22.03.2023 ob 09:07
Deli članek
Štern in Pajenk osvojila pokal Challenge

Tonček Štern in Alen Pajenk /foto OZS

Ljubljana (MOREL)- V minulem tednu so bili okronani prvaki evropskega pokala Challenge. Naslov ima tudi slovenski prizvok, saj sta člana grškega Olympiacosa, ki se je zavihtel na vrh, naša reprezentanta Tonček Štern in Alen Pajenk.

Na povratni tekmi finala so v sredo rdeče-beli še drugič v treh nizih odpravili izraelski Maccabi iz Tel Aviva. Štern je k zmagi prispeval 11 točk, od tega je dve dosegel iz bloka, Pajenk pa je obračun ob 60-odstotni učinkovitosti v napadu končal s sedmimi točkami.

Njuno ekipo, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Alberto Giuliani, je nato v soboto čakal še derbi z vrha grške prvoligaške druščine, ki pa ni odločal o ničemer. Olympiacos si je namreč že pred tem zagotovil prvo mesto pred končnico. Tako je lahko namenil počitek svojim ključnim igralcem, med njimi tudi obema Slovencema. PAOK je to tekmo na domačem igrišču dobil s 3:0.

Italijanski prvoligaši so medtem že vstopili v končnico. Na prvi tekmi prve stopnice sta se zmage po najkrajši poti veselila Perugia in Verona, pri katerih igrata Gregor Ropret in Rok Možič. Četrtfinalni niz, v katerem se ekipe merijo na tri zmage, se bo nadaljeval v sredo, tretje tekme so predvidene za nedeljo.

Z novo zmago v Franciji se lahko pohvali Mija Šiftar. Njena ekipa St Raphael je brez težav, s 3:0 ugnala zadnjeuvrščeno zasedbo France Avenir 2024 in se tako še utrdila na 10. mestu med 14-člansko druščino. Dve mesti višje se nahaja Eva Zatković s Cannesom. Ta je na obračunu ekip s sredine lestvice z 2:3 klonil proti zasedbi Terville Florange.

Nedelja je v Ligi za razvrstitev nemške Bundeslige prinesla slovenski derbi, na katerem je bil uspešnejši Friedrichshafen z Dejanom Vinčićem (sedem točk, 50-odstotna uspešnost v napadu) in Žigo Šternom (devet točk). Berlin, pri katerem Sašo Štalekar ni igral, je na gostovanju klonil s 3:1. Klub iz nemške prestolnice je kljub temu v končnico napredoval z najboljšim izhodiščem, Friedrichshafen pa je z zadnjim uspehom popravil svoj položaj in se v izločilne boje podaja s tretjega mesta. Prve četrtfinalne tekme bodo na sporedu ta vikend. Ekipe v nizu igrajo na tri zmage.

Z novim parom zmag se lahko na Japonskem pohvali ekipa JTEKT Stings našega kapetana Tineta Urnauta. Obakrat je doma s 3:0 premagala tekmece iz zasedbe Oita Miyoshi Weisse Adler. Slovenski sprejemalec je na obeh tekmah vpisal 23 točk. Nekoliko bolje je odigral prvo, na kateri je tri izmed 13 točk dosegel iz bloka.

Na Poljskem ekipo Asseco Resovia Rzeszow do konca rednega dela čakajo še tri tekme. V minulem tednu je odigrala dve tekmi, obe zanesljivo dobila in se tako kljub odigrani tekmi manj od tekmecev povzpela na vrh lestvice. Ob zmagi s 3:0 proti Bielsko-Bioaliju je Klemen Čebulj ob 50-odstotnem napadu dosegel 12 točk, Jan Kozamernik je dodal štiri točke ob 60-odstotnem napadalnem učinku. V petek je proti moštvu iz Rzeszowa klonila še ekipa Stal Nysa (1:3). Čebulj je zablestel s 17 točkami, dve je dosegel iz bloka, v napadu pa bil 60-odstoten. Kozamernik je k uspehu dodal šest točk, od tega dve iz bloka.

Saša Planinšec je v dresu Aydina morala z 0:3 priznati premoč Fenerbahčeju. Slednji v turškem prvenstvu zaseda tretje mesto, Aydin je nazadoval za eno mesto in je sedaj sedmi.

V Črni gori je Herceg Novi brez Sare Najdič z 0:3 slavil zmago v Podgorici pri Morači. Selena Leban po pokalnem bronu v sredo začenja končnico madžarskega prvenstva v dresu Fatum Nyíregyháze. To je sporočila Ana Oblak iz OZS.(konec)