08.05.2024 ob 18:10
Deli članek

Szeged (MOREL)- Sprinterji na mirnih vodah so v Szegedu začeli z nastopi na dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacijah. Prvi dan je slovenska ekipa žal ostala praznih rok, a Anže Urankar in Rok Šmit sta bila zelo zadovoljna s prikazanim na svoji prvi skupni mednarodni tekmi kajakaških dvojcev na 500 metrov v karieri. Špela Ponomarenko Janić in Ana Šteblaj, ki sta moči združili v ženskem dvojcu na 500 metrov, sta obstali v polfinalni fazi. Na Madžarskem se je z dodatnimi evropskimi olimpijskimi kvalifikacijami začel pester tekmovalni teden v sprintu na mirnih vodah, ki v četrtek prinaša še drugi dan tekmovanj za olimpijske vozovnice, med petkom in nedeljo pa bo na sporedu še tekma za svetovni pokal.

Vse do konca sta bila v igri za pot v Pariz Anže Urankar in Rok Šmit v konkurenci kajakaških dvojcev na 500 metrov. Ljubljansko-bohinjska naveza, za katero je bil to sploh prvi skupni nastop na večjem mednarodnem tekmovanju, sta nakazala, da bosta v igri za najvišja mesta že v kvalifikacijski skupini, kjer sta bila druga, zaostala sta le za individualnima nevtralnima športnikoma Uladizlauvom Kravetsom in Dzmitrijem Natničukom ter se tako brez težav prebila v polfinalno fazo. Tudi v polfinalni skupini sta v cilj priveslala kot druga, tokrat sta bila pred njima Litovca Aldis Arturs Vilde in Aleksejs Rumjancevs.

Popoldne je sledil še odločilni del tekmovalnega dne - finale, kjer pa se je vozovnice za Pariz veselila le prvouvrščena posadka. V finalu sta zmagala Poljaka Jakub Stepun in Przemyslaw Korsak, ki sta si tako priveslala pot v Pariz. Anže Urankar in Rok Šmit sta začela odlično, a so jima proti koncu proge nekoliko pošle moči, tako da sta zasedla osmo mesto.

V konkurenci ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov sta olimpijske sanje lovili Špela Ponomarenko Janić in Ana Šteblaj. Koprsko-ljubljanska dvojica je nekaj skupnih treningov opravila že pozimi v okviru priprav v Južni Afriki, še dodatne skupne treninge pa sta opravljali v dneh, ki so vodili do teh prvih tekmovanj v Szegedu. Špela Ponomarenko Janić je v preteklosti že dosegala izvrstne rezultate v dvojcu, nenazadnje sta z Anjo Osterman postali tudi evropski prvakinji, za Ano Šteblaj pa je bilo to prvo veliko člansko tekmovanje v sprintu na mirnih vodah. Svetovna prvakinja med mlajšimi članicami v sprintu na divjih vodah in evropska članska podprvakinja na divjih vodah je lani na mirnih vodah nastopila na evropskem prvenstvu do 23 let.

Prvo skupno tekmovanje - dodatne olimpijske kvalifikacije - sta Špela in Ana začeli s četrtim časom kvalifikacijske skupine, kjer sta v cilj priveslali z dobrima dvema sekundama in pol zaostanka za Čehinjama Katerino Zarubovo in Barboro Betlachovo. V ženski konkurenci so neposredno v finale vodila prva tri mesta v kvalifikacijski skupini, kar se je slovenski navezi izmuznilo za dobro sekundo. Čez dve uri je sledil še polfinalni nastop, kjer je Špeli in Ani napredovanje v finale znova ušlo za dobro sekundo. V popoldanskem finalu sta zmagali Nizozemki Selma Konijn in Ruth Vorsselman, ki sta tako osvojili edino vozovnico za Pariz, ki je bila na voljo v tej disciplini.

V četrtek se bodo na progo v dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacijah podali še v posamčnih čolnih. Jošt Zakrajšek bo tekmoval med kajakaši na 1000 metrov, Anja Osterman pa med kajakašicami na 500 metrov. To je sporočila Nina Jelenc.(konec)