02.11.2023 ob 15:18
Deli članek
Kira in Kora Kojc svetovni prvakinji v katah

Kira, Kora, Živa in Tina z kolajanami/Foto: Sabau Gabriela/IJF

Ljubljana (MOREL)- Na svetovnem prvenstvu v Katah, ki te dni poteka v Abu Dabiju smo slišali slovensko himno ob zmagi Kire in Kore Kojc v Katame No Kati v kategoriji do 23 let. Dekleti sta v finalnem nastopu dobili 383 točk in za eno točko ugnali par z Japonske. Njun uspeh sta z bronasto medaljo v isti kati osvojili Živa Vilfan in Tina Jaklič s 376 točkami. 9. mesto pa sta v Katame No Kati med člani osvojila Tomo Mihaljević in Franci Križanič.

Svetovni prvakinji Kira in Kora Kojc sta občutke po tekmovanju povzeli takole:

Kakšni so občutki ob osvojitvi naslova svetovnih prvakinj?

"Po napornem dnevu so prvi občutki nepopisljivi. Tekma je bila napeta in zbrani sva morali ostati do konca. Zelo sva veseli in hvaležni vsakemu, ki je prispeval k temu uspehu."

Kakšen se vama je zdel današnji vajin nastop?

"Nad finalnim nastopom sva izredno zadovoljni. Dali sva vse od sebe, kar se je tudi videlo. Na blazini sva bili usklajeni in odločni."

Premagali sta tehnično zelo dobre Japonce, kakšne je bila konkurenca na tem svetovnem prvenstvu?

"Na svetovnem prvenstvu je konkurenca vedno zelo močna. Pari so bili zelo dobro pripravljeni, kar pa nama je bila le dodatna motivacija. Niso bili le Japonci tisti, ki so nama dihali za vrat, tu sta bila še Korejski par in ne na vse zadnje naši aktualni mladinski evropski prvakinji, Živa in Tina!"

Kaj vama pomeni naslov svetovnih prvakinj?

"Naslov mladinskih svetovnih prvakinj nama pomeni potrditev, da dobro treniramo in kot ekipa napredujemo v pravo smer. Na svetovno prvenstvo smo se zelo dobro pripravljali in seveda gre tukaj zahvala našim trenerjem, posebno trenerju slovenske reprezentance Igorju Albrehtu in celotni ekipi. Definitivno je dodaten zagon za nadaljnje treninge in tekmovanja ter želja po napredku."

Si želita, da bi tekmovanje v katah prišlo tudi na spored olimpijskih iger?

Tekmovanje v katah žal še ni olimpijski šport in seveda je želja, da bi nastopili na največjem tekmovanju in si uresničili otroške sanje. Sva pa veseli da je tekmovanj v katah vedno več in lahko z vsako tekmo postajava boljši."
Bronasti Živa Vilfan in Tina Jaklič sta svoj uspeh v Abu Dhabiju povzeli takole:

Po naslovu evropskih prvakinj še zdaj bron na svetovnem prvenstvu, kakšni so občutki in kako se razlikuje evropski naslov od te kolajne?

"Občutki so neverjetni, po predtekmovanju se je zdelo skoraj nemogoče ugnati Azijce, še posebej Japonski par. Občutki od evropskega prvenstva se skoraj ne razlikujejo, je pa to še eno potrdilo, zakaj sva aktualni evropski prvakinji."

Bron na svetovnem prvenstvu je velik uspeh, kaj vama pomeni današnji bron?

"Ta bronasta kolajna nama ogromno."

Kako so potekale priprave na to svetovno prvenstvo?

"Trenirali sva tako kot po navadi, z izjemo, da smo 2 tedna pred svetovnim odpotovali v Frankfurt, kjer sva se ogromno naučili. Doma sva potem to znanje ponotranjili in trud je bil poplačan."

Dva izjemna uspeha letos, kakšni so vajini načrti za prihodnja tekmovanja?

"Načrt ostaja enak kot letos; udeležili se bomo vseh evropskih pokalov, z izjemo tistega v Franciji. Vrhunca sezone v judo katah pa bosta zagotovo evropsko prvenstvo v Sarajevu ter svetovno prvenstvo." (konec)