13.06.2024 ob 21:56
Deli članek
Slovenski odbojkarji že preizkusili Stožice

Gheorgheu Cretu

Ljubljana (MOREL)- Slovenski odbojkarji so v dvorani Stožice, ki bo med 18. in 23. junijem prizorišče tretjega turnirja elitne Lige narodov, opravili prvi trening. Slovenski selektor Gheorghe Cretu ima na voljo 16 reprezentantov, cilj naše izbrane vrste pa je na štirih tekmah nanizati štiri zmage.

Za našimi odbojkarji sta že dva turnirja Lige narodov, ki so ju odigrali v Turčiji in na Japonskem in na katerih so nanizali sedem zmag proti Nizozemski, Franciji, Kanadi in Poljski ter Turčiji, Braziliji in Bolgariji, edini poraz pa so jim zadali Japonci. Pred Slovenci so zdaj štirje novi izzivi, pred domačimi navijači se bodo v torek uvodoma pomerili z drugo najboljšo južnoameriško reprezentanco Argentino, ki na svetovni lestvici zaseda osmo mesto. V četrtek jih čaka obračun z atraktivnimi Kubanci, v soboto pa se bodo naši fantje merili z aktualnimi svetovnimi prvaki Italijani. Zadnji tekmeci bodo vselej neugodni Srbi.

Nastopov pred svojimi navijači se že zelo veseli tudi slovenski sprejemalec Klemen Čebulj: »Spet doma, spet v Stožicah, spet v naši domači in najbolj priljubljeni dvorani, v kateri vemo, da smo do zdaj res uživali in dosegli fantastične rezultate. Mislim, da bo tudi ta turnir, ki prihaja sedaj, eden takšnih, ki ga vsi nestrpno pričakujemo. Da bo postregel s tako dobrimi igrami, ki smo jih že nanizali v Turčiji in na Japonskem. Vsi želimo ponoviti tak turnir tudi doma, da ta prvi del tekmovanja VNL pred odhodom na Poljsko končamo s samo enim porazom. S temi mislimi gremo tudi sedaj na te tekme.«

V Ljubljani se bodo delile tudi zadnje vozovnice za olimpijske igre, reprezentance pa se bodo hkrati borile tako za pomembne točke na svetovni lestvici, ki bodo določale tekmece na olimpijskem turnirju v Parizu kot tudi za uvrstitev na zaključni turnir Lige narodov, ki ga bo konec junija gostila Poljska.

Naš reprezentant Jan Kozamernik se pomembnosti tekem dobro zaveda: »Treba bo tudi ta turnir igrati tekmo po tekmo. Vemo, da nasprotniki ne bodo lahki, da so dejansko tudi naši direktni konkurenti za uvrstitev na FIVB lestvici. Veselim se že prve tekme z Argentino, ki je eden izmed zelo neugodnih tekmecev. Za nami je sta dva lepa turnirja. Mislim, da smo ju odigrali dokaj korektno, definitivno pa je še prostor za napredek. Nadejam se tega, da prenesemo igro z Japonske tudi sem v Stožice in jo še malenkost nadgradimo. Zato se z veseljem vračamo sem, da nam da domača publika še tisto piko na i pri pripravi, da nas dvigne in da tudi doma lahko ciljamo na nove zmage. Želim si, da bi bile Stožice spet takšne, ki se jih spomnim iz preteklosti. Mislim, da lahko spet pričakujemo lepe predstave.«

Tudi naš drugi srednji bloker Alen Pajenk priznava, da se je zelo želel vrniti domov in se znova dokazovati pred slovenskimi ljubitelji športa: »Turnirja doma smo se veselili že preden smo sploh kam odšli. Zdaj, ko smo dali skozi dve zelo težki potovanji, smo res lahko zadovoljni z izkupičkom. Naredili smo zares ogromno delo, da smo nanizali sedem zmag in samo en poraz. Zdaj pa je pred nami še tisto ključno dejanje doma, pred svojimi navijači, pred katerimi lahko letimo še višje, udarjamo še močneje. Pričakujemo polne Stožice in da z našimi navijači še naprej zmagujemo.«

Uvodno tekmo turnirja Lige narodov v Ljubljani bosta 18. junija, ob 16.30, odigrali Bolgarija in Turčija, obračun Slovenije in Argentine bo sledil ob 20.30. Poleg pravkar omenjenih reprezentanc v Stožice prihajajo še Italija, Poljska, Srbija in Kuba. Vzporedno s turnirjem v Sloveniji pa se bo odvijal še turnir na Filipinih, kjer bodo nastopale reprezentance Brazilije, Japonske, Irana, Kanade, ZDA, Nizozemske, Francije in Nemčije.

Velja še omeniti, da ima selektor Gheorghe Cretu poleg standardne štirinajsterice igralcev na voljo tudi podajalca Uroša Planinšiča in sprejemalca Roka Možiča, ki se je po operaciji gležnja pridružil izbrani vrsti.

Reprezentanca Slovenije na pripravah na tretji turnir Lige narodov:

podajalci: Gregor Ropret, Dejan Vinčić, Uroš Planinšič

korektorja: Tonček Štern, Nik Mujanović

sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern, Rok Bračko

srednji blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar, Janž Janez Kržič

prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman

Spored tekem reprezentance Slovenije v Stožicah:

18. junij, ob 20.30 – Slovenija : Argentina

20. junij, ob 20.30 – Slovenija : Kuba

22. junij, ob 20.30 – Slovenija : Italija

23. junij, ob 20.30 – Slovenija : Srbija

To je sporočila Ana Oblak. (Konec)