15.06.2024 ob 22:14
Deli članek


Szeged (MOREL)-  Slovenski sprinterki na mirnih vodah Anja Osterman in Mia Medved sta na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah, parakajakaštvu in SUP-u, ki ta teden poteka v Szegedu, spisali novo poglavje slovenskih kajakaških uspehov, kar pomeni nov izvrsten uspeh slovenskega kajakaštva.. Med ženskimi kajakaškimi dvojci na 200 metrov sta bili namreč drugi. Uspeh je s 6. mestom med kajakaši na 200 metrov dopolnil Anže Urankar.
Anja Osterman in Mia Medved sta na Madžarskem poskrbeli za  napeto finale ženskih kajakaških dvojcev na 200 metrov ko  sta ciljno linijo namreč prečkali kot drugi, boljši sta bili le Madžarki Blanka Kiss in Anna Lucz. Zmagovalki sta progo preveslali v času 38,023, Slovenki pa sta zaostali za vsega 0,143 sekunde. Bron sta si priveslali Poljakinji Katarzyna Kolodziejczyk in Sandra Ostrowska, ki sta zaostali za šest desetink.
To je za Anjo Osterman druga kolajna z evropskih prvenstev v kajakaškem dvojcu na 200 metrov, sicer peta kolajna z evropskih prvenstev. Leta 2021 sta skupaj s Špelo Ponomarenko Janić v Poznanju postali evropski prvakinji v dvojcu na 200 metrov. Za Mio Medved pa je to doslej največji uspeh v članski konkurenci, medtem ko je letos že osvojila kolajno na svetovnem pokalu v mešanem dvojcu z Rokom Šmitom, ima pa tudi posamično kolajno s prvenstva za mlajše člane. 
"Prejšnji teden še nisva vedeli, ali bova sploh veslali na 200 metrov, a dobro je, da sva se odločili za nastop na 200 metrov, saj sva osvojili drugo mesto in le malo je zmanjkalo, da bi postali prvakinji. Zelo sva zadovoljni. Že pred startom, ko imaš v glavi polno misli, sem Mii rekla: 'Greva po to medaljo'. Ko je startni blok padel, sva samo veslali in občutki so bili res dobri," je povedala Anja Osterman.
Veselja ni skrivala niti mlajša Mia Medved: "'Ful' je fino. Nimava se kaj pritoževati. Upam,da nama bo šlo še tako naprej. Zelo uživam, ko sem v dvojcu. Res je lepo." Letos bosta imeli še eno priložnost za odličen rezultat, saj bo ob koncu avgusta v Uzbekistanu potekalo svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v neolimpijskih disciplinah, kamor med drugim sodijo tudi 200-metrske kajakaške preizkušnje enojcev in dvojcev.
V Aziji bomo tako videli tudi Anžeta Urankarja. Ljubljanski kajakaš se je v sobotnem finalu kajakašev na 200 metrov izkazal s šestim mestom. Aktualni evropski in svetovni prvak v sprintu na divjih vodah je v konkurenci specialistov za mirne vode veslal zelo odločno, v cilj pa prišel z zaostankom 0,444 sekunde. Naslov evropskega prvaka na najkrajši razdalji si je priveslal Ukrajinec Oleksandr Zajcev, ki je v cilj prišel s časom 35,407. Najboljšo trojico je ločilo vsega 34 tisočink. Drugi Poljak Jakub Stepun je zaostal za 28 tisočink, tretji Gruzijec Badri Kavelašvili pa je bil tretji (+0,034).
"Po duši bom vedno spustaš na divjih vodah, ampak 200 metrov pa je disciplina, ki mi je všeč. Z vožnjo sem zadovoljen, imel sem res vrhunski start, držal sem se prvih, potem pa je bil danes na koncu veter v prsi, kar za mojih 70 kilogramov ni najbolj ugodno, glede na to, kakšni so moji nasprotniki. Zadovoljen sem, da sem se jim tako približal. V zadnjih 30 metrih sem zelo trpel, res sem se boril," je povedal Urankar.
V nedeljo bomo videli še tri slovenske nastope. Najprej bosta Anja Osterman in Mia Medved veslali v finalu A ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov, v popoldanskem delu sporeda pa bosta na 5000 metrov nastopila Ana Šteblaj med kajakašicami in Jošt Zakrajšek med kajakaši. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)