07.07.2024 ob 22:07
Deli članek

Dallenwile (MOREL)- V švicarskem Dallenwilu se je s posamičnimi finali in ekipnimi tekmami v sprintu na divjih vodah zaključilo letošnje evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Ana Šteblaj je med kajakašicami do 23 let priveslala do naslova evropske podprvakinje, ekipa kajakašev do 23 let pa je bila tretja.

Ana Šteblaj, ki je lani na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v sprintu postala svetovna prvakinja do 23 let, bila pa je tudi članska evropska podprvakinja v tej disciplini, je tokrat priveslala do srebrne kolajne. Med kajakašicami do 23 let jo je tokrat prehitela le češka tekmovalka Klara Vankova, ki je bila od kajakašice ljubljanskega kluba hitrejša za 0,831 sekunde. Bron si je priveslala Italijanka Cecilia Panato, ki je kasneje zmagala med kanuistkami.

Za drugo kolajno zadnjega dne prvenstva pa so poskrbeli kajakaši do 23 let. Matija Preskar, Tjaš Til Kupsch in Jon Šenk so bili tretji v ekipni tekmi sprinta, za zmagovalci pa so zaostali za 0,753 sekunde. Naslova ekipnih evropskih prvakov v sprintu med kajakaši do 23 let so se veselili domači švicarski kajakaši Cornel Bretscher, Luis Clavadetscher in Aaron Schmitter, drugi pa so bili Francozi Titouan Doreau, Leandre Beaulande in Dimtri Tostain.

V posamičnem finalu kajakašev do 23 let je slovenske barve zastopal Tjaš Til Kupsch in se uvrstil na končno enajsto mesto. Zmagal je Francoz Titouan Doreau, na odru za zmagovalce pa sta se mu pridružila še Čeh Vojtech Matejiček in Italijan Giacomo Abbiatti.

Do šestega mesta med kajakašicami mladinkami je priveslala Hana Bedernjak, ki je za zmagovalko zaostala za sekundo, za kolajno pa za manj kot pol sekunde. Pred slovensko reprezentantko so se uvrstile Francozinji Nora Koubaiti in Camille Desmerger ter Čehinja Anna Vikova.

Dva finalista smo imeli v konkurenci kanuistov mladincev. Aljaž Marko Golob je z dobrima dvema sekundama zaostanka za vodilnim tekmovalcem zasedel šesto mesto, Gaber Ferlinc, ki je zaostal za nekaj manj kot pet sekund, pa je bil na koncu enajsti. Zmagal je Francoz Yann Canevet, drugi je bil Čeh Ondrej Kvapil, tretji pa Hrvat Janko Presečki.

Poleg kajakašev do 23 let smo imeli na startu še ekipo kajakašic mladink, v kateri so veslale Maša Simončič, Hana Bedernjak in Alma Medjugorac Menendez. Mlade tekmovalke so z nekaj več kot dvema sekundama in pol zaostanka za novimi prvakinjami zasedle peto mesto. Zmagale so Francozinje pred Nemkami in Italijankami. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)