02.02.2024 ob 22:29
Deli članek
Novi Amarok je najboljše vozilo s štirikolesnim pogonom in najboljši pick-up

Amrok

Wolfsburg (MOREL)- Dober začetek leta: novi Amarok je navdušil tudi mednarodno žirijo 75 avto­mobilističnih novinark z vsega sveta. Izbirale so med skupno 62 novimi modeli in izbrale zmagovalce v petih kategorijah, med katerimi je bil Amarok znamke Volkswagen Gospodarska vozila izbran kot najboljši '4x4 in pick-up'. Marca 2024 bo Amarok imel tudi možnost, da osvoji naziv 'najboljši avto na svetu'.

Po treh osvojenih naslovih na novembrskem izboru za 'mednarodno nagrado za pick-upe', ki jo podeljuje žirija novinark in novinarjev s področja transporta, bo novi Amarok o svojih prednostih lahko prepričal tudi 75-člansko žirijo izbora za 'ženski svetovni avto leta'. Članice žirije, ki prihajajo iz 52 držav in petih celin, so izbrale Amarok, vrhunski pick-up znamke Volkswagen Gospodar­­ska vozila, za najboljše vozilo '4x4 in pick-up' na svetu.

Avtomobilistične novinarke vsako leto izberejo svoje favorite med novimi modeli – v aktualnem izboru jih je bilo 62 –, ki so doživeli premiero na vsaj dveh celinah. Letos ta izbor poteka že štirinajstič zapored od leta 2011. Žirija se pri odločanju osredo­toča na varnost, vozne tehnologije in udobje vozila, učinkovitost, trajnost ter razmerje med ceno in zmogljivostjo. Marta García, predsednica žirije izbora za 'ženski svetovni avto leta', je ocenjevanje utemeljila takole: "Nova generacija Volkswagnovega Amaroka je doživela korenito preobrazbo. Izboljšali so se njegovo udobje, zmogljivosti izven utrjenih cest in tovorna kapaciteta. Tu je tudi pet motor­jev, ki zadovoljujejo potrebe vsakega trga. Boljši sta tudi kakovost notranjosti in oprema Amaroka."

"Zelo smo veseli, da smo na izboru za 'ženski svetovni avto leta' prejeli nagrado za najboljše vozilo '4x4 in pick-up' na svetu. Naš Amarok je pick-up, ki zanesljivo deluje tako na cesti kot tudi zunaj nje, in zelo smo ponosni, da so naše stranke v njem pre­poznale pravo ponudbo," je povedal Lars Krause, član uprave znamke Volkswagen Gospodarska vozila in direktor prodaje, marketinga in poprodaje.

Odvisno od linije opreme ima novi Amarok več kot 25 asistenčnih sistemov, zaslone z diagonalo do 12,3 palca, praktično zasnovano kombinacijo digitalnih in analognih upravljalnih elementov ter visokokakovostne materiale – vse to zagotavlja vrhunske občutke. Z 1,19 tone nosilnosti, do 3,5 tone priklopne obremenitve in še bolje pre­mišljenim tovornim prostorom, je novi Amarok pri delu in v prostem času kos vsem mogočim nalogam.

Novi Amarok je na voljo v petih modelskih vrstah: 'Amarok', 'Life' in 'Style' ter vrhunskih izvedbah 'PanAmericana' (terenska podoba) in 'Aventura' (ekskluzivna podoba). Novi Amarok je za evropski trg zasnovan kot štirivratni pick-up z dvojno kabino. S 5.350 mm je skoraj deset centimetrov daljši od svojega predhodnika. 3.270 mm dolga medosna razdalja se je povečala za 173 mm. Tako je zagotov­ljenega več prostora v dvojni kabini.

Za vse svetovne trge so na voljo trije 2,0-litrski turbodizelski motorji z močjo do 154 kW, poleg njih pa še 3,0-litrski šestvaljni dizelski motor z močjo do 184 kW (odvisno od trga) in 2,3-litrski bencinski motor TSI z 222 kW. Za novi Amarok sta na voljo bodisi 6-stopenjski ročni menjalnik ali 10-stopenjskim avtomatski menjalnik (odvisno od modelske vrste). Motorji TSI, TDI in V-motorji razvijejo od 350 do 600 Nm navora. Vsi modeli so opremljeni s pogonom na zadnji kolesni par ali s štirikolesnim pogonom 4MOTION; slednji je bodisi vklopljiv (2H, 4H, 4L) ali razširjen vklopljiv (4A, 2H, 4H, 4L).

V Nemčiji znaša na primer neto cena novega Amaroka v osnovni različici 39.598,00 EUR (47.121,62 EUR z DDV). Suvereni vsakodnevni spremljevalec je med drugim serijsko opremljen z LED-žarometi, večfunkcijskim volanom, prepoznavanjem prometnih znakov, 10-palčnim infotainment sistemom, parkirnimi senzorji zadaj z zavorno asistenco za manevriranje in s kamero za vzvratno vožnjo. To je sporočila Sabrina Pečelin. (konec)