07.09.2023 ob 22:03
Deli članek
Turki nova ovira na poti proti vrhu

 

Varna (MOREL)- Na evropskem prvenstvu se bodo konec tedna začeli boji osmine finala. Slovenske odbojkarje v Varni to soboto ob 16.30 po slovenskem času čaka dvoboj s Turki. Uvodnih pet tekem je Slovenija opravila z odliko, saj je tekmecem v skupini B prepustila le en niz. Na dosedanjem delu prvenstva je zgolj pet ekip odigralo 16 nizov, pri čemer sta se z njimi do izkupička 5-0 prebili le slovenska in poljska reprezentanca.

Slovenska reprezentanca je proti Ukrajini, Finski, Španiji, Hrvaški in Bolgariji skupno dosegla 297 točk, od tega 32 z blokom in 26 z asi. Z 41-odstotno uspešnostjo v napadu je trenutno četrta v tem parametru igre. Njene igre je v povprečju na tribunah spremljalo 1650 navijačev, največ pa se jih je zbralo, pričakovano, proti gostiteljem Bolgarom (5200).

Tudi med posamezniki so slovenski odbojkarji v Varni opozorili nase. Sprejemalec Rok Možič, ki se je na tem prvenstvu odlično znašel kot korektor, je s 76 doseženimi točkami četrti najuspešnejši na svojem igralnem mestu, obenem pa drugi po preciznosti v napadu (50 %). Ob tem je s 5,07 točkami na niz drugi najuspešnejši na celotnem tekmovanju, pri čemer je 4,4 točke dosegal preko napadov, kar je tretji najboljši dosežek po koncu skupinskega dela.

V absolutni konkurenci po številu točk Možič zaseda 11. mesto. Iz slovenske vrste se s 66 točkami na 24. mestu nahaja Klemen Čebulj, z 59 je 31. kapetan Tine Urnaut. Izmed že omejenih 26 slovenskih asov jih je več kot četrtino dosegel slednji. S sedmimi se na lestvici serverjev uvršča na 10. mesto.

Z igro v obeh smereh je znova navduševal tudi zimzeleni Alen Pajenk. 37-letni slovenski srednji bloker je v povprečju zabeležil 0,6 bloka na niz (skupno jih je zbral devet) in je s tem šesti najuspešnejši med igralci, ki so zaigrali na vseh petih tekmah. Z 87-odstotnim napadom (30/26) pa se je povsem na vrh zavihtel na svojem igralnem mestu med tistimi, ki so z napadom akcije poskusili zaključiti vsaj trikrat.

Na zadnji tekmi z Bolgarijo je poseben mejnik dočakal Jani Kovačič, ki je 150. na uradni tekmi zaigral v dresu Slovenije. Na vrhu lestvice trenutno aktivnih reprezentantov je Urnaut z 243 natopi, šest manj jih ima Pajenk. To je sporočil Aljaž Močnik. (konec)