13.06.2024 ob 21:52
Deli članek
Četverica naših uspešna

Lan Tominc

Krakov (MOREL)- S kvalifikacijami kajakašic in kajakašev se je začela tretja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v Krakovu. Uvodni dan je bila uspešna četverica in se uvrstila v petkov polfinale.

Na kajakaški progi v Krakovu, ki bo letos avgusta gostila še evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, so v četrtek popoldne potekale kvalifikacijske vožnje kajakašic in kajakašev. Kot prve so se na progo podale kajakašice, kjer pa se Slovenkam ni izšlo, tako da so napredovanje iskale v drugi vožnji. V prvem nastopu je bila namreč Ajda Novak 22., Naja Pinterič 26., Lea Novak pa 32. V drugo je mnogo boljši nastop uspel Ajdi Novak, ki je bila najhitrejša in si tako zagotovila mesto med polfinalistkami. Napredovanje se je za dve mesti izmuznilo Naji Pinterič, ki je drugo vožnjo končala na 12. mestu, Lea Novak pa je po prejetih 50 kazenskih sekundah v drugem nastopu zasedla 22. mesto.

V prvi vožnji je bila najhitrejša Slovakinja Eliška Mintalova, na drugo mesto je priveslala Avstralka Jessica Fox, ki je zaostala za sekundo in desetinko, tretja pa je bila Britanka Kimberley Woods, ki je zaostala za 1,25 sekunde.

V konkurenci kajakašev je v prvi kvalifikacijski vožnji napredovanje v polfinale ujel Lan Tominc, ki je postavil 29. čas kvalifikacij, za zmagovalcem Britancem Josephom Clarkom pa zaostal za 5,86 sekund. Drugi v kvalifikacijah je bil Španec Pau Echaniz, tretji pa Čeh Jan Barta. Dva slovenska reprezentanta sta novo priložnost iskala v drugo. Po prvi vožnji je bil Žiga Lin Hočevar namreč 35., Tine Kancler pa 62. Oba sta bila v drugem nastopu uspešna. Tine Kancler je bil drugi in je zaostal le za Kitajcem Xin Quanom, in sicer za 12 stotink, Žiga Lin Hočevar pa je v drugo postavil sedmi čas in se tudi on uvrstil v petkov polfinale.

V petek zjutraj, z začetkom ob 8.30, kvalifikacije čakajo kanuistke in kanuiste. Ob 14. uri bodo sledile polfinale vožnje kajakašic in kajakašev, ob 16.45 pa še finalni del za omenjeni kategoriji. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)