07.04.2024 ob 20:26
Deli članek
Sprinterji odlični na močni regati v Milanu

Naši nastopili na regati v Milanu

Milano (MOREL)- Nekaj slovenskih sprinterjev na mirnih vodah se je ta konec tedna preizkusilo na močni mednarodni regati v Milanu. Slovenski predstavniki so dosegli nekaj odličnih uvrstitev – osvojili so tri medalje ter več uvrstitev v finale.

Tradicionalna spomladanska mednarodna regata v Milanu je znova pritegnila številne odlične tekmovalce, ki so se udeležili tekmovanja na Idroscalu, med njimi tudi nekaj slovenskih predstavnikov. Ti so test pred izbirnimi tekmami, ki prihajajo v drugi polovici aprila, opravili zelo dobro. Kolajne so namreč osvojili Rok Šmit, Matevž Manfreda in Anže Pikon ter Jure Kragelj.

Rok Šmit je v finalu članov na 200 metrov osvojil tretje mesto, pred njim sta v cilj priveslala le Italijana Andrea Domenico Di Liberto in Flavio Spurio. Za zmagovalcem je bohinjski kajakaš zaostal za dobre pol sekunde. Šmit je uspešno nastopal tudi v predhodnih fazah tekmovanja. V svoji kvalifikacijski skupini je bil drugi, v polfinalni pa je postavil najboljši čas. Šmitov uspeh sta dopolnila Anže Pikon in Matevž Manfreda, ki sta prav tako veslala v finalu A. Pikon, ki je v polfinalni skupini zaostal le za Šmitom, je bil na koncu tekmovanja peti, Matevž Manfreda pa se je uvrstil na končno sedmo mesto.

Na zmagovalnem odru sta bila tudi Matevž Manfreda in Anže Pikon, ki sta prav tako osvojila tretje mesto. Do kolajne sta priveslala v konkurenci kajakaških dvojcev na 500 metrov, in sicer v članski konkurenci. V cilj sta prišla z enakim časom kot madžarska naveza Patrik Kovesdi – Gergo Kovacs. Obe posadki sta za zmagovalcema Giacomom Rossijem in Davidom Francom zaostali za 28 stotink sekunde, na drugem mestu pa je bil italijanski čoln Achille Spadacini – Nicola Volo.

Še eno tretje mesto je osvojil mladinec Jure Kragelj, in sicer na 500-metrski razdalji. Primorski kajakaš je v svoji kvalifikacijski skupini postavil najhitrejši čas, v polfinalu pa je bil drugi in si tako zagotovil napredovanje v finale A. Tu sta bila od njega boljša le Italijana Luke James Enns in Samuele Pedralli. Kragelj je nastopil še na 1000 metrov in se prav tako uvrstil v finale A, kjer pa je bil na koncu deveti. Na 200-metrski razdalji je v kvalifikacijski skupini zasedel 4. mesto ter tako obstal v prvi fazi tekmovanja.

Dve uvrstitvi v finale je zabeležila kajakašica Mia Medved. Na 200 metrov je bila peta, z dobro sekundo zaostanka za zmagovalko. Prva tri mesta so osvojile Italijanke, in sicer Francesca Genzo, Agata Fantini in Sara Mrzyglod. Mia je sicer tako kvalifikacijsko kot polfinalno tekmo zaključila kot najhitrejša v svoji skupini. Še pred nastopom na 200 metrov je Mia Medved tekmovala tudi na 500 metrov. V kvalifikacijski skupini je bila najhitrejša ter se tako zlahka uvrstila v polfinale, kjer je nato v cilj prišla kot druga. V finalu A je zasedla deveto mesto. Zmagala je Italijanka Agata Fantini, za njo pa sta se zvrstili Nizozemki Selma Konijn in Ruth Vorsselman.

V moškem finalu kajakašev na 500 metrov je veslal Matevž Manfreda in bil peti, z manj kot dvema sekundama zaostanka za zmagovalcem finala Avstrijcem Timonom Maurerjem. Na drugo mesto je prišel Italijan Samuele Burgo, na tretje pa Danec Rene Holten Poulsen. Do polfinala je priveslal Rok Šmit, ki pa je bil v svoji polfinalni skupini 4., tako da je v tej fazi tekmovanja zaključil svoj nastop na tej razdalji. V kvalifikacijah na 500 metrov je veslal še Jošt Zakrajšek, a s četrtim časom četrte kvalifikacijske skupine končal z nastopi na tej razdalji.

Zakrajšek je bil uspešnejši na 1000 metrov, kjer se je uvrstil v finale A. V kvalifikacijski skupini je kajakaš tacenskega kluba zasedel drugo mesto, kakor tudi kasneje v polfinalni skupini. V odločilnem nastopu dneva je v cilj priveslal kot sedmi, s sedmimi sekundami zaostanka za zmagovalcem finala Italijanom Samuelejem Burgom. Drugi je bil Danec Rene Holten Poulsen, tretji pa Italijan Andrea Schera. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)