26.01.2024 ob 11:33
Deli članek
Soliden začetek za Žana Luka Zelka na SP za ILCA 7 

Žan Luka Zelko

Adelaide (MOREL)- V Adelaidu v Avstraliji, ki je dobrih devet ur pred slovenskim časom, se je že zaključil prvi regatni dan na moškem svetovnem prvenstvu za olimpijski ILCA 7. V konkurenci 153 jadralcev iz 53 držav se za osvojitev olimpijske norme bori tudi naš Žan Luka Zelko. Danes so odjadrali dve regati, Žan je prvo končal na 21. in drugo na 17. mestu v skupini, kar ga uvršča na začasno skupno 53. mesto. 

Žan Luka Zelko je povedal:"Opravili smo oba predvidena polova, veter je namreč nestanovitno pihal med 10 in 18 vozli, zato je bilo zanimivo in nepredvidljivo. Na žalost sem obakrat slabo startal. V drugi regati sem se še nekako izvlekel, ko sem prišel v tak položaj na regatnem polju, da sem dobil dovolj vetra v jadra," je pojasnil Zelko.

Kar nekaj časa se je spraševal, zakaj nima prave hitrosti. "Ugotovil sem, da imam na krmilu morsko travo. Ko sem jo odstranil je bilo vse drugače. Tako sem iz slabe do solidne uvrstitve lahko prišel v drugem plovu. V prvem pa je bil velik razmak med jadralci. Sunki vetra so iz strani napravili razliko, vodilni so ušli. Sam sem bil v drugi skupini in sem šele na koncu v jadranju v krmo pridobil mesta."

Zelko je edini Slovenec na SP. "Moram biti bolj agresiven v nadaljevanju, ne smem si dovoliti pasivnega jadranja. Napadati moram od starta naprej, ker je potem v celotni regati vse lažje. Današnji nastop ni bil super, ni pa bil niti slab. Gremo naprej," je še povedal Zelko.

Jutri se nadaljujejo kvalifikacijski plovi, od ponedeljka dalje pa bodo na vrsti finalni. To je sporočila Jakica Jesih, predstavnica za odnose z javnostmi Jadralne zveze Slovenije.(konec)