18.05.2024 ob 23:01
Deli članek
Slovenske kajakašice ekipne evropske prvakinje

kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar evropske ekipne prvakinje/ Foto Bobo

Tacen (MOREL)-  Slovenske kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar so na 2024 ECA I Feel Slovenia evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu osvojile zlato medaljo. S tem so ponovile uspeh iz leta 2017, ko so se v nekoliko spremenjeni sestavi veselile prve slovenske ženske ekipne medalje na evropskem prvenstvu.

Slovenke so z dvema kazenskima sekundama za 7,27 sekunde prehitele Francozinje. Tretje so bile Čehinje (+9,22 sekunde). V cilju niso skrivale navdušenja. „To je res najlepši zaključek dneva, ves dan smo se borili, želeli smo si dobrih voženj in zaključiti z nazivom evropskih prvakinj je res enkratno,“ je povedala Eva Terčelj, ki je nekaj ur pred tem zasedla osmo mesto med kajakašicami. Ajda Novak, ki je zlato medaljo na evropskem prvenstvu leta 2017 osvojila skupaj z Evo Terčelj in Uršo Kragelj, je povedala, da je bila voda „težka“. „Kot smo že videli v finalu, je veliko dobrih tekmovalk in tekmovalcev delalo napake,“ je dejala in dodala, da so poskušale reševati svoje napake in vztrajati. „Na koncu se je vse izšlo,“ je bila zadovoljna. Današnji dosežek ji je obudil lepe spomine na evropsko prvenstvo leta 2017 prav tako v Tacnu: „Presrečna sem, da nam je uspelo to ponoviti. To ni samoumevno, ekipe so res dobre.“ Slovenke so šle danes na progo kot prva izmed osmih ekip in kot je povedala Eva Alina Hočevar, so pri vsaki naslednji ekipi opažale, da njihov čas sploh ni bil slab, nato pa se jim je začela počasi nasmihati medalja. „Vmes nas je bilo malo strah, da ne bomo spet četrte, kajti večkrat smo že bile na tem nehvaležnem mestu, toda nato je reprezentanca za reprezentanco prišla v cilj, naredile so veliko napak in me smo ostale na prvem mestu,“ je podoživela zmago.

V moški konkurenci so zmagali Čehi pred Avstrijci (+4,35 sekunde) in Francozi (+4,69 sekunde). Slovenci v postavi Peter Kauzer, Lan Tominc in Žiga Lin Hočevar so med 17 uvrščenimi ekipami s 68,55 sekunde zaostanka za zmagovalci zasedli sedmo mesto. Žiga Lin Hočevar se je veselil predvsem zlate medalje svoje sestre Eve Aline. „Zelo jim privoščim, res so trdo garale v letošnji zimi, da so postale evropske prvakinje,“ Spomnil je, da je bil tudi sam evropski prvak kot član slovenske mladinske reprezentance, pa tudi U23, in seveda si želi nekoč osvojiti ta naziv tudi v članski konkurenci. A najprej se mora čim bolje pripraviti na nedeljo, zadnji dan evropskega prvenstva z nastopom kanuistov. Tp je sporočila NIna Jelenc. (konec)