17.02.2024 ob 21:15
Deli članek

Atene (MOREL)- Jutri se v Atenah s prvimi plovi začenja zelo pomembno člansko evropsko prvenstvo za olimpijski razred ILCA, saj šteje tudi kot kvalifikacijska regata za nastop na prihajajoči olimpijadi. Podelili bodo še dve olimpijski mesti v ženskem ILCA 6 in dve mesti v moškem ILCA 7, vsa štiri evropskim jadralcem. Prvenstva se udeležuje tudi pet slovenskih. V ILCA 6 nastopa Lin Pletikos, v ILCA 7 naš olimpijec Žan Luka Zelko, na prizorišču pa so pod vodstvom trenerja Jakoba Božiča tudi trije mladinci - Alenka Valenčič (ILCA 6), Luka Zabukovec in Benjamin Aganovič (ILCA 7), ki se bodo merili v močni članski konkurenci.

Za Žana Luko Zelka je cilj jasen in samo eden - Sloveniji prijadrati olimpijsko normo. Pred nastopom je povedal: “Nimam kaj dosti za filozofirati, jasno je, zakaj smo tukaj, kakšen je načrt in kakšni so cilji. Pričakujemo res rahel veter skozi cel teden, pomembno bo jadrati pametno in se osredotočiti na vsak plov posebej. Smo pripravljeni, meritve so za nami in jutri je prvi dan akcije.”

Lin Pletikos si je za prvi cilj zadala uvrstitev v zlato skupino. Takole pravi: “V Grčijo smo prišli malo prej, da bi se čim bolje spoznali z tukajšnjimi pogoji, saj bo to evropsko prvenstvo zelo pomembno. Počutim se dobro in pripravljeno za teden, ki nas čaka. Napoved je sicer slaba, z zelo malo vetra. Vendar mi to ugaja, saj je podobno domačim pogojem. Prvi cilj je uvrstitev v zlato skupino, potem pa naprej.”

Jakob Božič, ki spremlja naše mladince, dodaja: “Jutri se začne člansko evropsko prvenstvo za ILCA, kjer se bosta podelili še dve vozovnici za OI. Z mladinci napadamo v primeru šibkega vetra. Zaenkrat nam je napoved za prve dni naklonjena, tako da se bomo maksimalno potrudili, da morda presenetimo in se uvrstimo v zlato skupino. Seveda je jasno, da so veliki fantje in dekleta v letu olimpijskih iger zelo natrenirani in bi bila uvrstitev v zlato skupini sanjska. Če pa bi se zgodilo, da bi izpadli iz nje, pa bo to super trening pred evropskim prvenstvom ILCA U21 na Portugalskem v marcu.”

Jutri se torej začne zares - najprej s kvalifikacijskimi plovi, od srede naprej pa nadaljuje s finalnimi. Prvenstvo se z regato za medalje končuje v petek, 23. februarja. V razredu ILCA 7 bo nastopilo 140 jadralcev, 11 jih ne prihaja iz evropskih držav. V ILCA 6 se bo merilo 107 deklet, tudi v tej floti jih 11 ne prihaja iz Evrope. 

To je sporočila Jakica Jesih, predstavnica za odnose z javnostmi Jadralne zveze Slovenije. (konec)