20.02.2024 ob 13:41
Deli članek

Wolfsburg (MOREL) – ID.74 je najvišji od Volkswagnovih električnih modelov – je napredna kombilimuzina z velikim dosegom. Volkswagen sedaj v Evropi program modela ID.7 širi s karavansko izvedbo – z novim modelom ID.7 Tourer1. Ta je eden prvih popolnoma električnih karavanov v višjem srednjem razredu. V njem je Volkswagen prisoten tudi s prav tako novim Passatom Variantom. Obe modelski seriji se dopolnjujeta in skupaj pokrivata vse bistvene vrste pogonov – od visokoučinkovitih bencinskih in dizelskih vozil prek priključnih hibridov z več kot 100 km (WLTP) predvidenega električnega dosega pa do izključno električnih vozil. Novi ID.7 Tourer združuje ugodnejše vrednosti emisij, ki jih omogoča električna mobilnost, z velikimi dosegi (po WLTP do 685 km2), visokokakovostno armaturno ploščo, visokim potovalnim udobjem in izjemno prostornostjo – tako je popolno poslovno vozilo. Predprodaja se bo predvidoma v Evropi začela že v prvem četrtletju tega leta.

Močan višji srednji razred. Imelda Labbé, članica uprave znamke Volkswagen, odgovorna za poslovna področja prodaje, marketinga in poprodaje: "Novi ID.7 Tourer je popoln karavanski model, primeren predvsem za družine in voznike, ki so veliko na cesti. Z res veliko prostora in visoko stopnjo udobja prepriča z visokimi povsem električnimi dosegi!" ID.7 Tourer skupaj s kombilimuzino ID.7 in SUV-jem ID.4 izdelujejo v tovarni za električno mobilnost v Emdnu v Nemčiji

Električni multitalent. ID.7 Tourer se na zadku bistveno razlikuje od kombilimuzine. Dizajn električnega karavana zaznamujeta predvsem dolga strešna linija in njen eleganten prehod v pokrov prtljažnika. Slogovno je model Tourer združitev klasične karavanske karoserijske oblike, kot jo ima Passat Variant, in dinamične karoserije Shooting Brake, kakršno ima Arteon. Dodatna višina na zadku pa tako v primerjavi s kombilimuzino pomeni še dodatno povečanje prostornine prtljažnika: ko je v vozilu ID.7 Tourer pet potnikov, lahko vanj spravimo do 605 litrov prtljage (naslonjalo zadnjih sedežev v tovornem položaju). Če v vozilo prtljago naložimo do naslonjal sprednjih sedežev in do stropa, se ta vrednost poveča na 1.714 litrov.

Doseg do 685 kilometrov2 po WLTP. Novi ID.7 Tourer je opremljen z električnim pogonskim sistemom najnovejše generacije. Volkswagen bo za ID.7 Tourer nudil dve različni velikosti baterij. Glede na kapaciteto baterije naj bi električni potovalni avtomobil po standardu WLTP dosegel do 685 km. Maksimalna polnilna moč največje baterije naj bi na postajah za hitro polnjenje z enosmernim tokom znašala do 200 kW. S takšno močjo naj bi se baterija z 10 na 80 odstotkov napolnila v bistveno manj kot 30 minutah.

Serijski projicirni sistem s tehnologijo obogatene resničnosti. Novi ID.7 Tourer na trg prihaja z inovativnimi tehnološkimi funkcijami. Mednje sodi serijski projicirni sistem s tehnologijo obogatene resničnosti. Ta informacije, ki so pomembne za vožnjo, projicira v voznikovo vidno polje, da mu pogleda ni treba odvračati s ceste. Projicirni sistem z obogateno resničnostjo pa hkrati spreminja arhitekturo armaturne plošče, saj so klasični instrumenti postali veliko manjši.

Nova aplikacija In-Car Wellness. Volkswagen v novem modelu ID.7 Tourer realizira raven udobja, ki dosega nivo višjega razreda. To omogočajo podrobnosti, kot so avtomatsko krmiljene prezračevalne šobe z elektronskimi nastavnimi motorji in sedeži ergoActive z novo funkcijo masaže akupresurnih točk ter avtomatsko klimatiziranje sedežev. Še ena novost je panoramska streha z oznako Smart Glass, pri kateri elektronika steklene plasti preklaplja med načinoma prosojno ali neprosojno. Popolna novost je tudi aplikacija In-Car Wellness, s katero je prek treh predhodno konfiguriranih programov (Fresh Up, Calm Down in Power Break) mogoče prilagoditi različne funkcije vozila, ki lahko pripomorejo k večjemu udobju med vožnjo ali med postanki. Aplikacija pri tem glede na opremo vozila uporablja funkcije, kot so ambientna osvetlitev, zvok, klimatska naprava, preklapljanje panoramske strehe Smart Glass ter klimatiziranje3 in masažna funkcija sedežev. (konec)