20.09.2023 ob 20:35
Deli članek

 

London (MOREL)- Drugi dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Londonu je prinesel kvalifikacije kanuistk in kanuistov. V izjemno vetrovnih in zahtevnih razmerah so si s prvo kvalifikacijsko vožnjo petkov polfinale zagotovili vsi trije kanuisti Savšek, Božič in Hočevar ter kanuistka Lea Novak. V drugi vožnji je napredovala še Alja Kozorog. Tipično britansko in zelo vetrovno vreme je zaznamovalo drugi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah na olimpijski progi iz leta 2012 na obrobju Londona. Težave na progi so imeli številni favoriti, med njimi najboljši kanuistki sveta zadnjih sezon Jessica Fox in Elena Lilik, ki sta obe ostali brez napredovanja v polfinale po prvi vožnji ter tako vstopnico za petkovo tekmo prepustili Lei Novak.

Kanuistka tacenskega kluba Lea Novak je namreč prišla do polfinala s prvo kvalifikacijsko vožnjo in 20. mestom, ki je še zadnje vodilo v drugo fazo tekmovanja po prvi vožnji. Tekmovalka, ki je letos na evropskem prvenstvu do 23 let navdušila s kolajno v kajaku, je naredila dotik, ki ji je prinesel dve kazenski sekundi ter skoraj odnesel polfinale, a na koncu je bilo na njeni strani tudi nekaj sreče.

Čakanje na razplet kvalifikacij in spremljanje najboljših kanuistk svetovne jakostne lestvice, ki so še bile na startu ni bilo najlažje.

"Vožnja se mi je zdela solidna, z nekaj manjšimi napakami in pa dotikom, ki je bil najbolj zaslužen, da je bilo tako tesno. Konec dober, vse dobro. Zelo sem zadovoljna, da sem že napredovala, saj je druga vožnja običajno zahtevnejša, mentalno naporna, sploh pa sedaj, ko sta dve zelo dobri tekmovalki izpadli. Upam, da bo v drugi vožnji uspelo Alji in Evi Alini napredovati," je po nastopu povedala Lea.

Eva Alina Hočevar in Alja Kozorog sta namreč morali na progo še enkrat, saj se nobeni ni uspelo uvrstiti med najboljšo dvajseterico. Eva Alina je bila po prvem nastopu 23., Alja pa 35. V drugem nastopu, ki ga je zaznamoval še močnejši veter, pa tudi dež, je Alja Kozorog postavila tretji čas in si tako zagotovila napredovanje v polfinale, sreča pa je zapustila Evo Alino Hočevar, ki je bila enajsta in tako za eno mesto oziroma vsega tri desetinke ostala brez napredovanja v drugo fazo tekmovanja.

V kvalifikacijah kanuistk je bila sicer najboljša Nemka Andrea Herzog, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Brazilka Ana Satila.

Za slovensko ekipo je bila precej manj stresna kvalifikacijska tekma kanuistov, saj so vsi trije slovenski predstavniki svojo nalogo opravili že v prvo. Benjamin Savšek je bil sedmi, Luka Božič 17., Žiga Lin Hočevar pa 19.

Savšek, ki je na tej progi posamično kolajno na svetovnem prvenstvu osvojil že leta 2015, ko je bil drugi, je po tekmi povedal: "Pogoji so zahtevni, vratica se precej premikajo. Vesel sem, da sem odpeljal tekočo vožnjo, da sem se uvrstil v polfinale. V petek bo treba znova pokazati lepe vožnje. Zaradi vetrovnih razmer sem se odločil, da bom odpeljal kontrolirano vožnjo, da ne odpihne kakšnih vratic. Zadovoljen sem, a na naslednji tekmi bo treba še pognati."

Novopečeni očka Luka Božič, ki je v soboto zaradi rojstva sina zjutraj odpotoval iz Londona v domovino, nato pa se v Britanijo še isti večer vrnil, je naredil napako na začetku proge, zaradi česar je moral v nadaljevanju stopiti na plin: "Moral sem garati vse do cilja. Strah je bil prisoten zaradi vremenskih razmer. Skozi celo progo imaš lahko veliko vetra in nikoli ne veš, kdaj te bo zadel količek. Dejstvo je, da moraš biti hiter, da se že po prvi vožnji uvrstiš dalje. Današnji dan je pokazal vse te pasti, kljub temu pa je bila priprava na tekmo odlično opravljena. Občutki v čolnu so zelo dobri, dobro se počutim, sedaj je treba to le še sestaviti v solidno vožnjo v polfinalu, da se uvrstim naprej."

Na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu pa se je izkazal tudi 16-letni Žiga Lin Hočevar, ki je v močni konkurenci prav tako napredoval po prvem nastopu, kjer je bil 19. "Zelo sem zadovoljen. Danes so bile in so še vedno zelo težke razmere. Nihče si ne želi biti v drugem teku. Zelo je nelagodno, pritisk je zelo velik. V teh razmerah nikoli ne veš, lahko greš dobro, pa imaš nekaj smole. Zadovoljen sem s solidno vožnjo, imam pa še kar nekaj rezerv, kar bom poskušal izboljšati v polfinalu," je povedal Žiga Lin Hočevar.

Najhitrejši čas med kanuisti je postavil Španec Miquel Trave, ki je zmagal kljub dvema kazenskima sekundama, drugi je bil Italijan Raffaello Ivaldi, tretji pa Francoz Nicolas Gestin.

V četrtek kvalifikacije čakajo še kajakašice in kajakaše. Na progo se bodo podale Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak med kajakašicami ter kajakaši Peter Kauzer, Žiga Lin Hočevar in Martin Srabotnik. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)