08.04.2024 ob 13:37
Deli članek
Žiga Štern na Poljskem in Jan Kozamernik v Italiji med vidnimi igralci

Jan Kozamernik/foto Aleš Oblak

Ljubljana (MOREL)- Nadaljujejo se tekme odbojkarskih prvenstev v tujih ligah, kjer nastopajo slovenski reprezentanti in reprezentantke. Pretekli konec tedna sta bila med najbolj vidnimi na igrišču Žiga Štern na Poljskem in Jan Kozamernik v Italiji.

V Italiji ekipe igrajo tekme končnice, v polfinalu pa sta v dobrem položaju Gregor Ropret z ekipo Sir Susa Vim Perugia in Jan Kozamernik z Itasom Trentino. Obe ekipi imata v dosedanjih treh polfinalnih srečanjih namreč po dve zmagi. Prejšnji teden je ekipa iz Perugie na gostovanju pri Milanu sicer izgubila z 2:3, a so nato na domačem igrišču dosegli še drugo zmago v seriji polfinalnih srečanj. Na tretji polfinalni tekmi so Allianz Milano premagali s 3:1. Enako izhodišče pred nadaljevanjem prvenstva, dve polfinalni zmagi in poraz, ima tudi Jan Kozamernik z ekipo Itas Trentino. Pretekli teden je na gostovanju pri ekipi Mint Vero Volley Monza Trentino zmagal v gosteh po štirih nizih, Kozamernik je k zmagi dodal 10 točk, na drugi tekmi proti Monzi, za katero igra Nik Mujanović, pa je Kozamernik v statistiko vpisal 11 točk, a to ni preprečilo poraza pred domačimi gledalci v petih nizih. Rok Možič z Rano Verono igra tekme za 5. mesto, po dveh srečanjih pa imajo polovičen uspeh. Premagali so namreč Padovo, izgubili pa s Piacenzo.

V Nemčiji se je Sašo Štalekar z Berlinom uvrstil v finale nemškega prvenstva, saj so s tremi polfinalnimi zmagami izločili ekipo Lüneburga. Zadnja polfinalna tekma se je končala s 3:1 v korist Berlinčanov, slovenski reprezentant pa je prispeval točko z napadom. Tekmece v finalu še čakajo, saj je polfinale med ekipama Giesen in Friedrichshafen zelo izenačen. Prva tekma finala bo na sporedu 15. aprila. Eva Pogačar je po dveh porazih ekipe VfB Suhl Lotto Thüringen v četrtfinalu že izpadla iz borbe za naslov.

Medtem ko v večini držav ekipe že igrajo tekme končnice, temu ni tako na Poljskem. Tam so bile pretekli teden na sporedu tekme 29. in 30. kroga prvenstva. Znova je odlično igral Žiga Štern, ki je na tekmah obeh krogov za ekipo Slepsk Malow Suwalki dosegel po 17 točk. Na tekmi 29. kroga se je s soigralci veselil zmage s 3:2, h kateri je dodal 13 točk z napadom, eno s servisom in tri z blokom, na drugi tekmi preteklega tedna, ki so jo izgubili po štirih nizih, pa je dosegel 16 točk z napadom in eno z blokom. Z ekipo Asseco Resovia Rzeszow je bil na igrišču tudi Klemen Čebulj. S soigralci se je veselil dveh zmag s 3:1. Na prvi tekmi je dosegel točko, na drugi pa pet točk. Asseco Resovia Rzeszow trenutno na lestvici poljskega prvenstva zaseda četrto mesto.

V Franciji se je uspeha z ekipo Volley Mulhouse Alsace veselila Mija Šiftar. Pretekli teden so namreč dosegle dve četrtfinalni zmagi, skupaj tri, ter tako prišle do polfinala francoskega prvenstva. Mija Šiftar je na tretji četrtfinalni tekmi proti Beziersu dosegla tri točke.

V Romuniji sta Dejan Vinčić in Urban Toman igrala prvi tekmi polfinala prvenstva. Vinčić je z ekipo Rapid iz Bukarešte prvo tekmo izgubil po petih nizih, več uspeha pa je imel Toman s soigralci, saj je CSM Arcada Galati s 3:1 premagala Dinamo iz Bukarešte. V Romuniji igra tudi Mirta Velikonja Grbac, a so s soigralkami doživele poraz v četrtfinalu prvenstva, enako kakor Lorena Lorber Fijok v Grčiji in Eva Pogačar v Nemčiji. Z nastopi je zaključila tudi Eva Zatković v italijanskem prvenstvu.

Alen Pajenk in Tonček Štern bosta v Grčiji v dresu Olympiacosa po pokalnem naslovu lovila še državnega, in sicer proti Panathinaikosu. Prva tekma finala je predvidena za 11. april. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)