06.04.2024 ob 22:36
Deli članek
Jutri v Izoli v organizaciji JK Burja začetek mladinskega EP za ILCA 4

Nasa ekipa ILCA 4 EP Izola

Izola (MOREL) - Jutri se bo v organizaciji JK Burja v Izoli začelo mladinsko evropsko prvenstvo za ILCA 4, na katerem nastopa preko 400 jadralcev iz 38 držav. Flota dečkov bo štela 245 jadralcev, med njimi bo jadralo tudi pet slovenskih - Mark Rodica, Marko Balaban, Gabrijel Humar, Jure Radić Kocjan in Matija Slabe. 92 jadralcev bo jadralo v konkurenci U16, med njimi vsi naši dečki razen Marka Rodice.  V ženski konkurenci se bo pomerilo 165 deklet, tudi naša edina predstavnica Zala Vidmar.  

Našo ekipo spremlja trener Matija Čok, ki je pred začetkom povedal: “Jutri se s prvimi plovi začenja mladinsko evropsko prvenstvo ILCA 4 v domači Izoli. Pogoje v Izoli poznamo, tukaj in v Kopru treniramo praktično celo leto, nanje smo navajeni in to bi moralo biti dobro za nas. Ne glede na to moramo paziti, saj to lahko postane tudi ovira, hitro lahko misliš, da vse veš, in ne bereš pogojev in polja, kot bi ga moral. Na prvenstvu največ pričakujem od naših dveh izkušenejših in starejših tekmovalcev, Zale in Marka, ki pa bi za razred ILCA 4 potrebovala čim več vetra. Napoved zaenkrat pravi termika - maestral v času kvalifikacij, in burja v drugem delu tedna, v finalnih plovih. Na pogoje ne moremo vplivati in ne glede na veter verjamem, da bosta jadrala, kot znata, in kot kažeta na treningih. Na drugi strani so naši preostali štirje jadralci prvič na kakšnem prvenstvu, prvič na tako dolgi regati (šest dni) in bo to zanje odlična izkušnja. Seveda so zraven, ker je prvenstvo doma, in prav je tako. Vseeno menim, da lahko kateri koli od njih preseneti in če se ne bodo ustrašili velike flote, lahko zelo dobro odjadrajo.
Zahvala gre Jadralni zvezi Slovenije in seveda organizatorjem JK Burja Izola za ves trud in delo na kopnem, zdaj prihaja še delo na morju in če nas bo še Eol počastil, bo to odličen dogodek v domačem zalivu.”

Da gre za ogromen organizacijski zalogaj, nam je potrdil tudi Vasilij Žbogar, predsednik JK Burja: “Prijavljenih je omejeno število 420 jadralcev, prijav smo sicer dobili dosti, dosti več, vendar smo omejili na to število. Prihajajo iz 38 držav, 33 je evropskih, jadralci pa prihajajo tudi recimo iz Hong Konga, Makedonije… Jutri se začnejo prvi plovi, jadralo se bo do petka. Res moram pohvaliti vse člane JK Burja, ker si morajo vzeti čas, dopuste, dela je veliko, tudi prilagajanja, ampak zaenkrat vse deluje in upamo, da bomo imeli tudi lep veter in lepe regate. Veseli smo, da imamo to prvenstvo, sigurno z organizacijskega vidika je veliko, kajti imamo tudi dve regatni polji ter ogromno tujih članov organizacijskega odbora, tako sodnikov kot regatnega odbora, ki pomagajo pri celotni organizaciji. Veselimo se začetka, in veselimo se tudi konca, res delamo 24 ur, da izpeljemo to regato čim boljše.”

Jutri bo pred Izolo torej mogoče videti več kot 400 belih jader razreda ILCA 4, zagotovo pogled, ki ga je vredno doživeti. To je sporočila Jakica Jesih, predstavnica za odnose z javnostmi Jadralne zveze Slovenije. (konec)