30.06.2024 ob 21:05
Deli članek
Tudi Poljaki so bili pretrd oreh za naše

Tudi Poljaki so bili premočni za naše/foto VolleyballWorld

Lodž (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je elitno Ligo narodov zaključila na četrtem mestu. Naši odbojkarji so morali na tekmi za bronasto odličje v Lodžu priznati premoč Poljakom, ki so slavili s 3:0 (24, 16, 17). Prvi del reprezentančne sezone je tako končan, naše fante pa vrhunec čaka na njihovih prvih olimpijskih igrah, ki se bodo konec julija začele v Parizu.

Slovenija: Štern T. 11, Pajenk 6, Kozamernik 2, Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Štern Ž. 1, Ropret 1, Urnaut 2, Čebulj 14, Možič 4, Mujanović 1. Selektor: Gheorghe Cretu.

Poljska: Popiwczak, Kaczmarek 1, Kurek 10, Leon 18, Sliwka, Lomacz, Kochanowski 5, Semeniuk 1, Zatorski, Janusz 3, Bieniek 7, Fornal 11, Boladz, Huber. Selektor: Nikola Grbić.

Slovenski odbojkarji so zaključni turnir najboljše osmerice v elitni Ligi narodov v Lodžu začeli s četrtfinalno zmago s 3:2 nad Argentino, v polfinalu pa so morali priznati premoč Japonski, ki je naši reprezentanci edini poraz zadala že v rednem delu tekmovanja. Azijci so bili sicer boljši s 3:0, a sta se tako drugi kot tretji niz končala na razliko.

Slovenski selektor Gheorghe Cretu, ki je v svojo zasedbo po poškodbi mečne mišice vrnil Dejana Vinčića, se je tudi tokrat odločil, da bo tudi v boju s Poljsko na igrišče poslal podajalca Gregorja Ropreta, korektorja Tončka Šterna, sprejemalca Tineta Urnauta in Klemna Čebulja, srednja blokerja Alena Pajenka in Jana Kozmernika ter prostega igralca Janija Kovačiča.

Na začetku uvodnega niza so Slovenci točke nabirali na račun napak gostiteljev na servisu, z minimalno razliko so povedli po asu Čebulja, ki je dosegel še blok za 7:6. Poljaki so dobro blokirali in pripravili preobrat, Čebulj je z napadom poravnal na 8:8, Štern pa je zaključil napad za vodstvo z 10:9. Na drugi strani mreže je vračal predvsem Kurek, nadaljevanje pa je minilo v enakem ritmu, ekipi sta namreč točke nizali izmenično. Blok Čebulja Kureku je pomenil vodstvo Slovenije s 15:13, srbski strateg na poljski klopi Nikola Grbić pa je moral reagirati z odmorom. Po njem je Urnautu uspel as, tri točke razlike pa je z močnim napadom ohranil Čebulj (18:15). Pri 19:17 si je gleženj nekoliko poškodoval Pajenk, a je nadaljeval z igro. Po asu Kureka za 18:19 je Cretu nalet Poljakov skušal ustaviti s prekinitvijo, a je bil po napaki naših izid že izenačen na 19:19. Kozamernik je zaključil pomemben napad za 22:21, Čebulj pa protinapad za 23:21. A domači so se spet vrnili v igro (23:23), zato je Cretu zahteval še drugi odmor. Čebulj je priboril prvo zaključno žogo naših, nato pa so Poljaki z dvema zaporednima blokoma prišli do zmage s 26:24.

Dobro igro v bloku so gostitelji prenesli tudi v drugi niz in si hitro zagotovili vodstvo s 4:1. Zatem je bil ob mreži dvakrat uspešen Štern, a je Leon z asom Poljsko spet popeljal na tri točke razlike, na 6:3. Ta je kljub dobrim napadom Šterna in Čebulja še naprej vodila z enako prednostjo, as Urnauta pa je naše približal na 8:9. A Poljakom je z blokom Janusza in z dobro igro ob mreži Leona uspela serija točk za 12:8, kljub bloku Pajenka in napadu Šterna pa se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Na servis Kureka so varovanci Nikole Grbića z novim blokom, že osmim v le nizu in pol, prednost povišali na pet točk (16:11), sledil je še as Leona za 18:12 in prekinitev na zahtevo Cretuja, ki je nato v igro namesto Urnauta prvič poslal Žigo Šterna. A Poljaki so še naprej pritiskali z močnimi servisi in nabirali točke ter končnico začeli s kar osmimi točkami naskoka (21:13). Po točkah Žige Šterna in Kozamernika se je Grbić odločil za odmor, njegova zasedba pa je niz nato mirno pripeljala do konca za zmago s 25:16.

Bieniek je bil z dvema asoma zaslužen za vodstvo Poljske s 3:1, po nesporazumu naših igralcev pa so domači vodili že s tremi točkami. Čebulj z napadom in dobrim servisom ter Štern s protinapadom sta Slovenijo povsem približala nasprotnikom, ki pa so se z novim blokom Janusza ponovno oddaljili (6:3). Napad Možiča, as Ropreta ter dve točki Šterna v napadu so pomenili izenačenje na 9:9. A potem ko so se v našo vrsto prikradle napake za 12:9 v korist Poljske pa je Cretu Ropreta zamenjal z Dejanom Vinčićem ter se odločil še za odmor, nato pa iz igre potegnil Šterna in priložnost namenil Niku Mujanoviću. A Poljaki so še naprej odlično igrali ob mreži in naše napadalce zaustavljali z bloki, Leon pa je slab sprejem kaznoval s točko za 17:11 in Cretuja prisilil v prekinitev. Napad Možiča in blok Čebulja sta Slovencem še vlila nekoliko upanja v preobrat, a so tekmeci popustili le na kratko ter še naprej igrali v visokem ritmu. Pri 22:15 je bilo že jasno, da bo šlo bronasto odličje v roke Poljakom, ki so na koncu zasluženo slavili s 25:17 in 3:0.

Za zlato kolajno in prestižno zmago se bosta ob 20. uri v Atlas Areni v Lodžu pomerili Francija in Japonska, slovenski odbojkarji pa so svojo četrto ligo narodov končali s četrtim mestom in tako ponovili dosežek iz Riminija iz leta 2021. Naši fantje so na 15 tekmah skupno zbrali 12 zmag in vknjižili le tri poraze, dva proti Japonski in enega proti Japonski. Skozi VNL so si zagotovili zgodovinski prvi nastop na olimpijskih igrah in tudi doslej najvišjo uvrstitev na svetovni lestvici, pred zadnjo tekmo tretjega turnirja VNL v Ljubljani so namreč zasedali izjemno 2. mesto ter zaostajali le za Poljaki.

Selektor Cretu bo igralcem zdaj namenil nekaj dni počitka, reprezentanca pa se bo predvidoma spet zbrala 5. julija v Ljubljani in začela priprave na olimpijski turnir. V sklopu priprav bo nastopila tudi na prestižnem Wagnerjevem memorialu, ki ga bo od 12. do 14. julija gostil Krakov.

Rok Možič, reprezentant Slovenije: »Za nami sta dva težka dneva, še posebej včerajšnji. Dali smo zares vse od sebe, sploh v drugem in tretjem nizu in se precej iztrošili. Vedeli smo, da nam bo tudi danes zelo težko. Zame je Poljska prva ekipa sveta, resda jo je včeraj premagala Francija, a je še vedno favorit, še posebej pred svojimi gledalci. Lahko bi bili boljši, še posebej v prvem nizu, ko smo tudi vodili, a tega nismo izkoristili. Poljska je potem začela zares dobro servirati, mi pa nismo mogli zaključiti svojih napadov. Zdaj imamo nekaj prostih dni, nato pa se moramo povsem osredotočiti na pripravo na olimpijske igre. Tja ne gremo le sodelovat, ampak je naš cilj medalja.«

To je sporočila Ana Oblak. (konec)