10.06.2023 ob 16:07
Deli članek
V finalu svetovnega prvenstva v sprintu na divjih vodah peterica Slovencev

Nejc Žnidaršič

 

 

Augsburg (MOREL)- V nemškem Augsburgu se je s kvalifikacijami začelo svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah. Oviro je uspešno preskočila peterica Slovencev, ki se bo v nedeljo na reki Lech potegovala za kolajne v posamični konkurenci, popoldne pa bodo sledile še ekipne vožnje. Najboljši slovenski spustaš na divjih vodah Nejc Žnidarčič je uvodni dan svetovnega prvenstva v Nemčiji brez težav prišel do nedeljskega finala, kjer bo lovil rekordni dosežek - sedmi naslov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah, kar bi ga na lestvici postavilo na prvo mesto med tekmovalci z največ naslovi svetovnega prvaka v spustu na divjih vodah. Trenutno si mesto na vrhu deli s kanuistoma Vladijem Panatom iz Italije in Hrvatom Emilom Milihramom. Ob tem Žnidarčič tudi brani lanskoletni naslov svetovnega prvaka, na progo v Augsburgu pa ima še posebej lepe spomine, saj je tu leta 2011 prvič postal svetovni prvak.

V sobotnih kvalifikacijah na slalomski olimpijski progi iz leta 1972 je Žnidarčič dosegel drugi čas. Hitrejši je bil Nemec Yannick Lemmen, in sicer za 53 stotink. Na tretje mesto je priveslal Italijan Giacomo Abbiati.

Z drugim kvalifikacijskim nastopom sta si mesto v nedeljskem finalu zagotovila tudi aktualni evropski prvak v sprintu na divjih vodah Anže Urankar in srebrni z letošnjega EP v klasičnem spustu Simon Oven. Urankar je bil v prvem nastopu deveti, v drugem pa tretji, medtem ko si je Oven finale priveslal s šestim časom druge kvalifikacijske vožnje. Športna sreča je zapustila mladega Tjaša Tila Kupscha, ki je bil v prvi vožnji osmi, v drugi pa enajsti, tako da je za eno mesto in pičli dve stotinki sekunde obstal pred vrati finala.

S prvo kvalifikacijsko vožnjo in petim časom si je možnost boja za kolajne zagotovil tudi kanuist Blaž Cof. Tako kot Žnidarčič je tudi on v Augsburgu že tekmoval na svetovnem prvenstvu leta 2011. Tokrat je srebrni s sprinterske preizkušnje letošnjega evropskega prvenstva peto mesto osvojil s 55 stotinkami zaostanka za najhitrejšim kanuistom kvalifikacij Francozom Matteom Zannijem. Drugi je bil še en Francoz Nicolas Sauteur, tretji pa Čeh Matej Vanek.

Svojo predstavnico bomo imeli tudi med kajakašicami, kjer si je Ana Šteblaj, druga z letošnjega evropskega prvenstva v Skopju, napredovanje zagotovila z drugo vožnjo. V prvem nastopu je imela 12. čas, v drugi vožnji pa je bila peta. Žal sta v kvalifikacijah obstali Živa Jančar in Nika Ozimc. Živa je bila v prvi vožnji 16., v drugi pa 13., za uvrstitvijo v finale je zaostala za manj kot sekundo. Nika Ozimc pa je bila v prvem nastopu 14., v drugem pa 15. V kvalifikacijah je bila najhitrejša Italijanka Giulia Formenton, na drugo mesto je priveslala Francozinja Lise Vinet, na tretje pa Čehinja Klara Vankova.

Nedeljske preizkušnje se bodo začele ob 10. uri s finali v posamični konkurenci, od 14. ure dalje pa bodo na sporedu še ekipne tekme.

Nedelja, 11. 6.

 • 10:00 Finale K1ž
 • 10:24 Finale C1m
 • 10:43 Finale K1m
 • 11:07 Finale C1ž
 • 11:27 Finale C2m
 • 11:43 Finale C2ž
 • 14:00 Finale 3xK1m
 • 14:21 Finale 3xK1ž
 • 14:33 Finale 3xC1m
 • 15:00 Finale 3xC1ž
 • 15:06 Finale 3xc2m

To so sporočili iz KZS. (konec)