13.10.2023 ob 14:22
Deli članek
Dr. Gabor Maté in Jelena Đoković prihajata v Ljubljano

 

Ljubljana-  Dr. Gabor Maté, zdravnik, pisatelj in strokovnjak za zgodnji razvoj otrok, je pred polnimi dvoranami v Srbiji in Bih opravil predavanja in priredil delavnice, v soboto 14. oktobra pa skupaj z Jeleno Đoković, globalno direktorico in soustanoviteljico Fundacije Novak Đoković prihaja v Ljubljano v Cankarjev dom, kjer bo imel celodnevno delavnico. V Srbijo in regijo je prišel na povabilo Fundacije Novak Đoković v okviru programa "Podpora, ne perfekcija", medtem ko sta prihod dr. Matea v regijo nesebično podprli družbi Volvo in Generali. Dr. Mate združuje znanstvena raziskovanja, zgodovine primerov, osebne vpoglede in izkušnje, da bi predstavil široko perspektivo, ki ljudem razsvetljuje pot in jim daje moč, da se ukvarjajo z ozdravitvijo semih sebe in svojih bližnjih. Na predavanju in poučni delavnici bo skozi pogovor z Jeleno Đoković, soustanoviteljico in globalno direktorico fundacije, pojasnjeval vpoglede in primere iz osebne prakse pri delu s pacienti.

»Nadvse sem ponosna, da lahko Fundacija Novak Đoković po dr. Šefali v lanskem letu drugo leto po vrsti pripelje v regijo svetovno priznanega strokovnjaka, katerega učenje se opira na zgodnji razvoj. Dr. Gabor Maté je človek, od katerega se lahko zelo veliko naučimo in zelo smo veseli, da bomo lahko z njim obiskali nekaj držav v regiji in vsem zainteresiranim dali priložnost, da se seznanijo z njegovim delom. Fundacija Novak Đoković bo še naprej dajala zagon za obravnvanje pomembnih družbenih vprašanj v regiji in s svojimi dejanji bomo storili vse, da opravičimo zaupanje številnih čudovitih ljudi, ki podpirajo naše delo« je dejala Jelena Đoković, soustanoviteljica in globalna direktorica Fundacije Novak Đoković.

Med svojimi predavanji dr. Gabor Maté govori o raznih travmah, kot tudi o odnosu staršev in otrok, o tem, kako naše obnašanje vpliva na otroke in na njihov razvoj. Med drugim omenja tudi telesno kaznovanje otrok, za katero nekateri ljudje še vedno verjamejo, da je to lahko vzgojna metoda. »So starši, ki enostavno ne znajo drugače in sledijo obrazec, po katerem so bili sami vzgajani, vendar jim je vsekakor potrebno pojasniti, da je zloraba v otroštvu sprožilec za prihične bolezni, bolezni odvisnosti, skratka - za nesrečno življenje. In znanost je to dokazala. Pokažem vam lahko 25.000 člankov na to temo. Starši, ki verjamejo v tako obliko vzgoje so žrtve svojega otroštva in si drugače ne morejo predstavljati otroštva za svoje otroke« je dejal dr. Maté.

Pomembno sporočilo, ki ga izpostavlja dr. Maté je: »Največje darilo, ki ga starši lahko dajo svojemu otroku je, da bodo srečni starši«.

Po Beogradu, Sarajevu in Banjaluki bo imel dr. Maté 14. oktobra celodnevno delavnico v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na dogodkih bo zagotovljen simultani prevod v lokalne jezike. Vstopnico za delavnico lahko kupite na linku.

Več informacij o dr. Gaboru Matéju lahko najdete tukaj, o programu „Podporra, ne perfekcija« pa tukaj.

Fundacija Novak Djoković je bila ustanovljena leta 2007 kot organizacija, ki vlaga v predšolsko vzgojo v Srbiji. Delovanje Fundacije temelji na prepričanju, da lahko predšolska vzgoja spremeni življenje otrok in celotne skupnosti. To dosegamo z oblikovanjem najkakovostnejših programov, v katerih se je imelo priložnost izpopolnjevati 2237 vzgojiteljev in učiteljev. Fundacija Novaka Djokovića je doslej zgradila, obnovila ali opremila 55 vrtcev, s programi podpore pomagala več kot 8.670 staršem in vplivala na razvoj 53.690 otrok po vsej Srbiji. V petnajstih letih delovanja je Fundacija rasla in se izobraževala ob uresničevanju svojih projektov. Danes se zavzema za to, da bi v Slovenijo in države regije pripeljali svetovno priznane strokovnjake s področja starševstva in zgodnjega razvoja. Po obisku dr. Shefali leta 2022 bodo letos v Slovenijo in regijo pripeljali dr. Gaborja Matéja. (konec)