13.05.2023 ob 23:22
Deli članek

 

Doha (MOREL)- Zadnji dan posamičnega tekmovanja smo na blazinah videli še zadnja dva naša predstavnika. Enej Marinič se je v svojem uvodnem dvoboju pomeril z Nizozemcem Snippejem. Slednji je povedel v drugi minuti s prednostjo wazarija, nekaj sekund pred iztekom rednega dela pa je z lepim metom za ippon slavil Enej in tako v zadnjih sekundah dvoboj obrnil v svojo prid. V drugem krogu kategorije nad 100 kilogramov se je pomeril s Kitajcem Lijem. Po zelo izenačenem dvoboju je v podaljšku Enej prejel še tretjo kazen in tako zaključil svoje dvoboje na svetovnem prvenstvu v Dohi.

Enej je svoj današnji nastop v Dohi opisal takole: "Za prvo borbo proti Nizozemcu sem vedel, da bo težka. Vseeno je bil nasprotnik zlat na preteklem tekmovanju v Antaliji. Šel sem v borbo optimističen, imel sem dober občutek na blazini in sem se lahko normalno boril. Padel sem na wazari in tako je povedel. Nato sem šel na borbo vse ali nič, ker nisem imel kaj izgubiti. Na koncu mi ga je uspelo vreči za ippon in ga premagati. Vedel sem, da ni konec, dokler ne zazvoni ura in se čas izteče, zato sem dal vse od sebe v zadnjih sekundah dvoboja. Po tej drugi borbi proti Kitajcu sem jezen, saj sem mislil, da mi bo uspelo. Iskal sem prijem in priložnosti, ampak mi ni pustil do prijema. Nisem uspel izpeljati pravih akcij in posledično sem prejel tri kazni. Vedno, ko sem iskal dober prijem, da bi lahko naredil močno akcijo, bočno ali kako drugače, mi je večino gardov blokiral. Tako me je vedno prehiteval, ne z močnimi napadi, ampak z dovolj prikazi, da so meni prisodili kazni. Mesto na svetovni lestvici nič ne pomeni, tukaj je dokaz, da lahko vsak vsakega premaga. V zadnjih mesecih sem delal kar veliko tudi v parterju, da lahko izkoristim čim več teh prehodov v mojo korist. Skozi celotno svetovno prvenstvo smo videli presenečenja, ko so nizko uvrščeni na lestvicah premagali veliko višje uvrščene nasprotnike. Enako sem najprej jaz pokazal proti Nizozemcu, sedaj pa je Kitajec dokazal enako proti meni. Olimpijske igre v Parizu še imam vedno v mislih. V naslednjih tednih me čaka še nekaj tekmovanj. Najprej evropski pokal v Sarajevu, nato Grand Prix v Linzu, za naprej pa bomo še videli."

Vito Dragič je v prvem krogu izločilnih dvobojev premagal Slovaka Fizela. V rednem delu dvoboja sta prejela vsak po dve kazni, nato se je boj prevesil v podaljšek, kjer je po dosojeni tretji kazni zaradi pasivnosti Slovaku slavil Vito. Uzbekistanec Yusupov je v drugem krogu kmalu po pričetku dvoboja Vita premagal z metom za ippon.
 
Svoj tekmovalni dan je Vito povzel takole: "V borbo z Uzbekistancem sem šel s taktiko, da se jaz postavim v svoj desni gard, da lahko tehniko, s katero je vstopil, lahko jaz prestopim, ampak se mi je palec notri nekako zamotal v kimono. V tistem, ko je on vstopil v met, sem slišal, kako mi je poknilo, predvidevam, da mi ga je takrat zlomilo in sem takrat samo želel pasti, da se ne bi še bolj poškodoval. Po tem, ko sem zaslišal pok, se niti ne spomnim, kaj se je zgodilo, katero tehniko je uporabil, vem, za met je bil pa bolj kot ne kriv ta zlom. Poznal sem to tehniko, katero večkrat uporablja, bil sem pripravljen, da se mu umaknem, vendar sem imel na žalost nisem imel sreče. Slovaka zelo dobro poznam iz preteklih priprav. Točno sem vedel, kako se moram dvoboja taktično lotiti. To vedno ni najboljša rešitev, ker danes so kar hitro tudi meni delili kazni za neaktivnost. Dobro sem se pripravil že sam doma, tukaj sva še s trenerjem Gregorjem vse predebatirala in določila taktiko. Enako kot sem se že lansko leto prej doma taktično pripravil in pregledal pretekle borbe nasprotnika ter na treningih to še vadil. Tudi letos sem storil enako. Tukaj imamo nekaj prednosti, ker je teden dni pred tekmovanjem žreb in dobiš nasprotnika toliko v naprej, da se lahko nanj pripraviš. Ciljal sem na kazni, ker se tako dobro poznava, da tudi na treningih se ne uspeva vreči. Kadar mi ga pa uspe, je to iz njegove napake ali nekega gibanja, kar pa je dokaj nepredvidljivo in malo verjetno. Izogibal sem se borbi v parterju, saj imam samo določeno število vstopov, dokler se koleno ne razboli ali pa oteče. Nisem želel ponoviti tega, kar se mi je zgodilo v Parizu, da sem prvo borbo malo več vstopal in obremenjeval kolena, saj se potem nisem več moral boriti. Trenutno je nekje šest do sedem tednov od operacije in vem, da kolena še niso nazaj v pravi formi. Tudi ko sem se pred tednom dni vrnil s priprav v Kanadi, so se mi ponovno začela pojavljati otekline in sem moral iti na punkcijo. Danes na srečo nisem imel nekih težav, seveda pa nisem želel preizkušati sreče in jih preveč obremenjevati. Glavni cilj za letos mi je ostat znotraj kvote za Masters. Poleg tega pa bom verjetno nastopil še v Zagrebu, za ostale tekme pa bomo se videli tudi zaradi današnje poškodbe."

To so sporočili iz Judo zveze Slovenije. (konec)