02.12.2023 ob 22:24
Deli članek
Kranjčani z visoko zmago na pragu polfinala

v napad/ foto Tit Košir

Kranj (MOREL) – AVK Triglav – Carouge Natation 17:7 (3:1, 6:4, 2:2, 6:0) Pokriti olimpijski bazen, gledalcev 200, sodnika: Dvoraček (Češka), Turkkan (Turčija).

AVK Triglav: Beton, Popović 3, Rajlić 2, Rahne, Lah 4, D. Gostić, Štromajer 2, Paunovič 1, Vončina, Justin 3, Cvijanović Tepina, Cerar 2, Osel. Trener: Jaka Mikoletič.

Natation Carouge: Schmuki, Filipović 1, Suter, Catillaz, Blary 2, Malaspinas, Costa Younes, Ardisson 1, Rota, Melet 1, Roscio 2, Thebault, Ould-Ali. Trener: Marc Brisfer.

Kranjčani so se v četrtfinale pokala Challenger uvrstili kot drugouvrščena skupine A, ki se je igrala v Portu na Portugalskem, prvi je bil švicarski Kreuzlingen, prvi pa je bil v skupini B tudi Carouge Natation. Tudi brez Aljaža Troppana in Andraža Pušavca so vaterpolisti Triglava pred svojimi navijači v prvi tekmi visoko premagali Švicarje, tako da so z eno nogo že v polfinalu pokala Challenger.

Slovenski državni prvaki so tekmo s Švicarji začeli nekoliko nervozno, toda po prejetem golu, ko je za goste zadel Jonathan Melet, so se le razigrali. Na 1:1 je izenačil Benjamin Popović, z dvema goloma Aleksandra Cerarja pa so na prvi odmor odšli s prednostjo dveh golov. Tudi v začetku druge četrtine so še enkrat premagali Schmukija, uspešen je bil Nikola Rajlić. Dobro igro v obrambi so nadaljevali tudi v drugi četrtini, v napadu pa sta za vodstvo s 6:2 zadela Jaša Lah ob igralcu več in mladi Nace Štromajer. Švicarji so se petih metrov svoj zaostanek znižali na tri gole, toda potem, ko se je med strelce vpisal Aleksander Paunovič, so 73 sekund pred koncem druge četrtine zaostajali že za pet golov (4:9). Zaostanek svoje ekipe je pred menjavo strani ob igralcu več znižal Romain Blary.

Tretja četrtina ni potekala po domačih željah, čeprav je Rajlić s svojim drugim golom svojo ekipo spet popeljal do petih golov prednosti. Toda do konca četrtine je bila mreža gostujoče ekipe za Kranjčane začarana, zato pa so Švicarji po še enem golu s petih metrov, tokrat je bil uspešen Hugo Roscio, prišli le na tri gole zaostanka (10:7). Za mirnejši vstop v zadnjo četrtino je 46 sekund pred koncem tretje četrtine poskrbel Lah, še bolj zadovoljni pa so bili v domačem taboru po svojem prvem napadu v zadnji četrtini, ko so z golom Jana Justina povedli z 12:7. Do konca tekme je domači vratar Jure Beton »zaklenil« svoja vrata, njegovi soigralci pa so v napadu uspešno polnili gostujočo mrežo. Končni izid je tri sekunde pred koncem tekme dosegel Lah, ki je bil s štirimi goli tudi najbolj učinkovit igralec tekme.

Jaka Mikoletč, ki v odsotnosti Krištofa Štromajerja vodi moštvo, je po tekmi povedal sledeče: »Vedeli smo kakšna ekipa je Carouge in kje so naše prednosti. Predvsem je odločila boljša fizična priprava, saj smo goste zlomili na tempo. Vseeno pa se celotna ekipa zaveda, da je opravljena šele prva polovica dela, tako da se pred povratno tekmo ne smemo sprostiti in zadovoljiti s tem, kar smo prikazali v domačem bazenu.«

Minulo soboto so bile odigrane tudi že prve tri četrtfinalne tekme. Vse tri gostujoče ekipe so v dobrem položaju, da se uvrstijo v polfinale. Litovski Zaibas je v gosteh z 11:7 premagal belgijski Royal Dauphins, turški Galatasaray je prav tako v gosteh z 10:6 premagal Valetto z Malte, medtem ko je Kreuzlingen proti slovaški ekipi Novaky v gosteh izgubil s 14:15. To so sporočili iz ZVDS. (konec)