08.09.2023 ob 23:16
Deli članek
Turki bodo prva ovira na poti k medaljam

Varna (MOREL)- Ta petek se začenja končnica letošnjega evropskega odbojkarskega prvenstva za moške. Slovenija se bo v osmino finala podala v soboto ob 16.30, ko ji bo v Varni nasproti stala Turčija.  Slovenski odbojkarji so se skozi prvi del tekmovanja prebili brez praske. Na petih tekmah so tekmecem oddali le en niz ter zasluženo osvojili prvo mesto v skupini B. Najprej so s 3:1 ugnali Ukrajince, po treh nizih pa bili nato boljši od Fincev, Špancev, Hrvatov in Bolgarov.

Nastope v izločilnih bojih bodo začeli proti Turkom, ki so v Tel Avivu v skupini D osvojili četrto mesto. Za nastop v končnici so trepetali vse do konca. Vanjo so se uvrstili z zmago na zadnji tekmi, na kateri so v torek s 3:0 (23, 13, 17) premagala Izrael.

»To so tekme, ki jih vsi z veseljem pričakujemo. Pred tekmo smo še naprej delali na sebi, pilili detajle in ohranjali telesno pripravljenost. Izredno smo motivirani, saj vemo, da moramo na naslednjih tekmah pokazati še boljšo igro kot v skupinskem delu,« je pred obračunom dejal reprezentant Žiga Štern.

Turško reprezentanco vodi nekdanji italijanski strokovnjak Alberto Giuliani, ki je Slovenijo na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (2019, 2021) popeljal do srebrne kolajne. Sodelovanje s slovenskimi reprezentanti ga je vezalo tudi v klubskih okoljih. V sezoni 2020/21 je bil na poljskem trener Klemna Čebulja, nazadnje pa je v grškem Olympiacosu sodeloval z Alenom Pajenkom in, žal, poškodovanim Tončkom Šternom.

»Tekmece zelo dobro poznamo, pa tudi oni nas. Njihov selektor Giuliani je bil v preteklosti z nami. Velikih skrivnosti med ekipama ni. Potrebno bo biti zbran in osredotočen na našo igro. Nikakor Turkom ne smemo dovoliti, da bi bili oni tisti, ki bodo narekovali potek tekme,« pred sobotno tekmo poudarja srednji bloker Alen Pajenk, eden najboljših posameznikov na njegovem igralnem mestu med letošnjo evropsko elito.

»Z Albertom sva veliko časa preživela skupaj, zato bo sobotni dvoboj tudi nekoliko oseben. Želim si ga premagati, na to sem osredotočen. V soboto bomo s soigralci zaigrali na vso moč,« še pristavi Pajenk, ki je v zadnji klubski sezoni v dresu rdeče-belih iz Pireja segel po naslovu prvaka evropskega pokala Challenge ter kot najkoristnejši igralec prvenstva Olympiacos vodil do naslova grškega prvaka.

Letos Turčija enajstič v zgodovini in četrtič zapored nastopa med evropsko elito. Tekmovanje je začela s porazom proti Franciji (0:3). Sledili so tesen poraz po petih nizih in na razliko (15:17) proti Romunom, zmaga proti Grkom (3:1) in nov poraz po petih nizih, tedaj proti Portugalski. Za konec so Turki pripravili že omenjeno prepričljivo zmago proti Izraelcem in jih zavoljo večjega števila osvojenih točk prehiteli na četrtem mestu.

Prvi mož turške reprezentance na dosedanjih petih tekmah je bil 24-letni in 210 centimetrov visoki korektor Adis Lagumdžija. Odbojkar, ki zadnjih nekaj sezon igra v Italiji, je dosegel 83 točk (4,37 na niz), s čimer je peti najboljši posameznik dosedanjega dela evropskega prvenstva.

»Čaka nas težka tekma. Turki zagotovo sodijo v vrh evropske odbojke. Njihova reprezentanca premore nekaj zelo dobrih igralcev. Med njimi velja izpostaviti korektorja Lagumdžijo, ki je eden najboljših na svetu. Če bomo ustavili njega, bomo naredili velik posel,« je dodal slovenski prosti igralec Jani Kovačič.

V letošnjem poletju so se turški odbojkarji že izkazali. V juniju so osvojili evropsko zlato ligo in si priigrali vstopnico na turnir Challenger Cup v Dohi. Po zmagi s 3:2 v finalu proti Katarju so si zagotovili mesto v prihodnji sezoni Lige narodov, v kateri bodo nastopili prvič v zgodovini. Med elitnimi 16 ekipami je letos poleti Slovenija zasedla sedmo mesto.

Zmagovalec dvoboja med Slovenijo in Turčijo se bo v četrtfinalu, ki ga bo prav tako gostila Varna, srečal z boljšo ekipo dvoboja med Portugalsko in Ukrajino. Polfinala in tekmi za medalje bo 14. in 16. septembra nato gostil Rim. To je sporočil Aljaž Močnik. (konec)