25.03.2024 ob 12:25
Deli članek
V boju za lovoriko sta Alen Pajenk in Tonček Štern z Olympiacosom

Tonček Štern in Alen Pajenk/ foto Aleš Oblak

 

Ljubljana (MOREL)- Slovenski reprezentanti in reprezentantke, ki nastopajo v tujih prvenstvih, so bili večinoma aktivni tudi pretekli teden. Nekaj jih je sicer že zaključilo z nastopi, drugi že igrajo tekme končnice ali pa jih le-te čakajo v prihodnjih dneh in tednih.

V grškem prvenstvu odbojkarji igrajo polfinalne tekme, v boju za lovoriko pa sta tudi Alen Pajenk in Tonček Štern z Olympiacosom. Pretekli teden sta bili na sporedu dve polfinalni tekmi, izjemno napet pa je bil obračun med Olympiacosom in ekipo Aons Milon. Izid v zmagah je namreč poravnan na 2:2, tako da bo o napredovanju odločala peta tekma, ki je na sporedu v ponedeljek popoldne. Alen Pajenk na tretji in četrti polfinalni tekmi ni bil v udarni zasedbi, je pa dobro igral Tonček Štern. Slovenski reprezentant je namreč na tretji polfinalni tekmi dosegel deset točk, na četrti pa jih je dodal 15. To sicer ni pomagalo njegovi ekipi, ki ni izkoristila priložnosti za napredovanje, domači Aons Milon je namreč izid v zmagah izenačil, potem ko je bil na četrtem srečanju boljši s 3:0. Tudi Lorena Lorber Fijok je v grškem prvenstvu odigrala še eno dobro tekmo. V dresu A.O. Thirasa je bila sicer poražena proti Olympiacosu s 3:0, a je v statistiko vpisala 12 točk, vse je dosegla z napadom.

V Italiji je Eva Zatković z ekipo iz Coma igrala tekmo 26. kroga, na kateri je po štirih nizih premagala ekipo Ipag S.Lle Ramonda Montecchio. Slovenska reprezentantka je k zmagi prispevala 19 točk, 17 z napadom, po eno pa s servisom in blokom. V Italiji je bil na igrišču tudi Nik Mujanović v dresu Monze, s katero se bori za polfinalno vstopnico prvenstva, kamor sta se s svojima ekipama že uvrstila Jan Kozamernik in Gregor Ropret. Kozamerniku je med tednom uspel tudi veliki met, saj se je z Itas Trentinom prebil v superfinale elitne lige prvakov. Monza je izgubila četrto četrtfinalno srečanje proti ekipi Cucine Lube Civitanova, tako da bo o napredovanju odločala peta tekma. Mujanović je na tokratni tekmi dosegel točko z napadom. Rok Možič z Verono čaka na nasprotnike v boju za končno peto mesto.

V Nemčiji Eva Pogačar z ekipo VfB Suhl Lotto Thüringen igra tekme končnice, v preteklem tednu pa so s soigralkami po treh nizih izgubile četrtfinalno srečanje s Potsdamom. Statistika naše reprezentantke je tokrat ostala prazna. Sašo Štalekar se je z Berlinom brez težav prebil v polfinale, potem ko je bilo njegovo moštvo še drugič boljše od Karlsruheja, tudi tokrat s 3:0. Naš srednji bloker je k zmagi prispeval devet točk, z napadom, v katerem je bil kar 82- odstoten, je dosegel sedem točk, dve je dodal z blokom. Berlin v polfinalu čaka obračun z Lueneburgom.

V četrtfinalu prvenstva so pretekli teden nastopili tudi slovenski predstavniki v Romuniji. Dejan Vinčić se je z Rapidom iz Bukarešte veselil zmage s 3:1 nad ekipo Constante, Urban Toman pa je s 3:0 v prvi fazi slavil proti ekipi SCM Zalau. V končnici igra tudi Mirta Velikonja Grbac z ekipo Lugoja, vendar pa so na tekmi preteklega tedna z ekipnimi kolegicami doživele poraz proti ekipi CSO Voluntari 2005. Slovenska reprezentantka je tokrat dosegla dve točki.

Eno točko več je pretekli konec tedna v statistiko vpisala Mija Šiftar, ki je v francoskem prvenstvu v dresu Mulhousea v 26. krogu slavila zmago s 3:0 nad ekipo Le Cannet. Na Poljskem Klemnu Čebulju v dresu Asseco Resovie ni šlo vse po načrtih, s soigralci so namreč nepričakovano izgubili obračun z ekipo Barkom Kazany Lwow. Žiga Štern se je s Slepsk Malowom dobro upirali favoriziranemu Jastrzebski Wegielu. Statistika obeh dvobojev ni na voljo. To je sporočila Nina Jelenc.(konec)