24.03.2024 ob 21:15
Deli članek

Solkan (MOREL)- V Solkanu se je z napetimi finali zaključila mednarodna tekma za točke ICF, na kateri je nastopalo preko 220 tekmovalk in tekmovalcev iz 12 držav. Zmag na Soči so se veselili Luka Božič med kanuisti, Eva Alina Hočevar med kajakašicami, Tine Kancler med kajakaši ter Italijanka Marta Bertoncelli med kanuistkami.

Prva domača tekma slalomistov na divjih vodah je prinesla razburljive boje in uspešne nastope domačih tekmovalcev. Za navdušenje navijačev sta poskrbela tekmovalca domačega kluba Luka Božič, ki je bil najboljši med kanuisti, ter Tine Kancler, ki je zmagal v konkurenci kajakašev. Za še eno slovensko zmago tega konca tedna je poskrbela Ljubljančanka Eva Alina Hočevar, ki je bila najboljša med kajakašicami, na stopničkah pa je bila tudi v kanuju.

Luka Božič je navkljub težavam s poškodbo kolena zanesljivo dobil uvodno preizkušnjo domače slalomske sezone 2024. Primorski kanuist je s progo na domači Soči opravil brez kazenskih sekund in za 38 stotink sekunde prehitel reprezentančnega kolega in tekmeca Benjamina Savška, ki prav danes praznuje 37 let. Za prvo- in drugouvrščenim kanuistom svetovne jakostne lestvice se je na tretje mesto zavihtel mladi italijanski kanuist Martino Barzon. Slednji je sicer bil hitrejši od obeh slovenskih asov, a sta ga dve kazenski sekundi potisnili na tretje mesto, za Božičem pa je zaostal za sekundo in 46 stotink. V finalu sta veslala še Žiga Lin Hočevar, ki je bil osmi, in Juš Javornik, ki se je uvrstil mesto za njim.

Za še eno zmago, ki je ostala v domačem klubu, je poskrbel Tine Kancler. Solkanski kajakaš je s progo opravil več kot odlično in se veselil zmage pred zimzelenim Petrom Kauzerjem, ki je zaostal za 86 stotink sekunde. Omenjena tekmovalca sta bila edina finalista med kajakaši, ki sta z odločilno vožnjo opravila brez kazenskih sekund. Tretji je bil mladi italijanski predstavnik Michele Pistoni. Tik pod zmagovalnim odrom je kot četrti tekmo zaključil Žiga Lin Hočevar, Jan Ločnikar je bil peti, Martin Srabotnik šesti, Žan Jakše pa je zasedel deveto mesto.

Odličen tekmovalni konec tedna je za Evo Alino Hočevar. V nedeljskem finalu kajakašic je ugnala vse tekmice in se veselila zmage z več kot dvema sekundama naskoka pred Avstrijko Viktorio Wolffhardt, katere oče je Solkanec in je tudi sama članica tamkajšnjega kluba. Na tretjem mestu je prvo domačo tekmo zaključila Eva Terčelj, ki je z dvema kazenskima sekundama za Evo Alino Hočevar zaostala za nekaj manj kot tri sekunde in pol. V finalu kajakašic sta veslali še dve Slovenki. Ajda Novak je bila sedma, domačinka Neja Velišček pa osma.

Eva Alina Hočevar se je na zmagovalni oder povzpela tudi v kanuju. Znova je bila izjemno hitra na progi, a zmago sta ji odnesla dva dotika in posledično štiri kazenske sekunde. Bila je tretja z dvema sekundama in pol zaostanka za italijansko reprezentantko Marto Bertoncelli. Tudi drugo mesto je tokrat odšlo k našim zahodnim sosedom, saj se je pred Evo Alino uvrstila še Elena Borghi. Asja Jug je finale končala kot sedma, Lea Novak je bila osma, Ema Lampič pa deseta.

Naslednje domače slalomsko tekmovanje bomo v Kajakaškem centru Tacen spremljali 20. in 21. aprila. Na Savi bo potekal ECA evropski pokal v slalomu na divjih vodah, v okviru katerega bosta izvedeni tudi prvi dve izbirni tekmi za sestavo slalomske reprezentance.

REZULTATI: http://www.timing-mojstrana.com/23-24-3-2024-solkan-icf-canoe-slalom-ranking-open/

To je sporočila Nina Jelenc.(konec)