06.06.2023 ob 20:59
Deli članek
Štern v novi sezoni na Poljskem

Žiga Štern

 

Ljubljana (MOREL)- Slovensko reprezentanco v sredo zjutraj po slovenskem času na Japonskem čaka začetek nastopov v ligi narodov. Srbiji se bo zoperstavila tudi z Žigo Šternom, ki bo v novi sezoni nastopal med poljsko elito za Šlepsk iz Suwalkija. Na skrajni severovzhod Poljske se bo slovenski sprejemalec preselil po sezoni v Nemčiji, kjer je s Friedrichshafnom osvojil srebro. »Obstajala je možnost, da podaljšam pogodbo v Nemčiji, a po kratkih usklajevanjih smo se s Šlepsk Suwalkijem hitro dogovorili.

Po pogovoru s trenerjem in nekaterimi igralci, ki so tam že igrali, sem dobil občutek, da gre za izjemno organiziran klub. Slednji premore novo dvorano, ekipa za novo sezono pa je dobro sestavljena,« komplimentov na račun novih delodajalcev ne skriva starejši izmed odbojkarskih reprezentančnih bratov Štern in ob pogledu v novo klubsko sezono doda: »Vemo, da je poljska liga ena najbolj kakovostnih. S soigralci bomo imeli nalogo, da se čim bolje kosamo z najboljšimi ekipami. Uvrstitev v končnico bi bila velik uspeh. Naredili bomo vse, da se tja prebijemo in tudi tam pokažemo zobe tekmecem.«

Nov delodajalec slovenskega reprezentanta je del poljske elite od leta 2019. V minuli sezoni je v prvem delu osvojil deseto mesto in bil le tri točke oddaljen od končnice. Na tekmah za končno razvrstitev se je nato povzpel na deveto mesto.

Štern je športno pot začel pri Svitu iz Slovenske Bistrice, nato pa pred sezono 2010/11 prestopil v Žužemberk. Z Dolenjske se je leta 2016 preselil v Kamnik in pri Calcit Volleyju igral skupaj z mlajšim bratom Tončkom. Po štirih sezonah na Gorenjskem, v katerih se je veselil enega pokalnega naslova, je sklenil sodelovanje z ACH Volley Ljubljano in z njo postal slovenski prvak. Za tem se je prvič podal na tuje. V sezoni 2017/18 je v Franciji igral za Tours in Stade Poitevin Poitiers, v naslednji sezoni pa za turški Jeopark Kula Belediyespor in italijanski Top Volley Latina. Pred selitvijo v Nemčijo je bil še tri sezone član grškega prvoligaša Foinikas Syros ONEX, s katerim je osvojil več lovorik.

Prvega reprezentančnega uspeha se je Štern veselil leta 2019, na domačem evropskem prvenstvu, ki ga je Slovenija gostila skupaj s Francijo, Belgijo in Nizozemsko. Na njem je Slovenija osvojila srebrno odličje. Bil je še član reprezentance, ki je na debitantskem nastopu v elitni ligi narodov leta 2021 zasedla visoko 4. mestu, na evropskem prvenstvu na Češkem in Poljskem pa je segla še po tretjem srebrnem odličju. Z izbrano vrsto je navduševal tudi lani, ko je ta na svetovnem prvenstvu v Sloveniji in na Poljskem osvojila 4. mesto in tako zabeležila največji uspeh slovenske odbojke doslej. Štern je tudi prejemnik državnega odlikovanja Red za zasluge za izjemne dosežke v športu. To je sporočil Alaž Močnik iz OZS. (konec)