01.02.2015 ob 23:40
Deli članek

Katar, 1. februar 2015 (MOREL) - V Katarju se je s finalno tekmo med francosko in domačo reprezentanco končalo letošnje svetovno prvenstvo v rokometu. Dozdajšnji štirikratni svetovni prvaki, ki jim je trojni zaporedni naslov predlani odščipnila Španija, so proti katarski reprezentanci upravičili vlogo favorita in se na koncu veselili zmage s 25:22 (14:11).

V prvem polčasu so vodili že s 13:7, vendar so domačini, ki jih vodil španski trener Valero Rivera, tvorec Barcelone, predlani pa je bil svetovni prvak s Španci, do odmora izid znižali na tri gole zaostanka. V drugem polčasu so francoski rokometaši niso več priigrali večje prednosti, a jim je za zanesljivo zmago zadoščalo že vodstvo iz prvega polčasa. Za francosko izbrano vrsto je največ zadetkov dosegel Nikola Karabatić, pet, po štirikrat pa sta bila uspešna Daniel Narcisse in Valentin Porte, medtem ko je bil v katarski reprezentanci s sedmimi zadetki najbolj učinkovit Žarko Marković, enega manj pa je dosegel Rafael Capote.
Na tekmi za tretje mesto je Poljska po podaljšku z 29:28 (24:24, 13:13) premagala zdaj že nekdanje svetovne prvake Špance.
Na svetovnem prvenstvu je nastopila tudi slovenska reprezentanca, ki so jo v četrtfinalu zaustavili prav Francozi, nato pa so na tekmah za razvrstitev od petega do osmega mesta izgubili še z Danci ter včeraj na tekmi za končno sedmo mesto še z Nemčijo s 27:30 (14:16). Osmo mesto je po četrtem mestu v Španiji, druga najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih.
Za najboljšega igralca svetovnega prvenstva je bil izbran vratar francoske reprezentance Thierry Omeyer. Ob njem so v idealni sedmerki še desno krilo Dragan Gajić (Slovenija), ki je bil z 71-timi goli tudi najboljši strelec prvenstva, levo krilo Valero Rivera (Španija), desni zunanji Žarko Marković (Katar), levi zunanji Rafael Capote (Katar), srednji zunanji Nikola Karabatić (Francija) in krožni napadalec Bartosz Jurecki (Poljska).

(konec) MŠ