22.05.2024 ob 21:54
Deli članek
Slovenski odbojkarji VNL začeli z zmago

Nizozemci niso bili lahek nasprotnik/foto VolleyballWorld

Antalya (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na uvodni tekmi Lige narodov po hudem boju in skoraj treh urah igre s 3:2 (-31, 20, -22, 21, 25) odpravila nepopustljive Nizozemce in se veselila prve zmage. Naše fante že jutri, ob 13. uri, čaka obračun z aktualnimi olimpijskimi prvaki Francozi.

Slovenija: Štern T. 20, Pajenk 11, Kozamernik 13, Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Štern Ž., Ropret 3, Urnaut 16, Čebulj 21, Mujanović 1, Kržič. Selektor: Gheorghe Cretu.

Nizozemska: Keemink 1, Van Garderen 18, Ter Horst 14, Van Der Ent, Plak 11, Koops 1, Klok, Abdel Aziz 31, Ter Maat, Parkinson 8, Andringa, De Weijer, Bak, Wiltenburg. Selektor: Roberto Piazza.

Slovenski odbojkarji so elitno Ligo narodov, skozi katero si bodo skušali priigrati nastop na olimpijskih igrah v Parizu, začeli z obračunom proti Nizozemski. Z varovanci Roberta Piazze so se nazadnje srečali julija lani v VNL in slavili s 3:0. Slovenski selektor Gheorghe Cretu je tekmo začel s podajalcem Gregorjem Ropretom, korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem, srednjima blokerjema Janom Kozamernikom in Alenom Pajenkom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem, velja pa še omeniti, da je debi v reprezentančnem dresu dočakal mladi slovenski srednji bloker Janž Janez Kržič.

Z dobrimi servisi Šterna so si naši fantje takoj priigrali protinapade, ki so jih za vodstvo s 5:1 zaključili Pajenk, Čebulj in Štern sam. Piazza je reagiral z odmorom, njegovi varovanci pa so se nekoliko približali Slovencem, a sta Čebulj in Štern z napadi ohranjala razliko, Urnaut pa je prispeval točko za 8:5. Na drugi strani mreže je z enako mero vračal prodorni korektor Nimir Abdel Aziz, ki mu je uspel še as za 8:9. Štern je po dobrih obrambah Ropreta poskrbel, da je naša vrsta spet ušla za tri točke, na 11:8, as za 16:13 je dosegel Ropret, v napadu pa je bil zatem uspešen še Urnaut. Z asom Šterna je Slovenija povedla z 20:16, klop Nizozemcev je zahtevala drugo prekinitev, za enako potezo pa se je po dveh zaporednih točkah tekmecev odločil Cretu. Ter Horst in Abdel Aziz sta Nizozemce, ki so se odlično branili in blokirali, pripeljala do izenačenja na 21. točki, po novi točki Abdel Aziza pa tudi do preobrata in vodstva z 22:21. Nalet nasprotnikov na servis Keeminka je z napadom za 22:23 prekinil Pajenk, ki je dodal še as. Mujanović, ki je prišel v blok namesto Ropreta, pa je ustavil Abdel Aziza za prvo zaključno žogo pri 24:23. Čebulj je napadel za 26:25, 27:26 in tudi 29:28. A naši niso izkoristili nobene od šestih zaključnih žog, so pa svojo tretjo realizirali Nizozemci, ki so po neugodnem servisu Plaka in napaki naših slavili s 33:31.

Ter Horst je v uvodu v drugi niz s servisi povzročil težave našim sprejemalcem in svojim soigralcem, na čelu z Van Garderenom, omogočil protinapade za vodstvo s 5:1. Kljub točkam Pajenka in Čebulja so Nizozemci pobegnili še na 9:4, zato je Cretu posegel po prvi prekinitvi. Kozamernik je prebil blok tekmecev za 5:10, nato pa naši niso izkoristili protinapadov in tudi ne napadov, Abdel Aziz pa je razliko z asom za 13:7 povišal na šest točk. Po točki Šterna z napadom in asu Kozamernika ter bloku Čebulja so se Slovenci le približali na 11:13 in Piazzo prisilili, da je vzel odmor. Po njem je dvakrat dobro serviral Kozamernik, protinapada za 13:13 sta zaključila Pajenk in Čebulj. Slovenci so točke nabirali tudi na račun napak tekmecev, pri katerih je Piazza iz igre potegnil Abdel Aziza. Prek Šterna so si naši zagotovili vodstvo s 17:15, a so tekmeci na račun dobrega bloka prešli v ospredje (18:17). Urnaut je z napadom poskrbel za izenačenje na 19:19, naši so ponovno slabo sprejeli, Abdel Aziz, ki se je medtem vrnil v igro, pa je Nizozemce popeljal do vodstva z 21:19. Cretu je posledično zahteval odmor. Naši so se borili, Čebulj je iz težkega položaja poravnal na 21:21, Pajenk in Štern sta napadla za 23:22 in 24:22, napaka Abdel Aziza pa je pomenila zmago Slovenije s 25:22.

Začetek tretjega niza je bil izenačen, reprezentanci sta izmenično dosegali točke, pri čemer so bili po zaslugi Šterna in Urnauta v ospredju Slovenci, njihovi tekmeci pa so nato povedli s 6:5 ter po napakah naših v napadu tudi z 9:7. Sledila sta dva zaporedna asa Abdel Aziza za 11:7 in prekinitev na željo naše klopi. Čebulj in Štern sta Nizozemcem preprečila, da bi se še bolj oddaljili, Urnaut pa je močno napadel za 12:15. Kozamernik je vknjižil as za 15:17, a je bil Cretu po dveh zaporednih točkah nasprotnikov že primoran reagirati z novim odmorom, ki mu je sledil še as Ter Horsta. Čebulj je z blokom za 17:21 še zaustavil Abdel Aziza, a so si Nizozemci z dobro igro v obrambi in prodornimi protinapadi zagotovili kar pet zaključnih žog (24:19), po napaki naših na servisu pa izkoristili že drugo.

V četrtem nizu so po zaslugi Šterna Slovenci povedli s 4:2, a sta Parkinson s protinapadom in Ter Horst z asom zrežirala preobrat za 5:4. Naši so vrnili z enako mero in prek Pajenka povedli s 7:5, po asu Čebulja za 8:5 pa je Piazza svoje izbrance poklical na prvi posvet. Urnaut je Keeminka prisilil v napako za vodstvo naših z 10:6, Kozamernik pa je takoj zatem z blokom zaustavil Plaka, nato pa še Abdel Aziza za 12:7. Slovenski srednji bloker je po dobrem servisu Ropreta dodal še točko z napadom. Po asu Ropreta in novem uspešnem napadu Kozamernika so imeli naši že osem točk naskoka (16:8). A nato so se znova pojavile težave pri sprejemu pa tudi v napadalnih akcijah, Nizozemci pa so prednost prepolovili (18:14) ter Cretuja prisilili v prekinitev. Kozamernik je z blokom poskrbel za pomembno točko za vodstvo z 21:16, a se tekmeci niso predali, približali so se na 19:22. Urnaut je z napadom iz druge linije priigral prvo zaključno žogo pri 24:20, Abdel Aziz pa je servis poslal izven igrišča za zmago s 25:21.

Prva točka v odločilnem petem nizu je z napadom dosegel Pajenk, Čebulj je močno napadel za 4:2. Slabi napadi naših, tudi po nekoliko manj točnih podajah, so Nizozemce popeljali v vodstvo s 7:5, napad Plaka pa je reprezentanci poslal na menjavo igralnih polj pri 8:6. Ter Horst je blokiral za 9:6, Cretu pa je nalet skušal zaustaviti z odmorom. Čebulj je z napadom znižal na 8:10, Kozamernik pa prispeval as za 9:10. Čebulju je nato uspel še en napad, tokrat za 11:11 in prekinitev na željo Piazze. Štern je z napadom izid poravnal na 13. točki, Urnaut pa na 14. točki. Kozamernik je izničil drugo zaključno žogo tekmecev, Urnaut je vknjižil as za 16:15, Kozamernik pa je poskrbel za novo zaključno žogo pri 17:16. Naši niso izkoristili še dveh ter si nato privoščili napako v napadu za vodstvo Nizozemcev z 20:19. Po bloku Abdel Azizu in dotiku mreže so spet vodili Slovenci (21:20), nato tekmeci, na 22. točki sta bili ekipi izenačeni. V infarktni končnici so Slovenci po asu Šterna po dveh urah ter 45 minutah boja zmagali s 27:25. Naši fantje časa za počitek ne bodo imeli, že jutri, ob 13. uri, bodo na drugi strani mreže stali aktualni olimpijski prvaki Francozi.

Po tekmi so izjavili: 

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: »Neverjeten začetek, mislim, da je bil to standard, kako se bo letos igralo v boju za olimpijske igre. Vsaka tekma je eno finale. Zelo sem vesel in ponosen na ekipo, da smo uspeli to »zborbati«. Poznalo se nam je, da nam nekoliko manjka ritma. Nasprotnik je na trenutke igral fenomenalno, še posebej Nimir, ki je v vsakem nizu, ki so ga zmagali, ko je prišel na servis, dosegal ase. Zelo kvalitetna tekma je bila in na koncu sem vesel, da smo jo uspeli obrniti v naš prid, zmagati in izvleči zelo pomembno zmago.«

Alen Pajenk, reprezentant Slovenije: »Začetek turnirja in prva, zelo težka, tekma z Nizozemci, kar je pokazal že rezultat. Nismo začeli tako, kot bi si želeli, a na koncu je zmaga ostala doma. Ne glede na vse, kar se je dogajalo, smo pokazali, da se bomo do konca borili za vsako točko. Treba je zmagovati in osvajati točke.«

Tonček Štern, reprezentant Slovenije: »Lepo se je bilo po enem letu vrniti. Vedeli smo, da bo prva tekma malo nervozna. Nizozemci so od začetka zelo pritiskali s servisi, na naši strani pa nismo vršili dovolj pritiska na servisu in nismo dobro sprejemali, pri tem smo bili slabši. Tudi na nekatere lahke žoge in obrambe bi lahko iztržili več. A zmagali smo, kar je pomembno, da se motivacija še dvigne. Pogledali bomo, kaj je bilo dobro, kaj ne in kaj lahko izboljšamo za naslednje tekme. Super začetek, zdaj pa se gremo spočit. Jutri je nov dan.«

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: »Prva tekma je za nami, intenzivnost je bila zelo visoka. Po toliko mesecih smo spet nazaj skupaj na igrišču, z nami je spet Tonček Štern, česar sem zelo vesel. Zmage smo zelo veseli in zmaga šteje. Pomembno je, da smo v zares težkih trenutkih ostali mirno in držali skupaj. Na drugi strani je bila danes res odlična Nizozemska in samo združena Slovenija ter velika želja igralcev, da zmagajo to tekmo, sta nam prinesli ta rezultat. Zares sem vesel te zmage in tega, da je Tonček spet z nami.«

To je sporočila Ana Oblak. (konec)