04.07.2024 ob 10:02
Deli članek
Večina mlajših članov uspešno preko prve ovire

Jan Ločnikar/Foto Damiano Benedetto

Liptovski Mikulaš (MOREL)- Včerajšnji dan je na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane prinesla kvalifikacijske nastope mlajših članic in članov, večina mladih slovenskih reprezentantov je uvodno oviro uspešno preskočila in se uvrstila v polfinale.

Kot prvi so se na progo v Liptovskem Mikulašu podali kajakaši do 23 let in slovenska trojica je svojo nalogo dobro opravila že v prvem nastopu in si brez težav zagotovila napredovanje v polfinale. Jan Ločnikar je kvalifikacije z enim dotikom in 3,74 sekunde zaostanka za vodilnim kajakašem prve faze tekmovanja končal na osmem mestu, prav tako z dotikom in 4,16 sekunde zaostanka je bil Lan Tominc deveti, Ulan Valant pa se je uvrstil na deseto mesto. Njegov zaostanek je bil 4,21 sekunde. Najboljši čas kvalifikacij je postavil Francoz Leo Vuitton, za njim pa sta se zvrstila Britanec Jonny Dickson in Francoz Anatole Delassus.

Med kajakašicami do 23 let si je s prvim nastopom in sedmim časom kvalifikacij polfinale priborila Eva Alina Hočevar. Ema Lampič je bila v prvi vožnji 35., Sara Belingar pa 40., tako da sta obe morali nastopiti še v drugi. Tu je Sara Belingar postavila četrti čas in se uvrstila v polfinale, Ema Lampič pa je bila 27., saj je naredila veliko napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund, ob tem pa je imela še dva dotika. S kvalifikacijami je najbolje opravila Čehinja Klara Kneblova, za njo pa sta bili Francozinja Emma Vuitton in Američanka Ria Šribar.

V konkurenci kanuistov je bil Nejc Polenčič, ki se je na lanskem svetovnem prvenstvu med mlajšimi člani veselil kolajne, v kvalifikacijah peti, za vodilnim tekmovalcem je zaostal za dve sekundi in 49 stotink. Več težav sta imela na progi Juš Javornik in Adam Križaj, ki sta nabrala vsak po več kot 50 kazenskih sekund, tako da sta napredovanje lovila v drugi vožnji. Juš Javornik je polfinalno vstopnico ujel z desetim časom drugega nastopa, Adam Križaj pa je bil 17., tako da je obstal v prvi fazi tekmovanja. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Nemec Benjamin Kies, drugo in tretje mesto pa sta si priborila Čeha Lukaš in Martin Kratochvil.

Za konec tekmovalnega dne so se na progo podale še kanuistke do 23 let. Eva Alina Hočevar si je priborila polfinale tudi v kanuju, kjer je postavila peti čas kvalifikacij. Asja Jug je bila v prvi vožnji 23., Sara Belingar pa 30., tako da sta obe na progo morali še enkrat. Zalomilo se jima je tudi v drugem poizkusu, kjer je bila Asja Jug 16., Sara Belingar pa mesto za njo. V prvi kvalifikacijski vožnji je bila najboljša Čehinja Tereza Kneblova, za njo pa sta bili Italijanki Elena Borghi in Marta Bertoncelli.

Danes posamične kvalifikacije čakajo še tekmovalke in tekmovalce v mladinski konkurenci. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)