14.06.2024 ob 23:12
Deli članek
Špela Ponomarenko Janić tik pod zmagovalnim odrom

Anže Urankar in Rok Šmit

 

Szeged (MOREL)- Na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah, parakajakaštvu in SUP-u, ki ta teden poteka v Szegedu, smo v petkovem popoldanskem sporedu spremljali dva slovenska finalna nastopa. Špela Ponomarenko Janić je bila na 200 metrov četrta, Anže Urankar in Rok Šmit pa sta med kajakaškimi dvojci na isti razdalji zasedla sedmo mesto.
V Szegedu, enem od glavnih središč tekmovanj v sprintu na mirnih vodah, je v petek slovenska ekipa dosegla nekaj odmevnih rezultatov, žal pa je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče. Špela Ponomarenko Janić, ki je bila odlična v kvalifikacijah kajakašic na 200 metrov in je zmagala v svoji skupini ter se neposredno uvrstila v današnji finale A, je bila znova blizu še enemu kariernemu uspehu. V finalu najkrajše tekmovalne razdalje je odločno krenila na pot, bila v igri za kolajno, na koncu pa v cilj prišla kot četrta, z minimalnim zaostankom za tretjeuvrščeno tekmovalko.
Zmagala je Madžarka Anna Lucz, ki je v cilj prišla s časom 39,543, srebrno kolajno si je priveslala Poljakinja Katarzyna Kolodziejczyk (+0,737), tretja pa je bila Danka Bolette Iversen (+0,787). Špela Ponomarenko Janić je na četrtem mestu zaostala za vsega 0,814 sekunde.
"Letos te stotinke in tisočinke niso na moji strani. Danes sem si res želela te medalje. Na koncu se ni izšlo. V zadnjih desetih metrih sem izgubila ravnotežje. Tam sem se skoraj prevrnila in mislim, da je bila tam tista točka, kjer sem danes zapravila medaljo," je po nastopu povedala Špela, za katero je to letos že drugo četrto mesto na 200-metrski razdalji, saj je bila tik pod stopničkami na svetovnem pokalu v Poznanju. Na prvi tekmi svetovnega pokala v Szegedu je bila peta.
Lep rezultat sta dosegla tudi Anže Urankar in Rok Šmit na 200-metrski razdalji kajakaških dvojcev. Ljubljansko-bohinjska naveza je v disciplini, v kateri sta na velikem tekmovanju tokrat skupaj nastopala prvič, zasedla končno sedmo mesto. Za zmagovalno dvojico finala sta zaostala za 0,593 sekunde. Zmagala sta Portugalca Iago Bebiano in Kevin Santos (31,580), druga sta bila Poljaka Jakub Stepun in Przemyslaw Korsak (+0,317), tretja pa Madžara Levente Kurucz in Mark Opavszky (+0,433).
Urankar in Šmit sta si nastop v finalu A zagotovila s tretjim časom dopoldanskega polfinala, prav tako dopoldne pa ju je čakal še nastop v polfinalu kajakaških dvojcev na 500 metrov. Nastopa na obeh razdaljah sta si sledila v razmaku vsega 20 minut, tako da sta po uvrstitvi v finale na 200 metrov, Urankar in Šmit polfinale na 500 metrov izkoristila le za test pred popoldanskim finalom. V polfinalu polkilometrske preizkušnje sta veslala zelo lahkotno, tako da sta v cilj prišla kot deveta.
Dopoldne smo dvakrat v akciji videli Anjo Osterman. Najprej je nastopila v polfinalu kajakašic na 500-metrski razdalji, kjer pa ni veslala na vso moč, saj se je odločila, da je
pomembnejši nastop v dvojcu. Podobno kot Urankar in Šmit je tudi ona v cilj polfinala prišla kot deveta. Taktiziranje se ji je izplačalo, saj sta z Mio Medved odlično nastopili v polfinalu ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov. Zaostali sta le za Svetlano Černigovskajo in Anastazijo Dolgovo, ki veslata pod nevtralno zastavo, in sta postavili čas
1:42.109. Slovenski reprezentantki sta v cilj priveslali sekundo in tri desetinke počasneje. Z drugim časom polfinalne skupine sta si priborili nastop v finalu A na 500 metrov.
V soboto bomo spremljali dva slovenska nastopa v finalih A. Najprej boj za kolajne na 200- metrski razdalji ženskih kajakaških dvojcev čaka Anjo Osterman in Mio Medved (ob 16:49), devet minut kasneje pa se bo na progo in v boj za kolajne podal še Anže Urankar v konkurenci kajakašev na 200 metrov. To je sporočila Nina Jelenc (konec)