15.09.2023 ob 19:37
Deli članek
Slovenski odbojkarji v soboto po bron

 

Rim (MOREL)- Sobota v Rimu prinaša vrhunec letošnjega evropskega prvenstva v odbojki. Za uverturo vanj bodo poskrbeli tudi Slovenci, ki se bodo ob 17.30 s Francozi podali v boj za bron. Po bolečem porazu v četrtkovem polfinalu proti Poljski s 3:1 (-23, 21, 20, 21) so po (ne)prespani noči slovenski odbojkarji trdno odločeni, da prvenstvo zaključijo z zmago in četrto kolajno v zgodovini. Pred tem so v letih 2015, 2019 in 2021 segli po srebru.

V soboten dvoboj se bo ekipa podala v nekoliko spremenjeni zasedbi. Potem ko si je v polfinalu sredi tretjega niza Gregor Ropret poškodoval gleženj in ne more nadaljevati z nastopi, se je ekipi na svoj 37. rojstni dan sredi popoldneva pridružil Dejan Vinčić, ki bo na odločilni tekmi za medaljo zapolnil nastalo vrzel. Z ekipo je v petek že opravil prvi trening.

Francozi, aktualni olimpijski prvaki so lani na svetovnem prvenstvu zasedli peto mesto, na letošnjem evropskem prvenstvu pa na dosedanjih osmih tekmah zabeležili izkupiček 6-2. Prvič so se opekli v prvem delu tekmovanja, potem ko so bili v četrtem krogu v Tel Avivu s 3:1 boljši Romuni, a na koncu vseeno zasedli prvo mesto v skupini D. S 3:0 so bili boljši od Turkov, Izraelcev in Grkov, s 3:1 pa od Portugalcev. V osmini finala so po tesnem dvoboju po treh nizih v Varni izločili Bolgare, v četrtfinalu pa se z enakim rezultatom oddolžili Romunom. V polfinalu je bila s 3:0 boljša Italija.

»To bo še ena težka tekma. Francozi so v igri potrpežljivi in se borijo za vsako točko. Takšno igro bomo morali mi za uspeh prikazati v dvakratni meri. Za vsako točko se bomo morali resnično boriti in vedno iskati najboljšo rešitev,« je pred tekmo za bron dejal najstarejši slovenski odbojkar Alen Pajenk, medtem ko je eden najmlajših, Nik Mujanović pristavil: »Na tekmo se bomo podali z enako veliko željo po zmagi kot na vse predhodne. Želimo si uspeha. Francija bo zahtevna tekmica. Polfinale je treba pozabiti in v soboto v tekmo vstopiti z vsemi silami.«

S Francijo, ki jo od leta 2022 vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani, se je Slovenija v tem poletju pomerila dvakrat. Obe tekmi sta se končali s 3:1, obe ekipi sta zmagali po enkrat - na prvem turnirju Lige narodov v Nagoji je bila boljša Slovenija, na Wagnerjevem memorialu v Krakovu pa tik pred začetkom nastopom med evropsko elito Francozi.

»Zanima nas le zmaga! To je lahko naš ogromen cilj za soboto. Želimo si dobiti zadnjo tekmo evropskega prvenstva, to nam ni uspelo še nikoli. Če bo temu tako, bomo verjetno še bolj veseli kot po porazu v finalu. Na prejšnjem prvenstvu je bilo namreč razočaranje ogromno,« je najprej pred tekmo povedal slovenski prosti igralec Jani Kovačič in dodal: »Upam, da bomo tudi na tej tekmi nadaljevali tisto, kar smo napravili proti Turkom in tudi v drugo premagamo nekdanjega selektorja. Verjamem, da smo tega sposobni. Tekma bo zagotovo zahtevna. Francozi vedno, ko gre za medalje, igrajo do zadnje žoge in ne popuščajo. Čaka nas velika borba!«

To je sporočil Aljaž Močnik. (konec)