15.10.2023 ob 16:35
Deli članek

 

Ljubljana - Dr. Gabor Maté, zdravnik, pisatelj in strokovnjak za razvoj otrok, je imel včeraj celodnevno delavnico v polni dvorani v Cankarjevem domu. V Srbijo in regijo je prišel na povabilo Fundacije Novak Đoković v sklopu programa “Podpora, ne perfekcija”, medtem ko sta prihod dr. Matéja v regijo nesebično podprli tudi družbi Volvo in Generali. Dr. Maté združuje znanstvena raziskovanja, zgodovine primerov, lastne vpoglede in izkušnje, da bi lahko na tej podlagi predstavil široko perspektivo, ki razsvetljuje in daje ljudem moč, da zdravijo sebe in svoje bližnje. Na poučni delavnici je podelil vpoglede in rezultate iz osebne prakse pri delu s pacienti.

»Nadvse sem ponosna, da lahko Fundacija Novak Đoković po dr. Šefali v lanskem letu drugo leto po vrsti pripelje v regijo svetovno priznanega strokovnjaka, katerega učenje se opira na zgodnji razvoj. Dr. Gabor Maté je človek, od katerega se lahko zelo veliko naučimo in zelo smo veseli, da bomo lahko z njim obiskali nekaj držav v regiji in vsem zainteresiranim dali priložnost, da se seznanijo z njegovim delom. Fundacija Novak Đoković bo še naprej dajala zagon za obravnvanje pomembnih družbenih vprašanj v regiji in s svojimi dejanji bomo storili vse, da opravičimo zaupanje številnih čudovitih ljudi, ki podpirajo naše delo« je dejala Jelena Đoković, soustanoviteljica in globalna direktorica Fundacije Novak Đoković.

Dr. Gabor Maté je med delavnico govoril o različnih travmah, pa tudi o odnosu staršev in otrok, o tem, na kakšen način naše obnašanje vpliva na otroke in njihov razvoj. Ozrl se je tudi na telesno kaznovanje otrok, za katero so določeni ljudje še vedno prepričani, da je to lahko vzgojna metoda. »Obstoje starši, ki enostavno ne znajo drugače in sledijo obrazcu, po katerem so vzgajali njih, vendar bi jim bilo treba pojasniti, da zna biti zloraba otrok v otroštvu sprožilec za psihične bolezni, bolezni zasvojenosti in skratka – nesrečno življenje. Tudi znanost je to dokazala. Lahko vam pokažem 25.000 člankov na to temo. Starši, ki verjamejo v tovrstno vzgojo so sami žrtve svojega otroštva in si ne morejo zamisliti drugačnega otroštva za svoje otroke« – je poudaril dr. Maté.

Eno pomembnih sporočil, ki ga izpostavlja dr. Maté je: »Največje darilo, ki ga lahko starši namenijo svojemu otroku je, da so srečni starši«.

Po dvajsetih letih zdravniške prakse in izkušenj s paliativno oskrbo je dr. Maté več kot desetletje delal v Vancouvru z bolniki, ki so se borili z odvisnostjo in duševnimi boleznimi. Njegova knjiga o zasvojenosti V svetu lačnih duhov je prejela nagrado Huberta Evansa za literarno dokumentacijo. Za svoje revolucionarno medicinsko delo in pisanje je bil odlikovan z redom Kanade, najvišjim civilnim priznanjem v državi, ter nagrado Vancouver Civic Service Award.

Predavanja dr. Gaborja Matéja temeljijo na njegovih knjižnih uspešnicah V svetu lačnih duhov: Bližnja srečanja z zasvojenostjo, Ko telo reče ne: Skriti stres terja davek, Raztreseni um: Izvor in zdravljenje motnje pozornosti in Otroci nas potrebujejo: Zakaj so starši pomembnejši od vrstnikov, ki jo je napisal v sodelovanju z dr. Gordonom Neufeldom. Njegova zadnja knjiga The Myth of Normal (Navidezna normalnost) je v Ameriki izšla septembra lani. Gabor je razvil tudi terapevtski pristop Compassionate Inquiry (Sočutno spraševanje), ki se ga danes uči na stotine terapevtov, zdravnikov, svetovalcev ter drugih strokovnjakov po vsem svetu.

Ustanovitelj fundacije in najboljši tenisač na svetu Novak Đoković se je obrnil na občinstvo. »Verjamem, da je veliko naukov, ki jih bomo lahko izvlekli iz besed dr. Gaborja Matéja. Srčno upam, da nam bo uspelo še poglobiti to temo, ki je pereča tako dolgo kot človeštvo. Zelo me veseli, da je veliko ljudi, ki so radi prišli in se jim še enkrat iz vsega srca zahvaljujem za to«, je dejal Novak.

Po Beogradu, Sarajevu in Banjaluki je dr. Gabor Maté dne 14. oktobra imel tudi celodnevno delavnico v Cankarjevem domu v Ljubljani. Več informacij o dr. Gaborju Matéju lahko najdete tukaj, o programu Fundacije Novak Đoković »Podpora, ne perfekcija« pa tukaj.

Fundacija Novak Djoković je bila ustanovljena leta 2007 kot organizacija, ki vlaga v predšolsko vzgojo v Srbiji. Delovanje Fundacije temelji na prepričanju, da lahko predšolska vzgoja spremeni življenje otrok in celotne skupnosti. To dosegamo z oblikovanjem najkakovostnejših programov, v katerih se je imelo priložnost izpopolnjevati 2237 vzgojiteljev in učiteljev. Fundacija Novaka Djokovića je doslej zgradila, obnovila ali opremila 55 vrtcev, s programi podpore pomagala več kot 8.670 staršem in vplivala na razvoj 53.690 otrok po vsej Srbiji. V petnajstih letih delovanja je Fundacija rasla in se izobraževala ob uresničevanju svojih projektov. Danes se zavzema za to, da bi v Slovenijo in države regije pripeljali svetovno priznane strokovnjake s področja starševstva in zgodnjega razvoja. Po obisku dr. Shefali leta 2022 bodo letos v Slovenijo in regijo pripeljali dr. Gaborja Matéja.