14.10.2017 ob 21:07
Deli članek

Ljubljana, 14. oktober 2017 (MOREL) - Rokometašice Krima Mercatorja so po visokem porazu v uvodni tekmi skupine A lige prvakinj v Bukarešti danes v dvorani na Kodeljevem odigrale še svojo prvo domačo tekmo. Tudi po zaslugi Tjaše Stanko, ki v Bukarešti ni igrala, so po hudem boju strle odpor aktualnega danskega državnega prvaka, ekipo Nykøbing. Krimovke pred tretjim kolom lige prvakinj čaka nekaj dni daljši evropski premor. Na Poljskem bodo igrale v sredo, 25. oktobra, ob 18.30. 

Krim Mercator - Nykøbing  27:26 (15:15)

Ljubljana - Dvorana Kodeljevo, gledalcev 800, sodnika: Schulze in Tönnies (oba Nemčija).
Krim Mercator: Krim Mercator: Benko 3, Gomilar Zickero, Abina, Barič 2, Beganović 1, Stanko 9 (4), Marinček, Zulić 1, Koren 2, Pandžić, Gregorc, Adler, Tsakalou 5, Amon, Perederij 3, Despotović 1.. Trener: Uroš Bregar.
Nykøbing: Nielsen 1, E. Westberg 1, J. Westberg 3, Merg, Iversen 5, Soerensen, Lagerquist, Ikehara 5, Pedersen 4, Olsen, Greve, Wallen, C. Kristiansen, K. Kristiansen 7 (2). Trener: Jakob Rosbach Larsen
Sedemmetrovke: Krim Mercator 4 (4), Nykøbing 2 (2).
Izključitve: Krim Mercator 2, Nykøbing 10 minut.
Rdeči karton: /.

Danske rokometašice so v Ljubljano prišle z dvema točkama, saj so pred tednom dni na domačem igrišču s 26:21 premagale Vistal Gdynio, ki je med tednom izgubila še svojo drugo tekmo, saj jo je v gosteh s 34:23 premagala Bukarešta. Romunke so bile minulo soboto usodne tudi za Ljubljančanke, ki so izgubile še za zadetek več (18:30), toda pred svojimi navijači in s Tjašo Stanko v postavi, so danes le prišle do prvih točk v letošnji sezoni.

Tekma bi se za domačo težko začela bolje, saj so v deseti minuti ljubljanske rokometašice z dobro igro v obrambi in napadu povedle s 5:2. Jelena Despotović, Aneta Benko, Tjaša Stanko, Olga Perederiy in Alja Koren so dosegle po en zadetek in potrdile zelo raznovrstno igro. Sledil je boj za vsak zadetek, a več vetra v hrbet so imele domače rokometašice, ki so držale prednost vse do 28. minute, ko so vodile s 15:13. A dva danska zadetka v zadnji minuti sta konec prvega polčasa zapečatila z izenačenjem na 15.

Po daljšem premoru med polčasoma je sledila menjava vratark, Amra Pandžić je bila v vratih odlična, zbrala je šest obramb in postavila temelje za bliskovit napad domačink, ki so ušle na 20:17. Pandžićeva se je nato nesrečno poškodovala in v vrata je znova prišla Miša Marinček, ki je v zaključku tekme postala ključen člen Krimove ekipe.

Danske rokometašice so natanko štiri minute pred koncem dvoboja povedle s 26:25, na sceno pa sta stopili še Tjaša Stanko in Lamprini Tsakalou. Dosegli sta dva zadetka za novo vodstvo izbrane vrste Uroša Bregarja, Marinčkova pa je zaklenila svoja vrata. Tudi pol minute pred koncem tekme, ko je s strelom še zadnjič poizkušala Kristina Kristiansen, vodilna sila danske ekipe.

Neverjeten debi v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju je uspel Tjaši Stanko, ki je v igri preživela skoraj celotno srečanje ter se med strelke vpisala kar devetkrat.

Izjave po tekmi:

Uroš Bregar, trener Krima Mercatorja: »V primerjavi z zadnjo tekmo smo dvignili raven igre v obrambi, kar se je v prvem polčasu lepo videlo. Naredili smo razliko, a so nas Danke ujele. Prvi polčas smo slabo zaključili, bilo je izenačeno. V drugem polčasu smo spet dodali na plin, ampak glede na njihovo hitro igro, protinapade, izvajanje hitrega centra je bilo zelo utrujajoče. Na koncu je bil tako visok ritem, da so se zgodile neizsiljene napake. Zelo sem vesel, da je z malce športne sreče in dvema obrambama Miše Marinček na koncu zmaga ostala doma.«

Miša Marinček, kapetanka Krima Mercatorja: »Zelo smo si želeli te zmage, da zadihamo in gremo bolj sproščeno v nadaljevanje lige prvakinj. Predvsem smo si pred svojim občinstvom želeli prikazati boljšo igro. Ne glede na to, da nismo kompletni, smo danes pokazali pravi značaj. V drugem polčasu smo igrali veliko bolj agresivno v obrambi in prav obramba je ključ do uspeha, kar se je pokazalo. Sem zadovoljna, čestitam soigralkam, strokovnemu štabu in zdaj lahko  mirno gledamo naprej.«

Tjaša Stanko, rokometašica Krim Mercatorja: »Super debi, ne more biti lepše. Zmaga je naša, dve točki sta ostali doma. Igrali smo ekipno. Skupaj smo igrali v napadu, skupaj v obrambi. Vsak gol šteje in mislim da je ekipa danes prinesla zmago.«

(konec)