15.02.2023 ob 17:17
Deli članek
Pokopali Miroslava Ćira Blaževića

Miroslav Čiro Bleževič /FoNet

Zagreb (MOREL/FoNet) - Legendarnega nogometnega trenerja in nekdanjega selektorja hrvaške reprezentance Miroslava Ćira Blaževića so danes pokopali v Aleji velikih na zagrebškem pokopališču Mirogoj, pogrebnega slovesa pa so se udeležili številni državljani in osebnosti iz hrvaškega javnega življenja.

Ob odru se je izmenjevala častna straža, v kateri so bili njegovi nekdanji igralci, predstavniki Dinamove šampionske generacije iz leta 1982 in hrvaški reprezentanti, s katerimi je leta 1998 osvojil bron na svetovnem prvenstvu v Franciji. Od Blaževića so se poslovili tudi njegovi selektorski kolegi, peterica hrvaških selektorjev - Slaven Bilić, Igor Štimac, Niko Kovač, Ante Čačić in Zlatko Dalić, funkcionarji Hrvaške nogometne zveze ter številni zvezdniki, s katerimi se je Ćiro pogosto družil, poroča agencija Hina.

Ob Blaževićevem posmrtnem odru so bile razstavljene njegove največje trofeje, osebne nagrade in priznanja v njegovi bogati trenerski karieri. Hrvaški premier Andrej Plenković in predsednik sabora Gordan Jandroković sta Blaževića pospremila k zadnjemu počivališču. Slovo se je začelo s pesmijo Odšel je z vonjem jutra, nato pa se je Zlatko Dalić še zadnjič poslovil od "trenerja vseh trenerjev". "Greš na drugo, boljše mesto, kjer boš igral drugi polčas. Ta prvi, zemeljski, se je na žalost končal. Ponosni smo, Ciro, da smo bili del tvojega časa, saj si bil del vseh nas. .. Če bi bil tukaj, bi nas vse pogledal, sam nas nasmejal, preklinjal, kot znaš in rekel: 'Sine, koliko raja je prišlo zaradi tvojega Ćire'," je dejal Dalić in dodal: "Ne bi naj te danes joče."

Blažević je po dolgem boju s hudo boleznijo umrl 8. februarja v starosti 88 let. V svoji dolgoletni trenerski karieri je vodil 19 klubov v Švici, na Hrvaškem, v Grčiji, Sloveniji, Bosni in Hercegovini, na Kitajskem in v Iranu, treniral pa je tudi pet reprezentanc - Švico, Hrvaško, Iran, BiH in kitajsko mlado reprezentanco pod 23 let. Njegovo kariero sta posebej zaznamovala dva rezultata - naslov z Dinamom v nekdanji Jugoslaviji leta 1982 in bron hrvaške reprezentance na svetovnem prvenstvu leta 1998 v Franciji. (konec)