08.05.2023 ob 19:23
Deli članek

 

Ljubljana (MOREL)- Slovenska moška članska odbojkarska reprezentanca je znova na delu! Selektor Gheorghe Cretu je na uvodnem treningu zbral enajst odbojkarjev, saj je precej izbrancev šele nedavno zaključilo ali pa še ima klubske obveznosti. Izbrano vrsto v naslednje pol leta čakajo trije veliki izzivi, največja želja pa je premierni preboj na olimpijske igre, ki bodo prihodnje poletje potekale v Parizu.

»Priprave bomo začeli z veliko mero spoštovanja in tudi ponižnosti do vsega, kar nas čaka. O tem bomo razmišljali vsak dan. Posvečali se bomo tudi najmanjšim podrobnostim, saj le-te lahko na koncu igrajo ključno vlogo. Kar nekaj stvari bomo morali prilagoditi vsakemu posamezniku in ekipi kot celoti,« je ob snidenju z igralci povedal Cretu.

Reprezentanca se je v ponedeljek zbrala v Ljubljani. V prestolnici bo bivala skozi celoten čas svojih priprav v domovini, trenirala pa bo v Črnučah. Romunski strokovnjak na slovenski klopi je na zboru pozdravil slabo polovico vabljenih odbojkarjev. Priprave so začeli predvsem igralci slovenskih klubov – Danijel Koncilja, Črtomir Bošnjak, Jani Kovačič (vsi ACH Volley Ljubljana), Uroš Planinšič, Nik Mujanović (oba OK Kamnik), Miha Fink, Gregor Pernuš, Rok Bračko, Žiga Kumer (vsi OK Merkur Maribor), Jaka Sešek (OK Črnuče) ter Urban Toman. Slednji, povratnik v reprezentanco, je kot edini odbojkar z uvodnega zbora sezono preživel na tujem.

Na Cretujevem seznamu se poleg že omenjenih odbojkarjev nahaja še ducat imen. Že v sredo na priprave prihaja Matej Kök, preostala večina pa se bo soigralcem pridružila v naslednjem tednu. Med trenutno manjkajočimi najdemo še kapetana Tineta Urnauta in trojico ostalih sprejemalcev Klemna Čebulja, Roka Možiča in Žigo Šterna, korektorja Tončka Šterna, srednje blokerje Jana Kozamernika, Saša Štalekarja in Alena Pajenka ter podajalca Gregorja Ropreta.

Na seznamu sta tudi Janž Janez Kržič in Dejan Vinčić, ki jima trenutno težave povzročata poškodbi gležnja oziroma komolca. Prvi se je poškodoval na drugi tekmi polfinala Sportklub prve lige in ga čaka še najmanj tritedenski počitek, medtem ko bo Vinčić v prihodnjem tednu opravil operativni poseg in se bo ekipi priključil kasneje.

»Fantje so na priprave prišli in bodo prihajali po različno uspešnih sezonah, v različni telesni pripravljenosti, iz drugačnih igralnih sistemov. Vse to bomo morali uskladiti v zelo kratkem času, igralci pa bodo morali iz klubov v reprezentanco preklopiti tudi na mentalni ravni. V ekipi imamo veliko starejših odbojkarjev z bogatimi izkušnjami in bodo lahko mlajšim precej pomagali, da se bodo čim hitreje vklopili v nov način dela,« je še dodal slovenski selektor.

»Ponovno smo se zbrali in zelo je lepo videti tudi nove obraze. Na prihod ostalih, ki še imajo klubske obveznosti, seveda še čakamo. Tisti, ki smo tukaj in tudi tisti, ki jih še ni, vemo, zakaj bomo trdo delali v tej in v naslednji sezoni. Glavni cilj so olimpijske igre in k temu moramo stremeti. Seveda nam veliko pomenijo tudi druga tekmovanja, a uvrstitev na olimpijski turnir je vendarle v ospredju in vsi bomo naredili prav vse, da bomo igrali v Parizu,« je ob začetku priprav razmišljal prosti igralec Kovačič, z naskokom najizkušenejši posameznik ekipe, ki jo je Cretu popeljal na prvi trening.

Slovenski selektor je na letošnje priprave povabil štiri odbojkarje, za katere bo to premierna tovrstna reprezentančna izkušnja. »Telefonski klic selektorja me je presenetil. Sprva sploh nisem verjel, da gre zares. Seveda sem se vpoklica zelo razveselil,« navdušenja ni skrival odbojkar Črnuč Sešek in dodal: »Pričakujem trdo delo, disciplino in višjo raven dela kot sem ga bil vajen doslej. V reprezentanci so fantje, ki igrajo po vsem svetu. Zelo veselim, da se bom lahko učil od njih. Vpoklic v reprezentanco je zelo dobra priložnost za moj nadaljnji razvoj in športno pot. Zelo se že veselim treningov!« Poleg njega bodo članske priprave prvič okusili še Kumer, Bračko in Fink.

Po daljšem obdobju bo moč na delu znova spremljati tudi Tomana. »Zadnjih nekaj let je bilo zame zaradi poškodb precej turbulentnih, za mano je tudi nekaj operacij. A zares lepo je priti nazaj. Komaj čakam, da začnemo trenirati in tekmovati,« velike motiviranosti ni skrival prosti igralec, ki je v minuli sezoni v Črni gori spisal lepo zgodbo. V Budvi so mu kot tujemu odbojkarju namenili kapetanski trak, njegova ekipa pa je v vitrine pospravila obe tamkajšnji lovoriki. Z visokimi pričakovanji je prispel tudi na zbor reprezentance. »Cilji so visoki, torej takšni, kakršni pritičejo slovenski reprezentanci. Želimo si medalje. Čeprav v obdobju največjih uspehov nisem bil član izbrane vrste, sem zanjo navijal z vsem srcem. Seveda mi je bilo ob tem tudi težko, a na te stvari nisem imel vpliva. Upam, da bomo tudi letos dosegali vrhunske rezultate, vključno s kakšno zlato medaljo,« še pristavi Gorenjec.

Strokovni štab reprezentance v primerjavi z lanskim poletjem pod Cretujevim vodstvom ni doživel bistvenih sprememb, temveč bo proti novim izzivom stopil v še bolj okrepljeni zasedbi. Vodja ekipe je postal nekdanji reprezentant Alen Djordjevič, nad analizami iger pa bo ob Poljaku Bogdanu Szczebaku po novem bdel še njegov rojak Mateusz Nykiel. Cretujeva pomočnika bosta tudi v prihodnje Italijan Matteo De Cecco in Zoran Kedačič. Za telesno pripravljenost bo skrbel Italijan Gioele Rosellin, medicinsko osebje pa sestavljajo zdravnik Mile Majstorović, italijanski fizioterapevt Pietro Bavutti ter maser Žiga Planinc.

Slovenski odbojkarji bodo taktične zamisli s treningov prvič preizkusili ob koncu tretjega tedna priprav, ki ga bodo sklenili z gostovanjem na Nizozemskem. V Arnheimu bodo 27. in 28. maja odigrali dve pripravljalni tekmi z domačo reprezentanco. Po povratku v domovino bodo v igri odpravljali še zadnje pomanjkljivosti, nato pa začeli s prvim izmed treh tekmovanj, Ligo narodov.

Z nastopi v omenjenem tekmovanju bo slovenska reprezentanca opravila v juniju in juliju. Najprej bo nastopala na turnirjih na Japonskem (6.-11. junij), v Franciji (20.-25. junij) in na Filipinih (4.-9. julij). Na vsakem izmed njih jo čakajo po štirih tekme. Rezultatska uspešnost slovensko vrsto lahko popelje še na Poljsko, kjer se bo med 19. in 23. julijem odvijala končnica.

V zadnjih dneh julija se bodo že začele priprave na evropsko prvenstvo, na katerem bo Slovenija branila srebrno kolajno. Med pripravami bo na prijateljske tekme v deželo pod Alpami prispela Turčija, Cretujevi izbranci pa bodo nato gostovali še na Poljskem na Wagnerjevem memorialu. Prvi del tekmovanja med evropsko elito bo 30. avgusta začela v bolgarski Varni. Ta bo za slovensko skupino B gostila še osmino finala in četrtfinale. Boji za kolajne najboljšo četverico čakajo v Rimu.

Zaključek reprezentančnega obdobja bodo prinesle kvalifikacije za olimpijske igre. Slovenska izbrana vrsta bo olimpijske sanje skušala uresničiti med 30. septembrom in 8. oktobrom na Japonskem, kjer se bo za eno izmed prvih dveh mest potegovala v družbi gostiteljev, ZDA, Srbije, Turčije, Tunizije, Egipta in Finske.

V kolikor ji veliki met v otoški državi na Daljnem vzhodu ne bo uspel, bo olimpijsko pot v francosko prestolnico nadalje iskala z uvrstitvijo na svetovni jakostni lestvici. Zadnjih pet mest bo namreč zapolnilo pet reprezentanc s slednje, pri čemer bo prvi kriterij obarvan kontinentalno, drugi pa glede na število doseženih točk v svetovni razvrstitvi, h kateri bo prispevala tudi vsaka izmed tekem v letu 2023.

SEZNAM VABLJENIH ODBOJKARJEV:

Igralec Igralno mesto    Višina  Rojen Klub
Črtomir Bošnjak sprejemalec 197 2000 ACH Volley Ljubljana
Rok Bračko* sprejemalec 195 2005 Merkur Maribor
Klemen Čebulj sprejemalec 202 1992 Asseco Resovia Rzeszow (POL)  
Miha Fink* srednji bloker 200 2003 Merkur Maribor
Danijel Koncilja* srednji bloker 201 1990 ACH Volley Ljubljana
Jani Kovačič* prosti igralec 186 1992 ACH Volley Ljubljana
Jan Kozamernik srednji bloker 205 1995 Asseco Resovia Rzeszow (POL)  
Matej Kök sprejemalec 198 1996 ACH Volley Ljubljana
Janž Janez Kržič  srednji bloker 205 2003 Merkur Maribor
Žiga Kumer* prosti igralec 184 1999 Merkur Maribor
Rok Možič sprejemalec 200 2002 WithU Verona (ITA)
Nik Mujanović* korektor 205 2004 Calcit Volley
Alen Pajenk srednji bloker 203 1986 Olympiacos SFP (GRČ)
Gregor Pernuš* podajalec 198 1999 Merkur Maribor
Uroš Planinšič* podajalec 186 1998 Calcit Volley
Gregor Ropret podajalec 193 1989 Sir Safety Susa Perugia (ITA)
Jaka Sešek* korektor 200 2001 Črnuče
Sašo Štalekar srednji bloker 214 1996 Berlin Recycling Volleys (NEM)
Tonček Štern korektor 200 1995 Olympiacos SFP (GRČ)
Žiga Štern sprejemalec 193 1994 VfB Friedrichshafen (NEM)
Urban Toman* prosti igralec 185 1997 Budva (ČGR)
Tine Urnaut sprejemalec 200 1988 JTEKT Stings (JAP)
Dejan Vinčić podajalec 200 1986 VfB Friedrichshafen (NEM)

* odbojkarji, ki so že prispeli na priprave.


ŠTAB REPREZENTANCE:

Gheorghe Cretu, selektor

Matteo De Checco, pomočnik selektorja

Zoran Kedačič, pomočnik selektorja

Gioele Rosellini, trener za telesno pripravo

Mile Majstorović, zdravnik

Pietro Bavutti, fizioterapevt

Žiga Planinc, maser

Mateusz Nykiel, statistik

Bogdan Szczebak,statistik

Alen Djordjevič, vodja ekipe


TEKMOVANJA IN DO SEDAJ ZNANE TEKME SLOVENSKE MOŠKE REPREZENTANCE

LIGA NARODOV

Prvi turnir, Nagoja (Japonska), 6.-11. junij:

1. krog, sreda, 7. junija, ob 15.00 (8.00 SLO):
SLOVENIJA : SRBIJA

2. krog, četrtek, 8. junija, ob 12.00 (5.00 SLO):
SLOVENIJA : BOLGARIJA

3. krog, sobota, 10. junija, ob 12.40 (5.40 SLO):
FRANCIJA : SLOVENIJA

4. krog, nedelja, 11. junija, ob 12.40 (5.40 SLO):
SLOVENIJA : IRAN

Drugi turnir, Orleans (Francija), 20.-25. junij:

1. krog, torek, 20. junija, ob 17.00:
ARGENTINA : SLOVENIJA

2. krog, sreda, 21. junija, ob 17.00:
SLOVENIJA : KANADA

3. krog, četrtek, 22. junija, ob 20.30:
SLOVENIJA : KUBA

4. krog, sobota, 24. junija, ob 17.00:
BRAZILIJA : SLOVENIJA

Tretji turnir, Pasay City (Filipini), 4.-9. julij:

1. krog, sreda, 5. julija, ob 11.00 (5.00 SLO):
POLJSKA : SLOVENIJA

2. krog, četrtek, 6. julija, ob 19.00 (13.00 SLO):
KITAJSKA : SLOVENIJA

3. krog, petek, 7. julija, ob 15.00 (9.00 SLO):
SLOVENIJA : ITALIJA

4. krog, nedelja, 9. julija, ob 15.00 (9.00 SLO):
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA

Končnica, Gdansk (Poljska), 19.-23. julij.

EVROPSKO PRVENSTVO (28. avgust – 16. september)

Prvi del, skupina B, Varna (Bolgarija)

1. krog, sreda, 30. junija, ob 17.30 (16.30 SLO):
SLOVENIJA : UKRAJINA

2. krog, petek, 1. septembra, ob 17.30 (16.30 SLO):
FINSKA : SLOVENIJA

3. krog, sobota, 2. septembra, ob 17.30 (16.30 SLO):
SLOVENIJA : ŠPANIJA

4. krog, ponedeljek, 4. septembra, ob 20.30 (19.30 SLO):
HRVAŠKA : SLOVENIJA

5. krog, torek, 5. septembra, ob 20.30 (19.30 SLO):
BOLGARIJA : SLOVENIJA

Osmina finala, Varna (Bolgarija)

B1 : D4 in D2 : B3 (petek, 8. septembra)
D1 : B4 in B2 : D3 (sobota, 9. septembra)

Četrtfinale, ponedeljek, 11. septembra, Varna (Bolgarija).

Polfinale, četrtek, 14. septembra, Rim (Italija).

Tekma za 3. in 1. mesto, sobota, 16. septembra, Rim (Italija).

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Skupina B, Japonska, 30. september-8. oktober
Sodelujoče ekipe: Japonska, ZDA, Slovenija, Srbija, Turčija, Tunizija, Egipt, Finska.
Točno prizorišče in termini tekem še niso znani.

To je sporočil Aljaž Močnik iz OZS. (konec)