06.02.2024 ob 09:19
Deli članek

 

Ljubljana (MOREL)- Pokal narodov v odbojki na mivki, v okviru katerega se bodo odvijale kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah, bomo med 13. in 20. majem spremljali na osmih lokacijah. Žreb v Luksemburgu je Slovenkam namenil skupino A v Vilni, Slovenci pa se bodo za preboj v finale borili v Hamburgu.

Pokal narodov poteka pod okriljem Evropske odbojkarske konfederacije (CEV), reprezentance pa si lahko skozi tekmovanje zagotovijo nastop na olimpijskih igrah. Prvi krog kvalifikacij je bil na sporedu lani, v veliki finale, ki bo med 13. in 23. junijem, pa so se takrat pri moških uvrstile reprezentance Avstrije, Francije, Italije, Nizozemske, Norveške, Švedske in Švice, pri ženskah pa Francije, Nemčije, Italije, Latvije, Nizozemske, Poljske in Švice. Slovenke v zasedbi Tajda Lovšin, Anja Maček, Maja Marolt in Živa Javornik so se v boj za olimpijsko vozovnico podale v Apeldoornu in odpravile tako Estonke kot Ciprčanke, v finalu tekmovanja v svoji skupini pa nato niso bile kos favoriziranim Nizozemkam. Nastope naše moške izbrane vrste v postavi Nejc Zemljak, Alan Košenina, Jan Pokeršnik in Klemen Šen smo spremljali v Madridu, kjer so naši fantje premagali Hrvate, nato pa izgubili z Litovci in kasnejšimi zmagovalci Avstrijci.

Nov izziv naše odbojkarje na mivki čaka spomladi. Ženska vrsta se bo med 17. in 19. majem v Vilni merila z reprezentancami Litve, Avstrije, Estonije, Slovaške in Romunije, moška vrsta pa se bo med 18. in 20. majem v Hamburgu srečala z Nemčijo, Anglijo, Estonijo, Luksemburgom, Ciprom in Moldavijo. Pri ženskah, kjer se bo za uvrstitev na finalni turnir skupno borilo 24 reprezentanc, bodo na sporedu še turnirji v Turčiji, Španiji in na Hrvaškem, pri moških, kjer nastopa 27 reprezentanc, pa bodo boji na mivki potekali še v Litvi, Španiji in Turčiji.

Iz vsake skupine se bo na finalni turnir, na katerega so pri moških že uvrščene reprezentance Avstrije, Francije, Italije, Nizozemske, Norveške, Švedske in Švice, pri ženskah pa Francije, Nemčije, Italije, Latvije, Nizozemske, Poljske in Švice, uvrstila le najboljša reprezentanca iz vsake skupine.

V velikim finalu, kjer bo za ženske in moške na voljo po ena vozovnica za olimpijske igre v Parizu, bo kot gostiteljica nastopila tudi Latvija, turnir pa se bo odvijal med 13. in 23. junijem.

To je sporočila Ana Oblak. (konec)