko, Italijo in ZDA, z vse boljšo Nemčijo ter s Tajsko, Kolumbijo in Južno Korejo. Na olimpijski turnir se bosta uvrstili dve najboljši izbrani vrsti. V Lodž bo slovenska ekipa odpotovala 14. septembra, prvi obračun proti Poljski pa bo odigrala 16. septembra.

Priprav v Italiji in tudi nastopov na Poljskem se že zelo veseli mlada slovenska reprezentantka Maša Pucelj: »Imele smo deset dni prosto in mislim, da smo se uspele odpočiti. Imele smo tudi fitnes programe, da smo ostale v formi. A zdaj se vračamo nazaj na priprave in mislim, da smo spočite ter pripravljene za nove tekme. Gremo naprej. Zelo se veselimo kvalifikacij, take priložnosti ne dobiš vsak dan. Ne potekajo vsako leto in mislim, da imamo veliko srečo, da smo lahko zraven. Smo pa vse pripravljene na to, kar nas čaka, prikazale bomo našo najboljšo igro in se dokazale. Priprave bodo zagotovo dobre. Trenirale bomo, da bomo še dvignile raven in popravile določene detajle.«

Slovenski selektor Bonitta je v Raveni zbral 14 odbojkaric s svojega seznama. V primerjavi z evropskim prvenstvom je sprememba le ena. Reprezentanci se je namreč zopet priključila srednja blokerka Naja Kukman, medtem ko bo sprejemalka Naja Boisa s treningi nadaljevala v klubskem okolju.

Reprezentanca Slovenije, kvalifikacije za olimpijske igre 2024

                    Igralka                            Igralno mesto           Višina Rojena

 • Katja Banko                     prosta igralka            174      2002
 • Naja Kukman                  srednja blokerka        181     2000
 • Mirta Velikonja Grbac      srednja blokerka       184      1998
 • Lorena Lorber Fijok          sprejemalka              174      2003
 • Anja Mazej                       prosta igralka            170      2000
 • Nika Milošič                      srednja blokerka       186      2005
 • Iza Mlakar                         korektorica               184      1995
 • Sara Najdič                        podajalka                 170     1994
 • Saša Planinšec                  srednja blokerka      185     1995
 • Eva Pogačar                      podajalka                  184     2000
 • Maša Pucelj                       sprejemalka              188     2006
 • Mija Šiftar                           sprejemalka              189     2006
 • Eva Zatković                       sprejemalka             192      2001
 • Isa Ramić                            sprejemalka             186     2004

To je sporočila Ana Oblak. (konec)